Cum transformam un randament de 7% in 10%?

Cum transformam un randament de 7% in 10%?

Raspunsul simplu la aceasta intrebare este avand RABDARE.


Raspunsul mai detaliat il poti gasi in acest articol.


Articolul de astazi este cel cu numarul 10, unul aniversar si am pastrat pentru acest moment un subiect foarte important pentru investitori…Puterea dobanzii compuse.

Dobanda compusa reprezinta a 8-a minune a lumii (dupa spusele lui Einstein). Tot el spunea ca cine intelege dobanda compusa CASTIGA (prin investitii), cine nu intelege, PLATESTE (prin credit)!


Job-ul meu mi-a oferit posibilitatea sa observ sute de comportamente investitionale ale clientilor cu care intru in contact. Majoritatea clientilor nu este constienta de puterea DOBANZII COMPUSE si acesta poate fi unul dintre motivele pentre care nici randamentele obtinute nu sunt satisfacatoare. Printre clientii pe care i-am intalnit, exista si exceptii, iar 2 dintre aceste exceptii as vrea sa ti le povestesc mai jos.


La una dintre intalniri, am avut placerea sa intalnesc un cuplu de posibili investitori, sot si sotie, straini, care erau interesati de produsele noastre. In discutiile avute, la un moment dat, am inceput sa le povestesc despre dobanda compusa si cat de importanta este aceasta pentru obtinererea de randamente bune, pe termen lung. Clientul a avut bunavointa sa ma asculte cateva minute, iar la un moment dat m-a intrerupt politicos si mi-a spus, cu zambetul pe buze:“Iti multumesc pentru aceste informatii…noi am invatat despre Dobanda Compusa in clasa I…suntem evrei!”. Rememorand acel moment, cred ca pe moment m-am blocat. Acesta a fost unul din momentele revelatoare din viata mea, cand cineva, fara sa isi dea seama probabil, a schimbat modul meu de gandire, in cateva secunde.


Cred ca aceasta constientizare a importantei educatiei financiare m-a determinat sa incep sa scriu articole pe aceasta tema.


O alta situatie revelatoare a fost in momentul in care uitandu-ma pe portofoliul unei cliente, acum cativa ani, portofoliul avand o vechime de 10 ani, am observat un randament cumulat de aproape 100%, pentru un produs care avusese in aceasta perioada un randament mediu pe an de 7%. Acesta a fost un alt moment important care m-a facut sa inteleg puterea dobanzii compuse. Poate te intrebi cum a fost posibila obtinerea acestui randament cumulat de 100%? Magia sta in puterea dobanzii compuse.

Ce este dobanda compusa?

Dobanda compusa este dobanda / randamentul obtinut prin adaugarea profitului / dobanzii la suma investita initital la sfarsitul unei perioade si repetarea acestui proces iar si iar. Se mai numeste si dobanda la dobanda.

Ce este dobanda simpla?

Dobanda simpla reprezinta randamentul / dobanda pe care il obtinem prin plasarea banilor pe o anumita perioada, iar la sfarsitul perioadei, profitul / dobanda nu sunt reinvestite.


Hai sa luam situatia clientei mele, mentionata mai sus.
Pentru o investitie de 10.000 EUR facuta pe 10 ani, la un randament mediu pe an de 7%, fara folosirea dobanzii compuse (adica in fiecare an profiturile din investitie erau rascumparate si cheltuite), suma totala obtinuta la finalul perioadei ar fi trebuit sa fie 10.000+(10.000*7%*10 ani) = 17.000 EUR
Dar folosind dobanda compusa (practic avand aceeasi investitie, cu diferenta ca in toata perioada celor 10 ani investitia nu a fost modificata (nici nu s-a scos profitul, nici nu s-au adaugat alte sume), randamentul a beneficiat de dobanda compusa anual, suma totala la sfarsitul celor 10 ani a fost de 19.671 EUR (o diferenta de la un randament mediu pe an de 7% la un randament mediu pe an de aproximativ 10%).

Eu folosesc pentru calculul dobanzii compuse acest CALCULATOR. Iti poate fi si tie de folos.

Daca mergem mai departe cu investitia, pastrand aceeasi parametrii, lucurile arata fabulos pe termen lung si foarte lung:

Ce vreau sa observi este cat de puternica este dobanda compusa pe termen foarte lung. Practic aceeasi investitie, cu un randament mediu pe an de 7%, pentru o perioada a investitie de 20 ani, a transformat randamentul din 7% pe an in 14.3% pe an.

Iata ce inseamna aceste randamente in sume absolute, pentru aceeasi investitie, pe termen de 10, 20, 25 si 30 de ani.

Diferenta intre cele doua valori, in fiecare perioada se numeste RABDARE. Rabdarea de a lasa banii sa faca bani pentru tine, rabdarea de a benficia de dobanda compusa.


In continuare poti gasi cateva recomandari pentru a putea beneficia de avantajele dobanzii compuse:
• Dobanda de la depozit, desi mica, ar trebui adaugata la principal, atunci cand se rennoieste depozitul;
• Daca ai investitii in titluri de stat sau in obligatiuni, cuponul (dobanda) pe care o incasezi ar trebui reinvestit;
• Dividendele incasate de la companiile in care investesti prin detinerea de actiuni ar trebui reinvestite;
• Chiria pe care o incasezi pentru investitiile imobiliare ar trebui reinvestita.


O tema la care mi-ar placea sa te gandesti dupa parcurgerea acestui articol este daca tu stii cat te COSTA lipsa rabdarii?

In incheiere, iti recomand sa vizitezi sectiunea Servicii de pe site-ul www.educatsibogat.ro si sa afli cum poti obtine o sesiune gratuita de coaching financiar cu mine.

Despre mine poti afla aici

O lista cu cartile recomandate de mine, poate fi gasita accesand link-ul: https://educatsibogat.ro/index.php/carti-recomandate/

Daca ti-a placut acest material, te rog sa il distribui si catre alti prieteni  interesati de Educatia Financiara. Totodata poti sa dai un like paginii mele de Facebook – EducatsiBogat pentru a fi la curent cu urmatoarele postari.

Multumesc pentru incredere si spor la economisit si la investitii profitabile!

Mihai

Please follow and like us:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *