Grijile legate de bani te țin treaz noaptea? Dacă da, nu ești singur…și nu uita… dacă veniturile cresc, fricile financiare cu siguranță nu se diminuează. Când vine vorba de finanțe, se pare ca americanii sunt cei mai îngrijorați, a descoperit un nou sondaj realizat de GoBankingRates.
Cum noi ne raportăm mult la veștile de peste Ocean de data aceasta un studiu mi-a atras atenția.
Banii sunt cel mai important lucru în mintea oamenilor. Conform sondajului efectuat printre 5.003 de adulți din SUA, 26% afirmă că se gândesc la bani mai mult decât la orice altceva. Respondenții au subliniat totul, de la furtul de identitate la pierderea locului de muncă, dar nu toată lumea a fost la fel de îngrijorată de aceleași lucruri.
Când au primit o listă de șapte temeri din care să aleagă, bărbații au indicat că sunt mai îngrijorați decât femeile că nu vor putea niciodată să se pensioneze, de șomaj sau să piardă totul din cauza unei investiții proaste. Femeile au insistat mai mult pe teama de a trăi de la o lună la alta și să nu scape de datorii. Tinerii au avut mai multă anxietate cu privire la datorii, în timp ce seniorii erau îngrijorați de furtul de identitate.
Ei…si cum stau lucrurile în România? Românii se pare că sunt îngrijorați de datorii și credite ipotecare dar și de pensionare…pe principiul “dacă mai prindem pensia”!
„După cum indică studiile noastre, banii sunt în mod clar în mintea majorității oamenilor din lume. Ei reprezintă o mare îngrijorare si cand nu sunt suficienti și când sunt mulți”, a spus Cameron Huddleston, cronicar despre viață și bani.
Mulți consideră că este dificil să se țină de un buget. De asemenea, dificil poate fi și să planifice pensionarea sau să facă pași pentru a-și ține finanțele sub control.
Iată primele șapte frici financiare ale bărbaților și femeilor plus ce puteți face pentru a le combate.
A nu îți permite o casă
Îngrijorarea asupra faptul că dreptul de proprietate asupra locuințelor nu le este în permanență la îndemână. Bărbații cap de familie, dar și femeile singure sunt îngrijorate că nu își pot permite niciodată un loc al lor. Aceasta este cea mai mare frică financiară.
Cum să lupți împotriva acestei frici:
Economisirea agresivă pentru avans este esențială dacă speri să cumperi în cele din urmă o casă. La fel de importante sunt și plata datoriilor și efortul pentru a-ți menține scorul de credit ridicat.
Reducerea cheltuielilor și monetizarea hobby-urilor pot ajuta.
De asemenea, este indicat să ne asigurăm că proprietatea este cea care ne este propice nu doar un punct de bifat de pe lista financiară generală sau a celor cunoscuți. Trebuie să luăm casa pe care ne-o permitem, nu casa care costă maximul creditului pe care îl putem primi. Rata la casă nu ar trebui sa depășească 20 până la maxim 25% din venitul personal.
„Decizia de a deține versus închiriere a unei locuințe este în mare măsură o decizie de stil de viață, deoarece este o decizie economică”, a declarat Hollis Greenlaw, CEO United Development Funding. Realizarea faptului că achizitia nu este potrivită pentru tine în acest moment poate ajuta această frică să dispară și lucrurile să nu pară atât de negre.
A pierde totul (la bursă?)
Investiția în acțiuni poate fi înfricoșătoare, mai ales când piața este agitată, așa cum a fost în ultima vreme. 8% dintre bărbații americani au spus că posibilitatea de a pierde tot ceea ce au investit este cea mai mare frică financiară a lor.
Cum să lupți împotriva acestei frici:
A te educa despre cum funcționează piața de acțiuni va face ca investițiile să fie mai puțin înfricoșătoare. Diversificarea portofoliului, reechilibrarea după cum este necesar, acordarea atenției la costuri și concentrarea pe OBIECTIVELE TALE (nu pe fluctuațiile și „zgomotul” pieței) te ajută să faci din investiție, o experiență mai puțin stresantă.
