Draga cititorule,
In primul rand as vrea sa iti multumesc pentru timpul acordat parcurgerii articolelor pe care le scriu cu drag si pentru increderea ta.
Imi face o deosebite placere sa recapitulez in acest articol primele 10 articole pe care le-am postat pe blog-ul www.educatsibogat.ro.
Articolele sunt scrise intr-o ordine logica (cel putin conform logicii mele), astfel incat cei ce vor citi aceste articole in ordinea in care ele au fost scrise, sa poate urmari, ca intr-un training sau intr-un curs, conceptele de baza ale Educatiei Financiare.
Articolele pe care le-am scris pana acum sunt destinate investitorului incepator, pe masura ce voi avansa in scrierea articolelor pe acest blog, nivelul de complexitate al informatiilor va creste, o data cu cresterea nivelului de cunostinte al cititorilor mei.
Voi enumera in continuare fiecare articol pe care l-am scris si voi face o mica referire la continutul sau, in speranta in care, daca cumva ai ratat vreunul dintre subiecte si ti se pare interesant conceptul discutat, sa poti sa il accesezi .
Dupa fiecare 10 articole scrise, voi face o recapitaluare a subiectelor abordate.
Cele 10 articole, in ordine cronologica:
- Economisirea – o necesitate pentru libertatea financiară – in acest articol discut despre importanta Economisirii si a constituirii fondului de urgenta
- Economisim, investim sau speculam? – in acest articol prezint importanta Investitiilor
- Orice speculatie nereusita se numeste investitie pe termen lung! – in acest articol prezint cateva detaliidespre Speculatii.
- Fondul de urgență – plasa ta de siguranță financiară – importanta existentei Fondului de Urgenta si cum sa incep sa-l constitui.
- Cum pui banii sa munceasca pentru tine? – aici discut despre 3 posibile obiective financiare– Conservarea averii, Cresterea averii sau Distributia de venit din investitii.
- Inflatia – inamicul invizibil al banilor economisiti – Ce este inflatia si cum ne afecteaza ea averea, mai ales daca urmarim conservarea acesteia.
- Este portofoliul tu pregatiti pentru turbulente? – discut despre importanta Diversificarii si modalitati de diversificare: diversificare valutara, diversificare pe mai multe instrumente de acelasi fel, diversificare pe instrumente financiare diferite, diversificare regionala.
- Averea ta – de la un concept abstract la o suma exacta – discut aici despre Averea neta – cum o calculam, la inceput si cum o monitorizam.
- Cum transformam un randament de 7% in 10% – poate cel mai important concept din zona de educatia financiara – puterea dobanzii compuse sau a Capitalizarii si cum ne ajuta acest concept sa ajungem, pe termen lung si foarte lung, la randamante fabuloase.
Aceste 10 articole ar trebui sa reprezinte baza unei Educatii Financiare solide. Intelegerea acestor concepte este esentiala pentru a trece la urmatoarea etapa.
In urmatoarele 10 articole voi prezenta mai pe larg cateva instrumente financiare: obligatiuni, actiuni, fonduri mutuale, ETF-uri, marfuri, Imobiliare si alte cateva.
Cum a fost pentru mine, pana acum, sa scriu pentru propriul blog?
A fost un drum de invatare, un exericitiu foarte important de a asterne pe hartie ceea ce am acumulat in ultimii 10 ani, de a incerca sa fiu cat mai la obiect si de a incerca sa explic concepte un pic mai complexe, in cuvinte simple, usor de inteles si de asimilat.
Imi doresc ca articolele pe care le scriu sa fie cat mai relevante pentru tine si as vrea sa te rog sa imi lasi un comentariu si sa imi spui care a fost articolul care te-a ajutat cel mai mult (pentru a fi mai simplu, doar numarul articolului – de exemplu 3), ce iti place la aceste articole si ce crezi ca as putea sa imbunatatesc. Daca ai putea sa imi adaugi si cateva subiecte de interes pentru tine, pe care inca nu le-am abordat, m-ar ajuta si mai tare.
Multumesc pentru incredere si spor la economisit si la investitii profitabile.
Mihai
PS: Poti obtine o sesiune GRATUITA de coaching 1:1 cu mine. Detaliile le poti gasi AICI.
PPS: Urmareste blog-ul www.educatsibogat.ro si pagina de Facebook cu acelasi nume pentru mai multe articole de calitate.
Multumesc pentru informatiile din articolele Bazele Educatiei Financiare in 10 articole.
Astept cu interes urmatoarele articole legate de obligatiuni, actiuni, fonduri mutuale, ETF-uri, marfuri, Imobiliare.
O zi frumoasa si astept sa citesc cat mai multe informatii financiare.
Informații foarte utile și pe înțelesul tuturor. Multa bafta pe viitor!
Multumesc frumos!
Articolul “ Cum transformam un randament de 7% in 10%?”, m-a captat cu foarte mare repeziciune, cu toate ca nu as putea spune ca celelalte nu mi-au captat atenția.
In schimb, acest articol m-a făcut sa înțeleg ce înseamnă dobânda compusă și de acolo mi-a fost mult mai simplu sa îmi conving părinții sa facă “o dobânda la dobânda”. Nu am reușit sa ii conving ca banca nu este cea mai buna soluție, dar sper sa înțeleagă cu timpul.
Multumesc pt ajutor și pt efortul depus.
Mult succes, aștept seminarii in București.
Multumesc pentru comentariu si pentru aprecieri. Vor urma si alte articole interesante!