Daca pana acum in toate articolele pe care le-am scris pe blog am discutat despre concepte premergatoare inceperii investitiilor, articolul de astazi este despre primii pasi pe care trebuie sa ii faci atunci cand te hotarasti sa incepi sa investesti.
Totusi, inainte de a incepe sa investesti, ar trebui sa te asiguri ca ai un obicei de a economisi lunar si ca detii un fond de urgenta care sa iti acopere un minim de 3 pana la 6 luni de cheltuieli lunare ale familiei tale (despre economisire si fondul de urgenta am scris AICI si AICI).
La inceputul drumului tau ca si investitor, ar trebui sa raspunzi la 3 intrebari pentru a stabili instrumentele financiare in care ar trebui sa investesti. Aceste intrebari sunt:
- Care este orizontul de timp pe care doresc sa plasez sumele de bani?
- 1 an, 2 ani, 5 ani, 10 ani sau 30 ani
- Care sunt obiectivele tale financiare (pentru ce doresti sa faci aceste investitii)?
- Achizitia unei locuinte
- Educatia copiilor
- Pensie
- Investitii imobiliare
- Inceperea unei afaceri
- Care este apetitul tau pentru risc?
Pentru a afla care este apetitul tau pentru risc exista online nenumarate chestionare pe care le poti utiliza si care iti pot furniza, pe baza raspunsurilor tale, un profil de risc personal. Eu cateodata folosesc acest CHESTIONAR, al celor de la HSBC. Apetitul tau de risc ar putea fi incadrat in una dintre urmatoarele variante:
Putem observa din graficul de mai sus ca, pentru simplificare, la inceputul drumului investitonal se pot utiliza doar 3 instrumente financiare – Actiuni (Equity), Obligatiuni (Bonds) si Cash sau Depozite / conturi de economii (Liquidity).
Ce este un instrument financiar?
Un instrument financiar este un produs pe care investitorii il achizitioneaza in dorinta de a obtine PROFIT. Este important de mentionat ca primul scop al unei investitii in instrumente financiare este acela de a obtine profit REAL (adica un randament mai mare decat inflatia…am scris despre riscul inflatiei AICI).
Raportul investititonal Risc – Randament
Pentru a alege corect instrumentele financiare care ti se potrivesc, trebuie sa ai in vedere nivelul de Risc – Randament pe care fiecare dintre instrumente il ofera. Mai jos poti gasi o estimare proprie cu privire la RISCUL fiecarui instrument si RANDAMENTUL potential pe care acesta il poate obtine.
In majoritatea cazurilor, cu cat riscul investitional este mai mic si potentialul de crestere este limitat, cu cat riscul investitional este mai mare, cu atat potentialul de crestere este mai mare, mai ales pe termen lung.
Exista insa si exceptii, in diferite perioade de timp, cand instrumente financiare cu risc mare au potential limitat de crestere si tot astfel, instrumente financiare conservatoare pot aduce randamente foarte bune.
Ce legatura exista intre profilul de risc si orizontul investitional?
In general cu cat profilul de risc al unui instrument financiar este mai mare, cu cat orizontul investitional este mai lung ,in situatia in care discutam despre INVESTITII.
De exemplu, orizontul recomandat pentru o investitie intr-un fond mutual cu investitii in obligatiuni (considerat a fi mai conservator) este de 2-3 ani, iar orizontul recomandat pentru o investitie intr-un fond mutual cu investitii in actiuni (considerat a fi mai riscant) este de 5-7 ani.
Principala regula a investitorului
Diversifica-te (despre diversificare am scris AICI)– nu investi intr-un singur instrument financiar, ci incearca sa investesti in mai multe instrumente financiare, cu evolutii necorelate, bineinteles avand in vedere apetitul tau de risc si orizontul de timp pentru care doresti sa plasezi sumele de bani.
Cateva idei cu care sa ramai din acest articol
- Inainte de a incepe sa investesti, asigura-te ca ai un obicei de a economisi lunar si ca ai un Fond de urgenta care sa iti acopere minim 3 pana la 6 luni de cheltuieli ale familiei.
- Raspunde la cele 3 intrebari pentru a vedea ce instrumente financiare ti se potrivesc.
- Utilizeaza un chestionar care te va ajuta in determinarea profilului tau de risc – am adaugat in articol un chestionar pe care eu il folosesc ocazional.
- Investitorii plaseaza bani in instrumente financiare pentru a obtine PROFIT.
- Urmareste tot timpul sa obtii profit REAL (peste inflatie).
- Constientizeaza profilul risc – randament al fiecarui instrument.
- Asigura-te ca profilul tau de risc corespunde cu profil de risc al produsului ales.
- Asigura-te ca perioada pe care doresti sa plasezi banii corespunde cu perioada recomandata de investitii a instrumentului financiar.
- Cu cat un instrument financiar este mai riscant, cu atat orizontul de investitii ar trebui sa fie mai lung.
- Diversifica-te – investeste in instrumente financiare care au evolutii necorelate.
In articolul urmator voi incepe sa discut despre Obligatiuni – ce este o obligatiune, cate tipuri de obligatiuni exista, cui ii sunt adresate aceste obligatiuni, care sunt beneficiile investitiei intr-o obligatiune si care sunt riscurile investitiei in obligatiuni.
Multumesc pentru incredere si spor la economisit si la investitii profitabile.
Mihai
PS: Poti obtine o sesiune GRATUITA de coaching 1:1 cu mine. Trimite-mi un email la mihai@educatsibogat.ro si spune-mi cu ce te pot ajuta.
PPS: Urmareste blog-ul www.educatsibogat.ro si pagina de Facebook cu acelasi nume pentru mai multe articole de calitate.