Cum se completeaza Declaratia Unica pe 2020 pentru venituri din investitii ?

Cum se completeaza Declaratia Unica pe 2020 pentru venituri din investitii ?

Pentru ca am primit mai multe intrebari referitoare la cum se completeaza Declaratia Unica pe 2020 pentru veniturile din investitii, am decis sa scriu acest articol care sper eu sa vina cu cateva lamuriri. Trebuie sa mentionez inca de la inceput ca nu sunt consultant fiscal si tot ceea ce scriu este din proprie experienta. Totodata sunt multe situatii specifice pe care nu am reusit sa le acopar in acest articol.

Data limita de depunere a Declaratie Unice pentru anul 2020 este 25 Mai 2021.

Pe site-ul anaf (www.anaf.ro), in Spatiul Virtual (zona online facuta pentru fiecare contribuabil in parte unde puteti completa Declaratia Unica si puteti gasi alte documente sau detalii despre situatia taxelor si impozitelor de plata sau care au fost platite in trecut), a aparut formularul PDF de completare a Declaratiei Unice, varianta care permite obtinerea bonificatiilor de 5% pentru completarea Declaratiei Unice, ONLINE, pana pe 25 mai 2021 si respectiv 5% pentru plata impozitului pana pe data de 25 mai 2021, pentru veniturile declarate prin Declaratie Unica.

Important

Trebuie mentionat faptul ca se va completa Declaratia Unica pentru anul 2020 DOAR de acele persoane care pe parcursul anului 2020 au facut rascumparari ale intrumentelor financiare detinute.

Daca, de exemplu, ati cumparat pe parcursul anului 2020 sau in oricare an precedent actiuni, obligatiuni, fonduri mutuale sau alte instrumente financiare, dar pe care nu le-ati rascumparat in anul 2020, atunci NU trebuie sa completati Declaratia Unica. Declaratia Unica se va completa doar pentru profiturile sau pierderile inregistrare prin rascumpararea instrumentelor financiare, pe parcursul anului 2020.  

Pasul 1 al completarii Declaratiei Unice (DU)

Primul lucru pe care ar trebui sa il faceti este sa va ganditi daca ati facut rascumparari de instrumente financiare pe parcursul anului 2020. Apoi, in functie de broker-ul sau administratorul fondurilor mutuale unde ati avut instrumentele financiare pe care le-ati vandut, veti gasi fisa fiscala fie pe email, fie in platforma de tranzactionare, la categoria Obligatii fiscale. Daca stiti ca ati facut rascumparari in anul 2020 dar nu gasiti fisele fiscale, va trebui sa luati legatura cu administratorul / broker-ul respectiv si sa ii solicitati sa va trimita fisa fiscala. Al doilea lucru ce trebuie facut este salvarea intr-un singur fisier a tuturor fiselor fiscale de la toti brokerii, administartorii de fonduri, etc.. Daca ati vandut instrumente financiare detinute la un singur broker / administrator de fonduri, atunci va trebui sa salvati doar fisa fiscala de la acel broker.

Pasul 2

Accesarea Spatiului Virtual, pe care il puteti gasi pe site-ul ANAF si alegerea completarii Declaratiei Unice (www.anaf.ro)

Aici pot fi 2 situatii posibile:

 1. Daca aveti deja cont in Spatiul Virtual (SPV), va trebui sa folositi user-ul si parola pe care le-ati ales initial si sa va logati online.
 2. Daca nu aveti inca cont in Spatiul Virtual (SPV), va trebui sa va faceti un cont accesand link-ul: https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/formularInregistrare.jsp. Pentru a va face cont pe SPV, fara a va deplasa la ghiseul ANAF, trebuie sa gasiti unul dintre cele 2 documente pe care le-ati primit in ultimii ani de la ANAF:
  1. Daca ati primit o scrisoare de la Ministerul Finantelor Publice, prin posta, atunci va trebui sa alegeti optiunea Verificare numar document si sa urmariti instructiunile.
  2. Daca ati primit o decizie de impunere sau o decizie cu privire la obligatiile de plata accesorii va trebui sa alegeti din categoria Tipul de aprobare optiunea Verificare numar inregistrare decizie si sa urmariti instructiunile.
  3. Daca nu ati primit sau nu gasiti niciunul dintre aceste documente, puteti merge la ghiseul ANAF si sa soliciti datele de inregistrare in Spatiul Virtual ANAF si dupa ce ati obtinut acele detalii, sa alegeti din categoria Tipul de aprobare, optiunea Aprobare la ghiseu

