O intrebare pe care o adresez frecvent participantilor la trainingurile de educatie financiara este: Cine este mai bogat…cel care castiga 10.000 RON / luna sau cel care castiga 2.000 RON / luna? O varianta de raspuns ar fi: cel mai bogat este cel care reuseste sa economiseasca si sa investeasca mai mult.
In acest articol as vrea sa discut despre monitorizarea averii si cum ne ajuta acest lucru in atingerea obiectivelor financiare.
Pentru a putea porni pe drumul independentei financiare este important sa stim unde ne aflam, adica sa calculam AVEREA NETA actuala.
Cum calculam averea neta?
Averea neta se calculeaza facand diferenta dintre ceea ce detinem, adica ACTIVE (la valoarea de piata actuala) si ceea ce datoram, adica PASIVE.
In zona de ACTIVE (ceea ce detinem), putem include urmatoarele:
- Banii pentru PENSIE
- Banii stransi in Pilonul 2 (la valoarea actualizata a contului)
- Banii stransi in Pilonul 3 (la valoarea actualizata a contului)
- Valoarea investitiilor pe termen lung pentru a beneficia de ele la pensie
- Banii pentru EDUCATIA COPIILOR (daca avem copii)
- Investitii pe termen lung pentru educatia copiilor
- Banii pentru FONDUL DE REZERVA
- Cash in casa
- Diferitele depozite / conturi de economii
- Fonduri de investitii in obligatiuni
- Autovehicule pe care le detinem – la valoarea de piata
- Casa in care locuim – la valoarea de piata
- Alte INVESTITII IMOBILIARE – fiecare fiind mentionata la valoarea de piata.
In zona de PASIVE includem urmatoarele:
- Credit / credite casa (valoarea soldului)
- Credit / credite masina (valoarea soldului)
- Credit / credite nevoie personale (valoarea soldului)
Diferenta intre Active si Pasive reprezinta AVEREA ta NETA – practic banii cu care ai ramane la final daca ai vinde tot ceea ce detii si ai achita toate datoriile. Recomandarea ar fi sa faci acest exercitiu per familie, in situatia in care esti casatorit.
Cat de des trebuie facuta aceasta monitorizare?
Monitorizarea poate fi facuta lunar, trimestrial, bianual sau anual.
Cateva aspecte care te pot ajuta la calculul averii nete:
- Afla la ce administrator se duc lunar banii cu care cotizezi automat la Pilonul 2 de pensie – poti afla unde cotizezi pentru Pilonul 2 aici. Mentionez ca toti aceia dintre noi care sunt salariati, cotizeaza automat, lunar, un procent de 3.75% din salariul brut catre Pilonul 2.
- In cazul in care cotizezi si la Pilonul 3 de pensie (tu sau compania pentru care lucrezi, in numele tau), fa-ti un cont la acel administrator si afla care este valoare actualizata a contului tau.
- In functie de investitiile pe care le faci (fonduri mutuale, actiuni, obligatiuni, etc) – poti afla cu o anumita periodicitate sau in orice moment valoarea actualizata a investitiilor tale.
- Valoarea de piata a autovehiculelor detinute si a apartamentelor este o evaluare personala – AICI TE ROG SA NU TRISEZI!
- La zona de credite, actualizeaza luna de luna valoarea principalului ramas de achitat – practic in fiecare luna averea neta creste cu valoarea principalului care este returnat bancii atunci cand se achita rata – rata de credit este formata din principal si dobanda.
In partea dreapta, mai sus, poti gasi un extras din modelul (in Excel) pe care eu il folosesc pentru monitorizarea lunara a averii.
Daca ti se pare util acest model si consideri ca ai nevoie de ajutor in completarea lui, trimite-mi un email pe adresa mihai@educatsibogat.ro.
In incheiere, iti recomand sa vizitezi sectiunea Servicii de pe site-ul www.educatsibogat.ro si sa afli cum poti obtine o sesiune gratuita de coaching financiar cu mine.
Despre mine poti afla aici:
O lista cu cartile recomandate de mine, poate fi gasita accesand link-ul: https://educatsibogat.ro/index.php/carti-recomandate/
Daca ti-a placut acest material, te rog sa il distribui si catre alti prieteni interesati de Educatia Financiara. Totodata poti sa dai un like paginii mele de Facebook – EducatsiBogat pentru a fi la curent cu urmatoarele postari.
Multumesc pentru incredere si spor la economisit si la investitii profitabile!
Mihai
Salut,
Impartirea in categorii poate sa difere, in functie de persoana.
Eu consider putin diferit lucrurile pentru mine.
Avand in vedere ca pensia o pot accesa doar dupa implinirea unei anumite varste, nu as considera-o, similar cu asigurarea care in general este si de viata, deci fiecare au niste conditii limitative care fac diferenta. Similar si banii pusi pentru copil, ii poti pune deoparte insa nu vrei sa ii folosesti de fapt.
Daca este doar o casa in care stai, pentru linistea emotionala utila in timpul investitiilor, mai bine nu o iau in considerare.
Deci as ramane de fapt sa urmaresc lunar investitiile in diverse forme, banii din banca, si aici in diverse forme ca active si datoriile ca pasive.
Legat de credite si datorii, daca sunt purtatoare de dobanzi care sunt mai mari decat cat pot eu sa obtin prin investitii, cel mai bine este sa fie achitata cat mai rapid. Doar dupa ma pot concentra pe investitii. Si spun asta pentru ca investitiile sunt riscante si banii din datoria facuta pentru casa in care stai nu trebuiesc niciodata investiti pe bursa, de exemplu! Pentru ca practic iti risti casa la bursa.
Oricum, interesanta abordarea si ori una ori alta, important este ca fiecare sa isi faca astfel de calcule.
Succes!
Salut Cristian si multumesc pentru comentariu,
Sunt multe lucruri care se pot discuta despre acest subiect si intradevar, fiecare dintre noi are o viziune diferita referitoare la averea sa. Eu incerc sa am o abordare de ansamblu, in care sa pot vedea lunar cum a evoluat activul meu net si cat de departe sau aproape sunt de independenta financiara. Includ aici tot ceea ce detin si scad ceea ce datorez. As fi curios sa imi spui care sunt categoriile pe care tu le folosesti pentru urmarirea evolutiei averii sau a activului net, poate exista informatii interesante si pentru alti cititori.
Spor la economisit si investitii profitabile!