Întoarcerea din vacanță, începerea școlii și back to office vin la pachet, dincolo de o nouă dinamică și cu o presiune asupra bugetului fiecărei familii. Bugetul de după vacanță poate fi o adevărată provocare.
Și unde mai pui că aproape ca prin magie peste 3 luni avem o nouă bucurie: Sărbătorile de iarnă!… cu nevoia de cadouri și cauciucuri de iarnă. Până atunci, deși par ca nu ar putea avea un impact prea mare, putem aplica niște tips and tricks cu impact maxim.
Cum reechilibrăm practic bugetul după vacanță? Planificând, bugetând, comparând prețuri și oferte și luând decizii mai sustenabile! Luați și copiii lângă voi și haideți la economisit, cu ajutorul câtorva tips-uri financiare de toamnă.
Vă așteaptă și o reducere de 15%. La ce oare? Aflați dacă stați până la sfârșit…!
La ce ne uităm?
Costurile de energie
Iarna este chiar după colț și înainte de a-ți da seama, ai nevoie de facilități ce implică energie electrică. O modalitate de a reduce costurile viitoare cu energia este să verifici dacă plătești în prezent mai mult decât trebuie.
Majoritatea furnizorilor tind să-și crească prețurile în timpul sezonului de iarnă (când cererea este mare). Acum este momentul potrivit pentru a verifica din nou, a compara și a trece la alternative mai rentabile pe termen lung.
Curățenia de toamnă din dulapuri
Curățenia de toamnă din dulapuri (mult mai celebrul decluttering în engleză) nu pare o chestiune cu mari implicații financiare la o primă vedere dar este atât de importantă, mai ales că ieșim imediat dintr-un cerc de vicios al cumpărătorului impulsiv (sau compulsiv). Dacă te simți puțin vinovat că ai cheltuit în exces în aceste vremuri – cu inflația în tavan – și ești înconjurat de obiecte de care nu mai ai nevoie, nu-ți face griji, nu ești singurul în această situație.
Potrivit cercetărilor, până la 77% dintre consumatorii din întreaga lume au cheltuit mai mult în timpul acestei pandemii pe obiecte de uz casnic și gradinarit. Post pandemie pe haine, parfumuri și alte obiecte ce aduc plăcere imediată au fost mai ridicate. Pentru unii oameni, cumpărarea de articole noi, încercarea de noi hobby-uri și învățarea de noi abilități devine o modalitate de a face față plictiselii sau uneori stresului de zi cu zi.
Dacă există achiziții /obiecte ce doar aglomerează casa, nu le-ai folosit niciodată sau rareori și au furat ceva din buget poți vinde astfel de articole pe diverse site-uri și trece direct banii în zona de economisire.
Vă amintiți de the latte factor? Ei, deciziile mici pentru economisire, aparent banale pot face de fapt o mare diferență într-un buget post vacanță.
Cumpărături inteligente de sărbători…încă din toamnă?
Nu pare chiar pe tiparul românesc al cumpărătorului. Suntem cumva programați ca alergători pe ultima sută de metri la cheltuieli împreună cu polonezi, bulgari.etc. Ce ar fi să faci ceva diferit anul acesta? Fie că vorbim de o bijuterie sau un gadget nou, o jucărie deabia lansată pentru copii sau chiar o carte mai greu de găsit, mizează pe promoțiile încă existente în toamnă sau pur și simplu cumpără cadouri treptat, lunar, puțin câte puțin.
Sărbătorile nu trebuie să fie plictisitoare. În loc să tăiați din cheltuieli și să vă refuzați toată distracția, puteți să vă pregătiți puțin dinainte și să fiți inteligenți cu cheltuielile.
Atenție la serbările de toamnă, festivaluri și celebrul importat Halloween! De la costume noi până la impulsul de a spune “hai că odată în an e serbarea asta” toate contribuie la o mică gaură în buget.
Aranjamente de călătorie pentru sezonul sărbătorilor
Dacă ești sigur că vei călători toamna târziu sau chiar în iarnă, acum este momentul potrivit să faci aranjamente de călătorie.
Biletele de avion și de tren devin mai scumpe cu cât rezervi mai aproape de data plecării. Trenurile devin, de asemenea, ocupate și supraaglomerate în timpul sărbătorilor de iarnă, așa că rezervarea din timp poate ajuta enorm. Același lucru este valabil și pentru cazare și camere de hotel.
Propriile băuturi – chiar și to GO?
Încă nu te-ai convins că vorbim de economisire pornind de la acțiuni mici? Viața este stresantă și unii dintre noi se bazează prea mult pe puterea cafelei pentru a ne ajuta să trecem ziua cu bine și cu atât mai mult toamna. Să cumperi ocazional un latte în drum spre serviciu e o plăcere de bifat (deși se pare că românii sunt înnebuniți după expresso), dar să faci o rutină din el este un obicei scump și nesustenabil.
De aceea este mai bine să-ți prepari chiar tu cafeaua. Ia un termos light cu tine în loc să cumperi de fiecare dată de la cafeneaua preferată.
Întreținerea casei
Pe măsură ce vremea devine mai rece și zilele devin mai mici, petreci mai mult timp acasă. Utilizarea acestui timp pentru a modifica, elibera, redecora spațiul și a-l face confortabil pentru iarnă este o idee grozavă care îți va economisi mult timp, bani și energie mai târziu.
Economii de toamnă
Toate de mai sus pot duce la economii posibile chiar și toamna deși principalul obiectiv este o redresare a bugetului după vacanță. Banii continuă să muncească pentru tine și în vacanțe dacă i-ai investit înțelept. Dacă nu ai făcut asta încă, ai mereu ocazia să începi o pagină nouă a vieții tale financiare.
Apropo, tu cum stai cu investitiile? Pune pe hold tot ce făceai mai sus și haide sa vezi investițiile cum nu ai mai făcut-o până acum!
Accesează inregistrarea conferinței START INVEST, special gândită pentru investitorii la început de drum, și dă-mi voie să te port pas cu pas prin etapele testate din industrie, prin care poți să-ți construiești un portofoliu profitabil.
Folosește-te codul „15MIHAI” și obții o reducere de 15% din prețul biletului de acces la inregistrare. Go on the financial wise path!