Planuri de vacanță, planuri de viață, planuri de școală dar cum stăm la capitolul planuri financiare? Sunt cele care pot impacta pozitiv tot wellbeingul financiar sau dimpotrivă afecta bunăstarea pe termen lung.
Mulți s-ar putea întreba: „Ce beneficii îmi aduce un plan financiar, chiar am nevoie de unul?” Unii consideră că economisirea regulată în depozite bancare sau planuri sistematice de investiții face toată treaba necesară în economisire. Cu toate acestea, investițiile ad-hoc conduc de multe ori la utilizarea ineficientă a resurselor financiare.
Pentru a deveni bogat, în afară de salariu sau venituri suplimentare de orice fel, ai nevoie să pui banii să lucreze pentru tine. Acest lucru este esențial și noi am mai vorbit despre asta.
Un plan financiar îți permite să construiești o foaie de parcurs a vieții tale financiare pentru a-ți atinge toate obiectivele financiare.
Atenție!!! NU contează neaparat veniturile, ci mult mai mult cât din aceste venituri economisești și investești!
Să începem mai întâi cu înțelegerea a ceea ce este un plan financiar și ce poate face pentru tine.
Un plan financiar te asigură că ești bine echipat pentru a face față circumstanțelor în schimbare la nivel personal, precum și la nivel macro. În absența unui plan financiar, s-ar putea să NU realizezi ceea ce ai visat și s-ar putea să fii, de asemenea, nepregătit pentru a face față situațiilor neprevăzute.
Hai să vedem 10 beneficii ale unui plan financiar bine realizat
Gestionarea fluxurilor banilor sau bugetarea
Dacă nu îți dai seama unde se duc/ cum și pe ce veniturile tale în fiecare lună, atunci cu siguranță trebuie să-ți planifici mai bine finanțele. Mulți oameni nu reușesc să înțeleagă cum sunt cheltuite salariile lor lunare, lăsându-i cu mai nimic pentru economisit. Cumpărarea impulsivă și lipsa bugetării cheltuielilor duc la multe probleme pe termen lung. Astfel, menținerea unui buget este crucială pentru a rămâne pe drumul cel bun către obiectivele tale financiare pe termen lung și fără să uiți de micile placeri care fac diferența între chin și cumpătare în economisire.
Gestionarea eficientă a datoriilor
Luând un împrumut poate oferi satisfacție instantanee. Cu toate acestea, atunci când datoriile se transformă într-o capcană fără ieșire, este timpul să îți pui finanțele personale în ordine cu un plan financiar. Sunt atâtea aspecte care duc la creșterea împrumuturilor noastre și la accesarea cardurilor credit si a creditelor de nevoi personale. În cele mai multe cazuri, aceste opțiuni de finanțare ușor accesibile duc la deteriorarea sănătății financiare, ducându-ne într-o încurcătură financiară.
Un plan financiar nu numai că te va ajuta să ieși din permanenta încurcătură a datoriilor, dar îți permite, de asemenea, să îți gestionezi mai bine fluxul banilor pentru a îți atinge celelalte obiective financiare.
Eficientizarea investițiilor
Dacă investițiile tale sunt haotice și nu ești sigur de cum și în ce să investeșți, atunci este timpul să-ți pui portofoliul în ordine. Mulți se complac adesea în a investi într-un mod întâmplător, fără a efectua o analiză adecvată bazată pe nevoi sau fără a efectua suficiente cercetări cu privire la produsele financiare. În povestea mea am detaliat cum și eu am făcut acest lucru pe vremuri.
În cele mai multe cazuri, sfaturile de la cunoscuți se duc în zona de cea mai HOT investitie a momentului, care de cele mai multe ori se dovedește a fi doar un nor de fum. De asemenea, investiția într-o manieră ad-hoc duce la investiții care devin dificil de gestionat / urmărit. Portofoliile de investiții ale unor astfel de investitori sunt presărate cu probleme și investiții care nu oferă niciun avantaj de diversificare.
Astfel de portofolii de investiții trebuie să fie consolidate și realiniate astfel încât să răspundă nevoilor tale financiare sau ale familiei, pe termen mediu si lung.
