Cum ar fi ca atunci când iei o decizie financiară pripită să apară brusc un Error 404?…No savings found, no financial plan found , nici o urmă de bunăstare pe viitor? Micile plăceri pe care ni le oferim devin uneori o rutină a cheltuitului compulsiv care erodează ușor economiile și destabilizează bugete întregi și wellbeingul financiar.
Vorbim despre cele de care ne lovim zilnic, cărora putem fi supuși cu toții dacă nu luăm decizii financiare corecte.
Se spune că marile economii sunt adesea pierdute leu cu leu .
Încercați să cântăriți cât e impuls, unde au nevoile loc în povestea aceasta și cât e recompensă. Deciziile mici financial- wise pentru efecte mari pozitive și economisirea structurată rămân soluții pe care le găsim împreună la Educat și bogat, pentru ca tu să ai un plan personalizat fără să tai totul de pe listă.
Hai să trecem în revistă câteva erori financiare, ca să le putem evita sau modela mai ușor pe viitor.
1. Cheltuieli excesive sau repetitive. No, no!
Marile averi sunt adesea pierdute leu cu leu, spune o vorbă de peste Ocean. S-ar putea să nu ți se pară mare lucru sau că ar putea afecta finanțele tale pe termen lung când cumperi un latte dublu cu 20 RON-way too muchhhh- sau iei cina cu fructe de mare de 2 ori pe săptămâna ori cumperi foarte des un gadget nou fără să ai nevoie de el. Fiecare decizie impulsivă contează, negativ din păcate.
Chiar și 8 ieșiri lunare în oraș pot duce la o sumă considerabilă, numai bună de economisit. Noi credem în wellbeing financiar construit sănătos. Să nu confundăm recompensele sau micile plăceri absolut naturale cu deciziile repetitive, exclusive de a cheltui.
Dacă sunteți și într-o perioada de dificultăți financiare/recesiune, evitarea acestei greșeli contează cu adevărat.
2. Plăți fără sfârșit
Întrebați-vă dacă aveți cu adevărat nevoie de articole/servicii care să vă oblige să plătiți în fiecare lună sau an de an o sumă fixă. Tuturor ne place să ne relaxăm la un film bun dar lucruri precum televiziunea, serviciile muzicale sau abonamentele la o sală de sport te pot forța să plătești neîncetat, dar nu te lasă să deții nimic la final. Cântărește opțiunile foarte bine, renegociază oferte, schimbă tipul de abonament sau renunță la ele când sunt mult prea multe sau dacă le folosești foarte rar.
3. Cardul de credit …în caz de exces
Folosirea cardurilor de credit pentru a cumpăra lucruri esențiale a devenit oarecum obișnuită la noi. De cele mai multe ori acest lucru duce la a cheltui mai mult decât câștigăm și de cât de permitem, cu siguranță.
Dar chiar dacă un număr din ce în ce mai mare de consumatori sunt dispuși să plătească dobânzi enorme pentru o serie de articole care dispar cu mult înainte ca facturile respective să fie plătite integral, cardul de credit pare una dintre alegerile frivole la îndemână oricui. Vorbește cu un coach ca să iei o decizie potrivită ție.
4. Încă o mașină în garaj?
Atenție! A ne permite plata unui produs nu este același lucru cu a ne permite produsul în sine, în cazul acesta mașina. Tot mai mulți oameni își schimbă mașinile la fiecare doi sau trei ani și pierd bani la fiecare tranzacție.
Puțini cumpărători își permit să plătească pentru o mașină în numerar și cu toate acestea în România, numărul mașinilor a crescut la cel puțin 2 mașini/per familie de 4 persoane. Parcul auto al Europei va ajunge, se pare, la 273 milioane maşini în 2025, o cifră îngrijorătoare nu numai pentru tiparul finaciar de cumpărare dar și pentru mediu.
În plus, împrumutând bani pentru a cumpăra o mașină, consumatorul plătește dobândă pentru un activ care se depreciază, ceea ce amplifică diferența dintre valoarea mașinii și prețul plătit pentru aceasta.
O greșeală pe care nu o considerăm că fiind neapărat una financiară dar ar trebui, este de fapt alegerea modelului mașinii. De ce? Pentru că dacă optați pentru o mașină cu consum ridicat și costuri de întreținere foarte mari la care adăugăm și o asigurare, din start alegerea nu este una prielnică.
