Timpul, banii, fericirea – prieteni pe viață

Timp, bani, fericire –  pe toate le vrem, dar oricât am munci pentru ele simpla conexiune ce le ține împreună aduce dileme la orice vârstă și statut financiar. Dansăm pe fir întins pe termen lung în ceea ce privește banii, timpul, fericirea sau avem nevoie de genunchiere și cotiere când nu reușim să menținem echilibrul ? Ne mai ”julim” din când în când în toate încercările noastre spre o educație financiară care să dea valoare timpului și să aducă fericire pe termen lung?

Care este acel link secret și cum relaționează acești 3 factori ai wellbeing-ului pe termen lung? Fac micile decizii financiare diferența?

Hai să vedem cum stă treaba cu timpul, banii și fericirea!

Timp, bani, fericire…și oare mai ce?

Timpul și banii sunt resurse limitate și prețioase. Oamenii se confruntă practic cu stresul de a avea timp insuficient și își fac griji despre cât înseamnă bani insuficienți.

Conform cercetărilor, compromisurile pe care oamenii le fac între a avea mai mult timp sau a avea mai mulți bani și măsura în care oamenii se concentrează pe fiecare resursă, pot avea un impact semnificativ asupra fericirii.

Având în vedere bunăstarea ca o combinație de afectare pozitivă ridicată, impact negativ scăzut și sentimente ridicate de satisfacție în viață, rămâne de explorat de ce timpul și banii influențează fericirea, momentul și durata acesteia.

Cu toate acestea, există multe întrebări legate de relațiile dintre timp, bani și fericire. Una dintre ele – care este sensul pe care îl presupune fiecare resursă în experiențele de zi cu zi ale oamenilor și viața lor pe termen lung.

Timpul înseamnă bani?

Benjamin Franklin i-a încurajat pe oameni să echivaleze timpul și banii în zicala să: „Timpul înseamnă bani”. Cercetările încă arată că oamenii se gândesc la timp și bani în moduri foarte diferite. Mai mult decât atât, căile prin care oamenii cred că aceste resurse pot avea consecințe pentru fericirea lor de zi cu zi și de ansamblu sunt foarte diverse.

În special, BANII sunt ușor de preschimbat și pot fi economisiți și împrumutați pe perioade de timp. Acest lucru nu este valabil, ceea ce nu este cu adevărat cand vorbim despre TIMP.

În 2010, studiul lui Kahneman și Deaton a examinat legătura dintre venit, bunăstarea emoțională și evaluarea generală a vieții. Acesta s-a bazat pe un sondaj realizat pe 450.000 de răspunsuri la întrebări despre bunăstarea emoțională, satisfacția vieții și veniturile raportate ale familiei. Concluzia? Fericirea rămâne practic neschimbată odată ce venitul gospodăriei depășea la vremea aceea 75.000 de dolari. Deși evaluarea generală a vieții continua să se îmbunătățească, veniturile de peste 75.000 de dolari cumpărau satisfacția de viață, dar nu fericirea.

Contează cum cheltui banii!

Există atâtea modalități de a cheltui, economisi și investi banii. Astfel s-a ridicat întrebarea mereu de către experți “Cât contează cum își cheltuiesc oamenii banii?”. Vă recomand să răsfoiți vacanța aceasta „If Money Doesn’t Make You Happy Then You Probably Aren’t Spending It Right”. În ea, autorii fac următoarele sugestii despre cheltuirea mai eficientă a banilor. 

Există unele dovezi care menționează cheltuielile pro-sociale (de exemplu, cheltuirea banilor în beneficiul altora) ca avand un efect de îmbunătățire a fericirii cheltuitorului. Într-un experiment, participanților li s-au dat bani și apoi li s-a spus aleatoriu să-i cheltuiască pe ei înșiși sau pe alții. După cum se dovedește, cei care au cheltuit banii pentru alții, au raportat niveluri mai ridicate de fericire la sfârșitul studiului.

Fără a înțelege greșit că trebuie să cheltuim sume mari sau care au impact major asupra bugetului nostru, energia banilor există și circulă la fel cum și timpul se poate transforma în fericire acordată ție și altora.

Banii ca depozit de valoare

Altfel timpul înseamnă bani și banii înseamnă și timp.. Suntem învățați în mod obișnuit că banii sunt un fel de „depozit de valoare”. Dar ce înseamnă de fapt „depozit de valoare”? Este un depozit de efort din trecut care poate fi aplicat la achizițiile viitoare. Într-adevăr, banii sunt un magazin de timp, un magazin de timp ce trebuie să rămână productiv, oricum?.

Timpul – o resursă limitată ce trebuie gestionată cu atenție

Timpul este liniar. După ce a trecut un minut sau o zi, este iremediabil. Nu poți să-l recuperezi. Dacă pierzi o oră, a dispărut pentru totdeauna. Dacă pierzi o sumă mică de bani este întotdeauna posibil să o câștigi la loc. Timpul mărșăluiește înainte …încercăm să îl gestionăm, dar banii au o „direcție” dacă îi educăm financiar cât mai corect, dacă  le spunem ce să facă pentru bunăstarea noastră.

Totul începe cu educație financiară! Începe chiar aici și hai să vedem împreună cum dăm valoare timpului. Punem banii să muncească pentru noi și ajungem împreună la momente fericite cât mai des și mai ușor.

Un miez de vară cu echilibru în toate!

Cu drag de economisire,

Mihai Constantinescu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top