Se spune că o investiție bună nu înseamnă evitarea riscurilor ci buna gestionare a lor. Este lucru cert și că investiția, dincolo de orice risc ce trebuie evaluat, este o modalitate eficientă de a-ți pune banii la lucru și de a construi avere și bunăstare.
Si tocmai pentru că decizia de a investi nu este mereu ușor de luat, ea necesită o analiză atentă a anumitor factori. Vorbim de rezistența ta ca investitor la pierderi financiare, orizontul de timp și chiar de implicații fiscale și costurile ascunse etc. Indiferent dacă ești un investitor începător sau cu experiență, este esențial să evaluezi aceste aspecte financiare înainte de a investi. Te asiguri astfel că iei decizii personalizate care se aliniază cu obiectivele tale financiare si nu ai surprize neplăcute pe parcurs.
Iată primele zece aspecte financiare de care să ții cont atunci când iei decizii legate de investiții.
1. Toleranța la risc
Toleranța ta la risc este capacitatea ta de a rezista la pierderi financiare. Este esențial să îți evaluezi ‘’apetitul’’ pentru risc și să te asiguri că investiția este aliniată cu acesta. De obicei, investițiile mai riscante tind să aibă randamente mai mari, în timp ce investițiile mai sigure au randamente mai mici.
2. Orizontul de timp al investiției
Orizontul de timp al investiției este durata pentru care intenționezi să îți păstrezi investiția. În funcție de obiectivele tale financiare, poți avea un orizont de investiții pe termen scurt, mediu sau lung. Este important să evaluezi lichiditatea investiției și să te asiguri că această se aliniază orizontului tău de timp.
Definirea lichidității? Lichiditatea este definită ca posibilitatea de a transforma în bani un plasament financiar, într-un timp cât mai scurt, fără că acest demers să conducă la scăderea valorii sale.
3. Obiective de investiții
Înainte de a lua o decizie de investiție, trebuie să îți definești și sa înțelegi obiectivele de investiții. Dorești diversificare, creșterea capitalului, un venit regulat sau o combinație a celor de mai sus? Înțelegerea obiectivelor de investiții te va ajuta să alegi instrumentul financiar și traseul de investiții potrivit.
4. Alocarea activelor
Este important să iei considerare alocarea activelor atunci când planifici o investiție, deoarece ajută la determinarea profilului de risc și rentabilitate al portofoliului. Alocarea activelor este procesul de împărțire a investițiilor între diferite clase de active, cum ar fi acțiuni, obligațiuni sau alte tipuri. Prin diversificarea adecvată a portofoliului, un investitor poate reduce riscul și poate crește potențialul de rentabilitate. În plus alocarea activelor se poate face personalizat. Hai să ne auzim la o sesiune de coaching 1la 1 înainte de alocarea activelor tale.
5. Tendințele pieței
Vorbim constant de efectele războiului și ce dinamică au adus în finanțele personale pandemia sau inflația. Toate acestea plus orice tendința a piețelor financiare locale sau mondiale pot influența semnificativ randamentul investiției tale. Este necesar să urmărești tendințele economice și ale pieței financiare pentru a identifica oportunitățile și potențiale riscurile.
6. Fundamentele investiției si ‘’zona de competentă’’
Este vital să evaluăm elementele fundamentale ale investiției, cum ar fi situațiile financiare ale companiei ale cărei acțiuni le tranzacționezi, managementul și tendințele din industrie. Aceste informații te vor ajuta să determini potențialul investiției de a genera rentabilitate și nivelul acesteia de risc.
O cheie a investițiilor de succes este uneori si să rămâi în „cercul tău de competență”. Mare atenție a nu se confunda cu lipsa dorinței de educație financiară permanentă sau o lipsa a diversificării. O parte importantă a „cercului nostru de competență” este să ne concentrăm investițiile în domenii care prezintă un grad bun de predictibilitate și să fim atenți la zonele care sunt foarte complexe și/sau foarte incerte.
7. Taxe/Costuri ascunse
Taxele de investiție pot avea un impact semnificativ asupra rentabilității. Este esențial să evaluezi costurile și taxele legate de investiție și să decizi mereu în consecință, să vezi dacă și aceste taxe se aliniază obiectivelor financiare.
8. Implicații fiscale
Implicațiile fiscale joacă un rol important în orice decizie de investiție. Această include înțelegerea ratei de impozitare asociată cu investiția și deducerile potențiale care pot fi disponibile. În plus, este important să înțelegi pentru fiecare tip de investiție disponibila și implicațiile fiscale asociate acesteia.
9. Lichiditate
Lichiditatea se referă la ușurința de a cumpăra și de a vinde o investiție. Este esențial să măsori lichiditatea investiției și să te asiguri că această se aliniază cu orizontul de timp și obiectivele tale de investiție.
10. Sfaturi profesionale
În cele din urmă, căutarea de sfaturi profesionale te poate ajuta să ie decizii informate de investiții. Un coach financiar te poate ajută sa evaluezi diferite opțiuni de investiții și să te asiguri că strategia de investiții se aliniază cu obiectivele tale financiare.
Dacă nu poți înțelege complexitatea și toate valențele unui nou tip/instrument de investiții, nu investi impulsiv ci apelează la un coach.
Nu uita de Episodul 13 al Podcastului Educat și Bogat dacă vrei să achiziționezi acțiuni Hidroelectrica, să vezi ce urmează după listarea lor sau să ai o perspectiva investițională vastă. Este Hidroelectrica compania care ar trebui să fie pe lista fiecărui investitor pe BVB (Bursa de Valori București)? Despicăm firul în 4 alături de Cristi Tudorescu-consultant financiar.
Disclaimer: Această nu este o recomandare de investiții ci un subiect financiar de interes pentru anumite categorii de investitori.
Rămâi curios, rămâi informat !