Investirea în produse financiare potrivite
Mulți oameni investesc în piata de capital prin intermediul acțiunilor individuale sau a instrumentelor speculative. Cu toate acestea, așa cum am menționat, astfel de investiții se fac pe baza recomandărilor primite de la cunoscuti și fără a lua în considerare obiectivele financiare și apetitul pentru risc. În cele mai multe cazuri, aceste investiții facute fără o analiză amănuntită și fără o întelegere a riscurilor implicate, duc la pierderea banilor investitorilor. Prin urmare, este extrem de important să investești numai după ce faci cercetări considerabile cu privire la orice propunere de investiții. Construirea unui plan financiar îți va permite ție să-ți revizuieșți portofoliul și să obții alocarea corectă a activelor pentru cele mai bune rezultate posibile.
Setarea corectă
Ceva ce nu trebuie să uităm este că niciodată nu e înțelept să punem toate ouăle în același coș. Este vital să înțelegem că nu toate activele se mișcă în aceeași direcție în același timp. Prin urmare, cel mai bine este să investești în mai mult de un tip de instrument pentru a-ți îmbunătăți șansele de a-ți atinge obiectivele pe termen lung cu turbulențe minime. O alocare adecvată a activelor pentru tine poate fi concepută printr-un plan financiar care acționează ca un scut pentru a-ți proteja averea în condiții economice incerte și volatilitatea a pieței.
Eliminarea produselor financiare ineficiente
Te-ai gândit că ai nevoie de un coach financiar pentru eliminarea produselor financiare ineficiente? Poate că pe lista de to do de la final de an ar trebui să adaugi să scapi de produsele financiare luate la impuls. Unele au randamente scăzute pur și simplu și din cauza numărului mare de comisioane implicate. Un coach financiar te poate ajuta să înțelegi ce produse ți se potrivesc cel mai bine și care sunt cele total de evitat.
Calcularea acoperirii de asigurare potrivite
În caz de circumstanțe nefericite, valoarea corectă a asigurărilor de orice fel poate fi o binefacere financiară pentru tine sau membrii familiei tale. În timp ce asigurare de viață garantează că membrii familiei tale pot menține același nivel de trăi, chiar și în absența ta, altele pot acoperi posibile găuri mult prea mari în buget. Un plan financiar holistic va lua în considerare veniturile, cheltuielile și obiectivele pentru a determina ce tipuri de asigurari se potrivesc cel mai bine.
Stabilirea de obiective financiare SMART
Dacă doriți să planificați obiective financiare, cum ar fi cumpărarea casei de vis, educația copilului, pensionarea etc., planificarea financiară prudentă poate duce la succes garantat.
Din experiență pot spune că mulți trăiesc pentru toate obiectivele menționate mai sus, dar lipsa unei planificări financiare prudente și/sau amânarea executării planului financiar împiedică realizarea obiectivelor financiare stabilite. Deci, este imperativ să se facă un plan financiar prudent și să fie urmat cu vigilență astfel încât să vă faceți visele să devină realitate.
Încălcarea unui obicei regulat de investiție
Pentru a crea bogăție pe termen lung, investiția cu disciplină și determinare este cheia. Chiar și un copil are nevoie de disciplină și monitorizare regulată pentru a-și atinge obiectivele. Prin urmare, și tu trebuie să investești în mod regulat și cu înțelepciune pentru a-ți îndeplini obiectivele financiare. Investirea unor sume mici în mod regulat se va dovedi, de asemenea, a fi ușoară pentru portofel fie el și virtual și va reduce povara de a pune miza pe o sumă uriașă din contul bancar.
Un plan pentru obiectivele pe termen lung
Dacă planurile tale financiare par neclare iar bunăstare financiară pare tare departe te invit să pornim într-o călătorie financiară adaptată nevoilor și viselor tale pe termen lung.
Nu uita de înregistrarea conferinței START INVEST, special gândită pentru investitorii la început de drum, și dă-mi voie să te port pas cu pas prin etapele testate din industrie, prin care poți să-ți construiești un portofoliu profitabil.
Folosește-te codul „15MIHAI” și obții o reducere de 15% din prețul biletelor care ofera acces la inregistrare. Go to the financial wise path!