Te-ai gandit pana acum care ar trebui sa fie al doilea instrument financiar pe care ar trebui sa il ai in portofoliu, dupa depozitul bancar (despre Economisire am scris AICI)?
Sper ca aceasta intrebare te-a pus pe ganduri si voi detalia in continuare care este acest instrument, care sunt caracteristicile sale si cum poate ajuta portofoliul tau.
Subiectul articolului de astazi este reprezentat de obligatiuni.
As vrea sa fac o mentiune inca de la inceput, subiectul obligatiunilor este unul foarte vast, cu foarte multe tipuri si clasificari, dar voi incerca in articolul prezent si in cele viitoare scrise pe acest subiect sa simplific informatiile si sa ofer doar acele informatii care sa te ajute sa intelegi acest instrument si sa il poti tranzactiona in cunostinta de cauza.
De ce cred eu ca este al doilea instrument intr-un portofoliu?
Pentru ca indiferent de profilul tau de risc, o parte din portofoliu trebuie sa fie investit in instrumente mai conservatoare asa cum sunt obligatiunile, care sa ofere o plasa de siguranta portofoliului, pe termen mediu si lung. Cum se poate observa din graficul de mai jos, cu albastru inchis gasim in aproape toate portofoliile obligatiuni (Bonds).
Ce este o obligatiune?
O obligatiune este un titlu de credit emis de administratii centrale (guverne), administratii locale sau companii, mai simplu spus este un imprumut pe care emitentul obligatiunii il obtine de la persoanele sau institutiile care decid sa cumpere acea obligatiune. In schimbul banilor imprumutati, emitentul va plati detinatorului obligatiunii, cu o anumita periodicitate, o “dobanda” care in cazul obligatiunilor se numeste CUPON. Cel care cumpara obligatiunea devine creditorul emitentului.
Care sunt caracteristicile unei obligatiuni?
- Pretul obligatiuni – in functie
de momentul la care doresc sa achizitionez obligatiunea, pretul acesteia poate
sa difere:
- Daca obligatiunea este emisa astazi, ea va fi emisa pe piata primara, iar pretul initial (care mai este numit si valoarea nominala) este, in general 100 sau 1.000 (RON, EUR, USD, etc)
- Daca obligatiunea este emisa in trecut, obligatiunea se tranzactioneaza pe piata secundara, iar pretul acesteia poate sa fie mai mic sau mai mare fata de valoarea nominala
- Cuponul (sau dobanda) pe care emitentul obligatiunii o va plati, cu o anumita periodicitate, pentru banii imprumutati. In majoritatea cazurilor, cuponul este fix pe toata durata de existenta a obligatiunii si este mentionat ca un procent din valoarea nominala
- Maturitatea (durata de viata) – perioada fixa de timp pe care obligatiunea este emisa (1 an, 2 ani, 10 ani, etc).
- Garantia oferita de emitent – majoritatea obligatiunilor au o garantie oferita de emitent, despre cat de puternica este aceasta garantie voi discuta intr-un articol viitor.
Pentru o intelegere mai aprofundata sa luam un exemplul ipotetic al achizitiei unui titlu de stat, emis astazi, pe care il achizionam la valoarea nominala de 1.000 RON, avand un cupon anual de 5% si o maturitate (o durata) de 5 ani. Iata cum arata sumele primite din aceasta investitie presupunand pastrarea obligatiunii pana la final (timp de 5 ani):
Dupa cum se poate observa, valoarea cuponului, platibila anual este de 5% (aplicat la valoarea nominala de 1.000 RON), reprezentand suma de 50 RON, acest cupon fiind fix pe toata perioada de viata a obligatiunii. Acesta este motivul pentru care obligatiunile se mai numesc instrumente financiare cu venit fix.
Cateva idei cu care sa ramai din acest articol
- Obligatiunea este un imprumut.
- Emitentul obligatiunii plateste o dobanda fixa, numita cupon.
- Cumparatorul obligatunii devine creditorul emitentului.
- Oligatiunile sunt emise in general pe o perioada fixa de timp.
- Pretul obligatiunii in momentul emisiunii se numeste valoare nominala si este in general 100 sau 1.000 (RON, EUR, USD, etc).
- Pretul obligatiunii fluctueaza pe perioada ei de viata.
- Cuponul este un procent fix aplicat la valoarea nominala.
- Obligatiunile sunt garantate de emitent.
- Obligatiunile se mai numesc instrumente financiare cu venit fix.
In articolele viitoare voi continua sa detaliez caracteristicile unei obligatiuni si la ce trebuie sa fii atent atunci cand achizitionezi o obligatiune.
Multumesc pentru incredere si spor la economisit si la investitii profitabile.
Mihai
PS: Poti obtine o sesiune GRATUITA de coaching 1:1 cu mine. Trimite-mi un email la mihai@educatsibogat.ro si spune-mi cu ce te pot ajuta.
PPS: Urmareste blog-ul www.educatsibogat.ro si pagina de Facebook cu acelasi nume pentru mai multe articole de calitate.
Salut.Felucurari pentru aceste informații. In afara obligațiunilor corporative care nu sunt garantate, îmi poți indica tipuri de obligațiuni cu dobândă fixă care garantează investiția?
Salut Mihai, tocmai am terminat de scris un articol pe aceasta tema: https://educatsibogat.ro/index.php/2020/05/14/urmatorul-pas-dupa-depozitul-bancar-partea-a-ii-a/
Titluri de stat Tezaut si Fidelis.
Eventual si cele municipale (emise de primarii).
Salut Mihai,
Am si eu cateva intrebari legate de exemplul tau de mai sus.
Daca de ex in timpul unui an pretul obligatiunii scade, de ex la 950 ron, la finalul anului tu vei primi 5% din valoarea nominala (1000 ron) si suma de 950 ron, in cazul in care nu mai doresti sa continui aceasta investite?
A doua intrebare ar fi, poti achizitiona o astfel de obligatiune in luna a 6-a a unui an de ex? (Durata de viata a unei actiuni fiind 1 an).
Si ultima intrebare: daca achizitionezi o obligatiune pe un an si daca dupa 6 luni o vinzi, primesti ceva dobanda?
Multumesc anticipat,
Emanuel Soare
Salut Emanuel,
Mai jos raspunsurile mele:
1. cuponul (dobanda) se plateste intotdeauna la valoarea nominala. Daca te horasati sa rascumperi dupa un an si pretul este 950, atunci tu vei incasa suma de 950 ron. Practic din aceasta investitie ai avut randament 0. Ai incasat 50 ron cupon si am pierdut 50 ron din pret.
2. Daca exista oigatiuni la vanzare, le poti cumpara oricand, inclusiv dupa 6 luni de cand au fost emise, chiar daca mai au inca 6 luni pana la maturitate.
3. Da, primesti dobanda pentru perioada de timp cat a fost in posesia ta. Preul este format din pretul din piata (care depinde de miscarile de dobanda), iar la acest pret se va adauga partea de dobanda care ti se cuvine. Am scris in unul din articole despre Clean Price si Dirty Price.