Ai trecut pragul toamnei și unele griji financiare au venit cu tine din vacanță, deși nu ar fi trebuit? Simți că nu ai control asupra finanțelor, la nivel de familie? Nu cunoști beneficiile bugetarii de familie și impactul asupra bunăstării financiare pe termen lung, pentru toată familia? Atunci, e clar! Bugetul de familie, mai mult ca niciodată, devine o necesitate pentru obiective financiare îndeplinite la nivel de familie.
Hai să îi aflăm secretele împreună!
Ce este bugetul de familie?
Un buget de familie este implicit și un plan pentru ceea ce o familie va face cu venitul total și cum va ține evidența cheltuielilor și a obiectivelor financiare. Decizia bugetului de familie implică de obicei doi adulți și un număr de copii, deși ar putea implica și bunici sau alți membri ai familiei extinse. Stabilirea clară a unui buget poate ajuta familiile să cheltuiască mai puțin și să economisească mai mult pentru a-și atinge obiectivele financiare
Cei care aleg să stabilească un buget clar la nivel de familie doresc de obicei să nu mai cheltuie în exces pentru lucruri de care nu au nevoie și pentru a urmări stabilitatea financiară pentru ei și copiii lor. Tot astfel se pot evita cele mai frecvente greșeli de bugetare, cum ar fi necunoașterea clară a cheltuielilor, a avea așteptări nerealiste sau alegerea unei metode greșite de bugetare.
Cine ar trebui să aibă un buget de familie?
Un buget de familie este necesar tuturor indiferent de venituri, statut social, numărul membrilor sau dacă toți lucrează sau nu.
De ce ai nevoie de un buget de familie?
Un buget de familie va avea un sistem prin care tu și familia ta veți ști exact câți bani intră și ies, împiedicând membrii să cheltuiască în exces.
Majoritatea oamenilor sunt surprinși că ajung îndatorați chiar și dacă au venituri mari. Multe familii ajung în situații dificile când continuă să cheltuiască bani pe lucruri neesențiale. Majoritatea familiilor nici măcar nu știu că au cheltuieli în exces, până nu este prea târziu.
Un buget de familie vă va ajuta să înțelegeți câți bani puteți aloca fiecărui obiectiv financiar în fiecare lună.
Ce beneficii aduce un buget de familie?
Printr-o bugetare la nivel de familie puteți:
- elabora mai ușor un plan de economisire, investiții, reducere a cheltuielilor, control al banilor;
- urmări cheltuielile și atinge toate obiectivele financiare ale familiei;
- stimula întreagă familie să lucreze în direcția obiectivelor financiare;
- opri cheltuielile excesive;
- avea un fond de urgență (pentru ipoteza pierderii unui job, cheltuială majoră de sănătate, etc);
- scăpa de datorii;
- transmite valori copiilor despre cum trebuiesc cheltuiți și economisiți banii.
Potrivit studiilor, peste 50% dintre americani au mai puțin de trei luni de cheltuieli acoperite dacă au o urgență și aproximativ 25% nu au un fond de urgență. Întrucât viața devine mai costisitoare de la an la an și veniturile nu țin pasul cu inflația, devine din ce în ce mai necesar să existe un fond de urgență, venituri suplimentare si un plan financiar bine pus la punct.
Tu și familia ta trebuie să aveți obiective financiare clare în spatele bugetului. Când aveți obiective financiare, știți exact câți bani trebuie să economisiți pentru a începe un cont de economii, pentru a crea o nouă afacere, pentru a face o achiziție mare, pentru a cumpăra ceva scump, sau a avea un fond pentru studiile copiilor.
Un buget de familie ajută căsnicia?!
Potrivit Investopedia, unul dintre motivele principale pentru care cuplurile se ceartă sunt banii. Cea mai importantă problemă atunci când vă bugetați banii într-o căsnicie este că două persoane pot avea planuri diferite despre ce să facă cu banii. De exemplu, unul poate dori să cumpere o casă mai mare, iar celălalt vrea să economisească cât mai mult pentru pensie. Unul dintre soți ar putea dori să se ocupe și să planifice ce să facă cu banii, iar celuilalt nu are niciun interes în planificare.
Când bugetați în cuplu și există deja copii sau locuiți cu familia extinsă trebuie înțeles câți bani intră în conturile bancare și câți bani ies pentru fiecare cheltuială si membru indiferent de vârstă.
Pentru o mai mare claritate în bugetare va puteți folosi și de câteva întrebări
- Care e scopul bugetării acum? Pentru a economisi bani, pentru a investi, pentru a plăti o datorie, pentru a merge în vacanță sau pentru orice alt motiv?
- Care este situația financiară actuală? Cu datorii uriașe, supracheltuieli în fiecare lună, o situație stabilă sau un cont de economii deja existent, credite ipotecare?
- Care sunt obiectivele financiare?
- Cât timp estimați că va dura să vă îndepliniți obiectivele financiare? Unele tipuri de buget vă permit să atingeți obiectivele financiare mai rapid.
- Cât de mult efort veti dedica bugetarii și planificării?
Tipuri de bugete familiale
Există voci care spun că ar exista 3 tipuri de bugete de familie:
- Bugetul deficitar – Cheltuielile depășesc veniturile.
- Buget excedentar – Venitul tău depășește cheltuielile.
- Buget echilibrat – veniturile și cheltuielile sunt egale/în echilibru.
Recomandările Educat și Bogat:
- Faceți bugetarea la sfârșitul lunii precedente, pentru luna următoare.
- Puteți folosi aplicația Notes , simplă și accesibilă fiind deja preinstalată pe majoritatea telefoanelor
Cum realizezi un buget familial? Deține controlul banilor familiei tale
1. Notează-ți veniturile totale ale familiei pentru luna următoare.
Acestea includ: salarii, bonuri de masă, venituri din activități independente, venituri din vânzarea de bunuri, dividende și orice altă sursă de venit suplimentară.
2. Listează TOATE cheltuielile tale /ale familiei tale
Aceasta include cheltuielile obișnuite (chirie sau rate, utilitati etc.) și cheltuielile neregulate (asigurarea sau taxele și impozitele etc) care sunt datorate. După aceea, enumerați alte cheltuieli, cum ar fi mâncarea, benzina, cheltuieli pentru copii și divertismentul. Adăugați sumele pe care doriți să le economisiți (ar trebui sa fie minim 10% din fiecare venit). Este util să adăugați o categorie de CHELTUIELI SUPLIMENTARE, mai ales cand sunteți la început în realizarea unui buget.
3. Scade cheltuielile din venit. Acesta ar trebui să fie egal cu ZERO.
Dacă sunteți peste sau sub, verificați-vă calculul sau reveniți la pasul anterior și rearanjați-vă planurile. Fiecare suma de bani trebuie sa fie alocata unei categorii din buget, in caz contrar banii nealocati unei categorii vor fi cheltuiti, de obicei, pe lucruri inutile.
4. Urmărește cheltuielile pe parcursul lunii.
Acest lucru vă va ajuta să vedeți dacă ați rămas în bugetul stabilit / vă va anunța cât mai aveți de cheltuit în fiecare categorie.
Dacă decideți să începeți bugetarea ca stil de viață pentru familia voastră și situația devine copleșitoare apelați la ajutorul unui specialist financiar.