A fi victima furtului de identitate
Bărbații și femeile au fost la fel de îngrijorați de furtul de identitate mai ales la vârstă a 3-a , mai ales când și la noi în țară au fost suficiente cazuri îngrijorătoare.
Furtul de identitate este, se pare, cea mai mare teamă financiară în rândul adulților cu vârsta peste 65 de ani.
Cum să lupți împotriva acestei frici:
indiferent ce vârsta ai, ia măsuri pentru a-ți proteja identitatea atât online, cât și în lumea reală. Poți să verifici că parolele tale sunt sigure, să fii inteligent cu privire la modul în care folosești bancomatele și să fii atent la taxele/suprataxele aparute din senin.
A fi concediat
A fi concediat sau concediată a fost cea mai mare îngrijorare în mintea a 17% dintre respondenți europeni. Mai mulți bărbați decât femei au fost îngrijorați de pierderea locului de muncă. Aceasta pentru că sunt, cel mai probabil, principalul susținător al familiei lor dacă sunt căsătoriți cu copii.
Cum să lupți împotriva acestei frici:
A avea un fond de urgență sănătos, a-ți menține abilitățile la zi, a menține o rețea profesională puternică și chiar și a avea un venit secundar te pot ajuta să revii mai repede după pierderea unui loc de muncă.
Mulți experți recomandă acum tuturor să păstreze sume de bani care să acopere de la nouă luni până la un an de cheltuieli într-un cont de urgență, iar banii sa poate fi folositi în caz de pierdere a locului de muncă.
A trăi cu datorii pentru totdeauna
O altă frică mondială când vine vorba de finanțe, fără gen și vârstă, este cea de a nu putea plăti niciodată datoriile. Având în vedere că în România vorbim de multe credite ipotecare, carduri de credit iar în America de împrumuturi pentru studii și datorii ipotecare diverse, această nu este o teamă complet irațională.
Cum să lupți cu această frică:
Îngrijorarea cu privire la datorii nu le va face să dispară. Ai nevoie de un plan de ieșire din datorii. Te aștept să vorbim în sesiuni 1 la 1 despre un plan de acțiuni ca tu să îți poți continua viața cu bucurie și să scapi sau să scazi ușor din datorii.
A trăi de la o lună la alta
Barbati, femei deopotrivă. A trăi de la un salariu la altul a fost cea mai mare frică în rândul milenialilor. În mod surprinzător, a fost și cea mai frecventă îngrijorare în rândul celor de peste Ocean care câștigau sume anuale foarte mari. Aceasta este un semn că stresul financiar nu se evaporă neapărat pe măsură ce venitul tău crește.
Cum să lupți împotriva acestei frici:
Bugetarea și planificarea deficitară sunt adevărata cauză a acestei frici spun specialistii financiari. Urmărirea cheltuielilor și existența unui plan financiar te vor ajuta să ieși din capcană și să începi să construiești avere.
A nu te putea pensiona
Oamenii sunt îngrijorați că trebuie să continue să lucreze până la moarte. Deși cei mai tineri de 44 de ani sunt mai puțin îngrijorați de pensionare decât cei de 50 de ani și 60 de ani.
Cum să lupți împotriva acestei frici:
Este posibil ca grijile legate de pensionare să nu apară până când ajungi la 50 de ani. Oriunde te-ai afla în lume le poți ține sub control. Începe să te gândești la viața ta post-muncă de când ești încă tânăr! Economisește când ai 20 și 30 de ani – sau mai puțin – și este mai puțin probabil să mai fii panicat când te apropii de 65.
Hai să vorbim despre fricile tale financiare și să găsim soluții din timp la ele, dincolo de studii sau locul unde trăiești sau îți desfășori activitatea!