Pasul 3

Dupa logarea cu succes in Spatiul Virtual, va trebui sa alegetii optiunea de completare a Declaratiei Unice pe 2020:

Pasul 4

Deschiderea formularului pentru Declaratia Unica pentru anul 2020 in format PDF. Aici pot aparea erori generate de o versiune mai veche a Adobe Photoshop. Optiunile de rezolvare a acestei erori sunt fie sa updata-ti versiunea de Adobe, fie sa incercati deschiderea cu un alt Browser. Eu, de exemplu, am reusit deschiderea PDF-ului cu Internet Explorer:

Pasul 5

Se activeaza optiunea JAVA Script pentru a fi recunoscute in fisier optiunile pe care le alegeti si apoi se completeaza datele contribuabilului, mentionand la Cod de identificare fiscala CNP-ul contribuabilului. Totodata, daca contribuabilul este rezident roman, se lasa nebifata optiunea de Nerezident.

Pasul 6

Daca veniturile declarate sunt obtinute in Romania, adica daca broker-ul sau administratorul de fonduri este inregistrat in Romania, atunci se alege optiunea de la Subsectiunea I.1.1. Daca veniturile au fost obtinute prin investitii la brokeri inregistrati in strainatate, se bifeaza Sectiunea I.2. Eu le-am bifat pe amandoua pentru ca in anul 2020 am obtinut venituri si din investitii prin brokeri din Romania dar si prin brokeri straini.

  Pasul 7 – Optional

Alegerea optiunii pentru redistribuirea unui procent de 3.5% din impozitul datorat, catre o organizatie non-profit pe care doriti sa o sprijiniti.

Pasul 8

Mai departe se completeaza Categoria de venit – se alege optiunea Transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si transferul aurul fizic.

Pasul 9

Introducerea venitului sau a pierderii inregistrate in anul 2020. Daca ai avut tranzactii de rascumparare efectate prin mai multi brokeri in Romania sau / si la administratori de fonduri, va trebui sa aduni toate sumele mentionate pe fisele fiscale primite de la acestia si sa treci Venitul sau Pierderea totala. Fisierul va calcula automat punctul 6 si punctul 8.

Pasul 10 – valabil doar daca ai ventiuri din investitii si / sau doar din strainatate

Se alege tara unde au fost obtinute aceste venturi din investitii (adica unde este inregistrat broker-ul sau unde sunt inregistrate fondurile de investitii) si se alege din Categoria de Venit, optiunea 7 – Transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si transferul aurului financiar. Pentru a transforma veniturile obtinute in alte valute in valuta RON (trebuie mentionat ca pe DU se completeaza doar sumele in RON), sumele obtinute trebuie inmultite cu cursul mediu BNR valabil pentru anul 2020 (EUR-RON 4.8371, USD-RON 4.2440, GBP – RON 5,4423 – aceste valori fiind obtinute de pe site-ul BNR, la serii anuale – poti gasi valorile AICI).

Pasul 11 – alegerea bonificatiei

Daca platesti impozitul datorat veniturilor din investitiile rascumparate in 2020 pana pe data de 25 mai 2021 si daca completezi si depui Declaratia Unica (DU) online, poti obtine un discount de 10% (5% pentru plata impozit si 5% pentru depunerea DU online). Se apasa butoanele Aplic bonificatie 1.1 si Aplic bonificatie 1.2.