O mașină mai fiabilă, mai ieftină adaptată nevoilor financiare poate duce la achitarea mai rapidă a unor datorii, o vacanță mai bună, sau bani deoparte pentru studiile copiilor.
5. Casă dulce casă?
Când vine vorba de cumpărarea unei case, mai mare nu este neapărat mai bine. Dacă nu aveți o familie numeroasă, nu au apărut încă copii , stilul de viață sau jobul predispun la relocare sau deplasări frecvente, alegerea unei case de sute de metri de metri pătrați va însemna doar taxe, întreținere și utilități mai scumpe.
Chiar îți dorești să pui o presiune atât de semnificativă, pe termen lung, eventual de peste 30 de ani, asupra bugetul tău lunar? Nu inutil experții în finanțe din întreaga lume recomandă să îți cumperi doar casa pe care ți-o permiți.
6. De la salariu la salariu, niciodată
Dacă ești în situația de a aștepta următorul salariu ca pe un colac de salvare, orice problema neprevăzută cu repercursiuni financiare poate să devină un dezastru pentru care nu ești pregătit.
Rezultatul cumulat al cheltuielilor excesive îi pune pe oameni într-o poziție precară – una în care au nevoie de fiecare ban pe care îl câștigă și un singur salariu ratat ar fi o situație dezastruoasă. Aceasta nu este poziția în care doriți să vă aflați. Dacă se întâmplă acest lucru, veți avea foarte puține opțiuni.
Pierderea locurilor de muncă sau schimbările în economie vă pot epuiza economiile și vă pot plasa într-un ciclu de plată al datoriilor. Un tampon de trei luni ar putea fi diferența dintre a-ți păstra sau a-ți pierde casa de exemplu. Consultă mereu un expert financiar cu care să stabiliți pași pentru orice acțiune delicată din punct de vedere financiar.
7. Dilema pensiei
Dacă nu puneți banii să lucreze pentru dvs. pe piețe sau sa investiți in lucruri generatoare de venituri, este posibil să nu vă opriți niciodată din muncă. Efectuarea de contribuții lunare la conturile de pensionare desemnate/alese este esențială pentru o pensionare confortabilă.
8. Împrumuți bani
Atunci când ești constrâns de o situație finaciară s-ar putea să fii tentat să împrumuți bani. Când faci acest lucru, pui presiune pe relațiile tale și iei decizii și mai pripite ulterior. Evită acest lucru prin existenata fondului de rezervă/fondului de urgență.
9. Lipsa unei strategii de investiții
Dacă investești în acțiuni sau fonduri mutuale ca parte a planului tău de investitii, este important să ai o strategie pentru acei bani. Prea mulți oameni își lasă emoțiile să le stea în cale și sfârșesc prin a cumpăra sau a vinde din impuls. Un alt pas greșit comun este să petreci prea mult timp și efort încercând să cronometrezi piața, să vânezi „marele câștig” sau să urmărești investiția lunii / săptămânii / a zilei. În schimb, trebuie să decizi asupra unei strategii și să respecți planul!
10. Planul…de a nu avea un plan
Viitorul tău financiar depinde de ceea ce faci acum. Fa-ți timp pentru a planifica si nu îți lăsa finanțele la întâmplare. Un plan financiar te poate ajuta să te asiguri că cheltuielile tale corespund priorităților tale.
Efectuarea de contribuții lunare la contul de economii te poate ajuta să construiesti o umbrelă solidă pentru o zi ploioasă. Pot exista mai multe cheltuieli neașteptate, cum ar fi repararea mașinii, renovarea casei, o vacanță neplanificată, urgențe medicale și multe altele. Cel mai bine ar fi să vă construiți economiile pentru gestionarea acestor cheltuieli neașteptate. Înțelegeți-vă profilul de risc și investiți în diferite scheme de economii.
Sfaturile unui coach financiar te pot salva de greseli mici si mari. Te aștept să discutăm cum sa prinzi drag de economisire și decizii financiare adaptate nevoilor tale!
Toata lumea adora cand indivizii se reunesc si impartasesc opinii. Un site grozav, ramaneti cu el!
Multumesc!