Am discutat destul de mult in ultimele articole despre obligatiuni si ma apropii de finalul seriei dedicate acestui subiect insa nu as vrea sa termin aceasta serie fara sa mentionez cateva detalii pe care ar trebui sa le stii atunci cand cumperi o obligatiune.
In articolul de astazi voi discuta despre Clean Price, Dirty Price si Yield to maturity (YTM), 3 concepte esentiale pentru a cumpara, in cunostinta de cauza, o obligatiune.
Ca o scurta recapitulare, o obligatiune este un imprumut acordat de cel care cumpara obligatiunea, celui care a emis obligatiunea. In schimbul banilor imprumutati, emitentul obligatiunii plateste o dobanda anuala (denumita si cupon) cumparatorului obligatiunii, pe toata perioada pana la scadenta.
Cumparatorul obligatiunii are 2 optiuni:
- pastreaza obligatiunea pana la scadenta (situatie in care va incasa in fiecare an, la data stabilita, cuponul si la sfarsitul perioadei va incasa ultimul cupon si i se va returna suma investita initial).
- vinde obligatiunea respectiva inainte de scadenta, la un PRET stabilit. In cazul vanzarii obligatiunii, cel care vinde obligatiunea va primi, inclus in pretul de vanzare, si cuponul acumulat de la data ultimei plati de cupon si pana la momentul vanzarii. Aceasta dobanda i se cuvine pentru perioada in care a detinut acesta obligatiune.
Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand vrei sa achizitionezi o obligatiune este sa vezi care este PRETUL. Lucurile la obligatiuni nu sunt chiar atat de simple, deoarece avem 2 preturi – CLEAN PRICE si DIRTY PRICE. Clean price este calculat procentual, procent care se aplica valorii nominale cu care a fost emisa obligatiunea. Adica daca o obligatiune are o valoare nominala de 100 RON si clean price-ul este 99.5%, atunci pretul sau clean va fi de 99.5 RON, dar daca valoarea nominala este 5.000 RON si clean price este 99.5%, atunci pretul clean este 4.975 RON (99.5% din 5.000 RON).
In general pretul afisat al unei obligatiuni este Clean Price daca vorbim de SUA si este Dirty Price daca discutam de Europa.
Ce este Clean Price?
Clean Price este pretul la care se tranzactioneaza obligatiunea si care nu ia in considerare dobanda (cuponul) acumulata dar neplatita detinatorului unei obligatiuni.
In general pretul unei obligatiuni este influentat de cerere si de oferta dar si de miscarile de dobanda din piata (in articolul precedent pe care il poti gasi AICI, am mentionat despre relatia invers proportionala intre evolutia dobanzii din piata si evolutia pretului obligatiuni – cand dobanda in piata creste, pretul obligatiunii scade, iar cand dobanda scade, pretul obligatiunii creste).
Ce este Dirty Price?
Dirty Price este obtinut pornind de la Clean Price la care se adauga dobanda acumulata de obligatiunea respectiva si neplatita pana la momentul evaluarii. Fiecare zi care trece adauga la Dirty Price o parte din cuponul respectiv care inca nu a fost platit. Aceasta adaugare zilnica a partii din cuponul ce trebuie incasata, face ca Dirty Price sa se modifice zilnic. De exemplu, daca avem o obligatiune care are un cupon de 10% pe an, dar detinatorul obligatiunii ar dori sa o vanda dupa jumtate de an, atunci Dirty Price va fi format din Clean Price + 5% (reprezentand jumatate din cuponul de 10% care i se cuvine detinatorului obligatiunii pentru jumatate de an).
Exemplu
Sa presupunem ca avem o obligatiune corporativa, emisa la valoarea nominala de 1.000 RON, cu un cupon de 10%, iar astazi Clean Price pentru aceasta obligatiune este 96%, adica 960 RON. Obligatiunea plateste cupon anual si astazi, cand dorim sa vindem obligatiunea, suntem la jumatatea perioadei de la plata ultimului cupon pana la plata urmatorului. Cuponul anual incasat pentru acesta obligatiune este 10% din 1.000 RON, adica 100 RON.
Dirty Price = 960 RON (Clean Price) + 50 RON (jumatate din ultimul cupon, care mi se cuvine pentru ca tinut obligatunea doar jumatate de an) = 1.010 RON.
Ultima mentiune pe care vreau sa o fac aici este ca Dirty Price este egal cu Clean Price in ziua de plata a cuponului.
Ce este Yield to Maturity (YTM) sau randamentul pana la maturitate?
Yield to maturity (YTM) este utilizat de investitori pentru a aproxima randamentul unei obligatiuni, avand in vedere pretul actual la care aceasta se tranzactioneaza si pastrarea obligatiunii pana la scadenta, presupunand ca toate platile de cupon si a principalului sunt facute complet si la timp.
Interesant de observat este faptul ca, cu cat pretul unei obligatiuni scade, cu atat randamentul pana la maturitate (YTM) creste. La fel, atunci cand pretul unei obligatiuni creste, randamentul pana la maturitate (YTM) scade.
Mai simplu spus, daca astazi cumperi o obligatiune la pretul pietei si o tii pana la maturitate, procentul calculat pentru YTM (randament pana la maturitate) este ceea ce vei incasa ca si randament, in fiecare an. Daca cumperi astazi, o obligatiune care are un YTM de 5%, inseamna ca, la suma investita de tine, vei incasa in fiecare an un randament aproximativ de 5% (in conditiile in care cupoanele incasate sunt reinvestite cu acelasi randament).
Cateva idei cu care sa ramai din acest articol
- Obligatiunile sunt imprumuturi acordate de cel care cumpara obligatiunea, celui care emite obligatiunea
- In schimbul sumelor imprumutate, emitentul obligatiunii va plati o dobanda anuala, denumita cupon
- Cel care cumpara obligatiunea are 2 optiuni:
- o tine pana la scadenta
- o vinde pe parcursul perioadei pana la scadenta, la un anumit PRET
- Pretul unei obligatiunii poate fi Clean Price sau Dirty Price
- Clean Price este mentionat ca % din valoarea nominala
- Clean Price reprezinta pretul obligatiunii care nu ia in considerare dobanda acumulata si neplatita inca detinatorului obligatiunii
- Dirty Price = Clean Price + Dobanda acumulata
- Dirty Price = Clean Price, numai in data de plata a cuponului
- Dirty Price se modifica zilnic
- Yield to Maturity (YTM) – reprezinta randamentul anual al unei obligatiuni, daca este cumparata la pretul actual si tinuta pana la scadenta.
- Pentru simplificare eu personal ma uit mai mult la YTM decat la Clean Price sau Dirty Price. Practic pretul este inclus in YTM (cu cat pretul creste cu atat YTM scade, cu cat pretul scade, YTM creste).
In ultimele 2 articole din seria dedicata obligatiunilor voi scrie despre oferta de obligatiuni corporative disponibila pe bursa din Romania si care sunt riscurile investitie in obligatiuni.
Multumesc pentru incredere si spor la economisit si la investitii profitabile.
Mihai
PS: Poti obtine o sesiune GRATUITA de coaching 1:1 cu mine. Trimite-mi un email la mihai@educatsibogat.ro sau lasa-mi un mesaj pe Facebook si spune-mi cu ce te pot ajuta.
Detalii despre mine poti gasi AICI.
PPS: Urmareste blog-ul www.educatsibogat.ro si pagina de Facebook cu acelasi nume pentru mai multe articole de calitate.