Pasul 12 – Destinatia sumei reprezentand pana la 3.5% din impozit

Eu donez in fiecare an cei 3.5% din impozitul pe venit catre o organizatie non-profit in care cred si care incearca prin programele lor sa schimbe Romania in bine. Eu de cativa ani trimit aceste sume de bani catre Magic Camp. Daca vrei si tu sa redirectionezi cei 3.5% catre ei, poti gasi detaliile mai jos. Se poate face aceasta donatie catre orice organizatie non-profit doresti tu.

Pasul 13 – Validarea formularului

Dupa ce ai completa formularul, va trebu sa il validezi. Pentru a face acest lucru va trebui sa te intorci la inceputul formularului si sa apesi butonul VALIDEAZA FORMULARUL.

Daca toate datele sunt introduse corect, atunci veti primi urmatorul mesaj:

Pasul 14 – semnatura electronica

Daca este prima data cand completezi DU online, va trebui sa apesi pe Semnatura electronica. Daca ai mai completat varianta online, inseamna ca ai deja semnatura electronica si nu mai trebuie sa faci nimic aici.

Se alege optiunea – A new digital ID si se urmaresc instructiunile.

Pasul 15

Se salveaza documentul validat pe calculator si pe urma se inchide documentul.

Pasul 16

Se acceseaza din nou Spatiul Virtual si se alege optiunea de a transmite Declaratia Unica:

Pasul 17

Dupa logarea din nou vi se va cere sa introduceti fisierul salvat (Browse) si apoi sa apasati Trimitere fisier:

Wow…am ajuns la final. Daca totul este in regula veti primi un mesaj de confirmare. Totodata veti primi mesajul pe ecran:

„Fisierul transmis de dumneavoastra a fost preluat si a primit indexul de depunere: ……………. Veti primi un mesaj pe adresa dumneavoastra de email in care vi se va comunica daca formularul depus este valid sau are erori.

Sper ca aceste informatii sa te ajute sa finalizezi completarea Declaratiei Unice pentru veniturile obtinute in anul 2020.

Mentionez ca aceste instructiuni sunt dedicate exclusiv celor care au venituri din investitii. La cele mentionate de mine se mai pot adauga si alte detalii, de exemplu veniturile din chirii sau alte venituri, dar pentru a nu ingreuna si mai mult acest articol, am zis sa pastrez doar veniturile din investitii. Totodata pot aparea diferente intre cele scrise de mine si situatia punctuala a fiecarui contribuabil.

Pentru suport in completarea acestui formular puteti lua legatura cu ANAF sau cu un consultant fiscal.

Multumesc pentru incredere si spor la economisit si la investitii profitabile.

Mihai

PS: Poti obtine o sesiune GRATUITA de coaching 1:1 cu mine. Trimite-mi un email la mihai@educatsibogat.ro sau lasa-mi un mesaj pe Facebook si spune-mi cu ce te pot ajuta.

Detalii despre mine poti gasi AICI.

PPS: Urmareste blog-ul www.educatsibogat.ro si pagina de Facebook cu acelasi nume pentru mai multe articole de calitate.

Please follow and like us:

Join the Conversation

 1. Daca am depus formularul deja, inainte ca acesta cu bonificatie sa apara, dar n-am platit inca impozitul, o fi de ajuns sa retrimit noul formular ca sa beneficiez de bonificatie?

  1. Mihai Constantinescu
   says:

   Salut si multumesc pentru comentariu. Cum mentionam si in articol, nu sunt consultant fiscal. Pentru a primi un raspuns cat mai corect, te rog sa iei legatura cu ANAF sau cu un consultant fiscal.

   Multumesc!

 2. nu se acordă bonificații pentru 2021, din păcate

  1. Mihai Constantinescu
   says:

   Ai dreptate. Multumesc!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *