Suntem deja în luna lui cuptor. Dar… dacă arde și bugetul tău de vară, e timpul să luăm niște măsuri.
Impactul devastator al verii asupra bugetului? Aproape ca o arsură solară gravă. Cu orice ai da peste după, e timp până când bugetul tău să revină la forma și structura inițială.
Oricât ai fi de cumpătat în mod obișnuit vara poate da peste cap bugetul familiei. Și cum anotimpul acesta este renumit ca fiind unul pentru experiențe noi, relaxare, distractie, tabere interesante pentru copii, hai sa îl menținem echilibrat și din punct de vedere al cheltuielilor. Sper că după toate sfaturile de pe blogul Educat și Bogat ai intrat în vară cu un buget solid și o atitudine financiară ce nu se va lăsa cu efecte financiare adverse.
Evaluează-ți cheltuielile și veniturile de vară
Când creezi un buget, cel mai bine este să începi prin a-ți evalua situația financiară generală și orice modificări viitoare ale veniturilor și cheltuielilor.
Întreabă-te pe tine însuți:
- „Am o plasă de siguranță pentru situații de urgență?”
- „Există evenimente cu cheltuieli mari pentru care trebuie să încep să planific sau să nu le onorez ? Aviz amatorilor de nunți!”
- „Se vor schimbă veniturile mele în lunile următoare?”
- „Cum vor afecta activitățile de vară ale întregii familii cheltuielile și bugetul?”
- „Am o activitate/un job care duce la oscilații financiare în funcție de anotimp?’’
Acestea sunt doar câteva întrebări care te pot ajuta să înțelegi de ce ai nevoie pentru a-ți crea bugetul de vară. Cu ajutor pentru finalizarea autoevaluării financiare te aștept și la o ședință de coaching financiar.
Încearcă să eviți marile oscilații ale cheltuielilor și veniturilor
Modificările cheltuielilor și chiar ale veniturilor sunt ceva des întâlnit în ultima decadă pentru mulți dintre noi. Este puțin probabil ca veniturile salariate să se schimbe, dar pentru freelanceri sau antreprenori, veniturile pot fi afectate de schimbarea anotimpurilor. Adolescenții și adulții tineri ar putea avea fluctuații de venituri, ele fluctuând atunci când iau în considerare locurile de muncă sezoniere.
O modalitate recomandabilă de a ține evidența cheltuielilor este să deschizi conturi de depozit desemnate pentru fiecare categorie de cheltuieli. Dacă separi fondurile de vacanță în conturi diferite, sunt șanse mari ca bugetul de vacanță să rămână intact, generos, neafectând celelalte obiective financiare sau durata de timp până când le vei atinge.
Stbilește obiectivele de economisire ale verii
Înainte de a începe vara, ar fi trebuit deja să arunci o privire asupra obiectivelor financiare, să faci toate ajustările necesare pentru a le atinge, și să urmărești progresul investițiilor de exemplu.
Un pas cheie în procesul de gestionare a banilor este stabilirea unei rutine de economisire și investire și atingerea obiectivelor financiare specifice pentru tine și familia ta, înainte ca sezonul estival să bată la ușă.
De asemenea e vremea sa te gândești la cum poți elabora o strategie și mai bună pentru anul viitor.
Un coach pentru orice situație și buget
Făcând acest pas alături de un coach financiar, acesta te va ajuta să te asiguri că prioritățile tale financiare sunt mereu în minte când iei decizii…decizii privind obiceiurile de cheltuieli pentru o vară fără stres!
Când vorbim de adolescenți și tineri adulți, acestia au cel mai des priorități stabilite diferit și de obicei pe termen scurt când vine vorba de obiectivele de economisire pentru perioada verii. Cei mai mulți dintre cei care vor câștiga, economisi sau primi brusc sume mai mari, vor plusa pe tot ce înseamnă distracție, călătorii etc.
Cu toate acestea, acesta ar putea fi un moment excelent pentru a privi în viitor ăatre acele obiective pe termen lung, cum ar fi economisirea pentru o mașină dacă au atins vârsta necesară, planificarea pentru facultate sau un fond de urgență.
Există investitori tineri care deja au început să-și construiască adevăratul viitor financiar pornind de la conturi de economii și ajungând la investiții cât se poate de serioase și diversificate.
Creează un buget de vară
După ce ați evaluat cheltuielile de familie, veniturile și după ce ați stabilit câteva obiective de economisire ale verii, sunteți gata să începeți să vă creați bugetul de vară. Nu există o soluție minune dar există o conduită financiară pentru orice buget. Regula 50/30/20 nu a ieșit din modă, revino la ea dacă ai abandonat-o . Totuși, fiecare familie are propriile priorități atunci când vine vorba de cheltuieli, dar orice buget de vară ai avea nu uita să pui preț pe experiențe.
Alte câteva recomandări de sezon:
- Este indicat să previi cheltuielile impulsive / în exces
- Identifică ce cheltuieli pot fi reduse; inclusive cele la energie (ex: folosirea excesivă a aerului condiționat)
- Determină vacanțele pe care ti le poți permite (ca să te poți bucura și după 7/10/14 zile de confortul dat de o bună economisire și bugetare)
- Rambursează datoriile înainte de intrarea în sezon
- Alege ateliere de vară variate pentru copii dacă taberele costisitoare ar pune presiune mare pe bugetul familiei
- Vizitează piețele locale în vacanță pentru produse de calitate și ceva economie pe zona de food
- Nu uita de evenimente locale gratuite sau cu intrări accesibile, expozițiile din orașul tău
Indiferent cum ar arăta obiectivele tale de economisire, sunt chiar aici, cu soluții personalizate, pentru o vară sănătoasă financiar.
Începe luna lui cuptor cu o planificare de coaching 1 la 1. Și nu uita, totul începe cu educația financiară iar ‘’Educația financiară, este despre viață!’’.
Daca vrei mai multe detalii, poți asculta și episodul 8 al podcastului EducatsiBogat, cu Adrian Asoltanie: