Mașina te-a lăsat în pană de sărbători. Copilul tău are nevoie de ochelari sau ghete noi, scumpe, de fotbal sau un costum nou pentru dans sportiv. Trebuie să ajungi în celelalte capăt al țării pentru un eveniment nefericit sau de ce nu, unul chiar foarte fericit. Cheltuielile neașteptate, neprevăzute sau neregulate pot face o gaură mare în buget. Și odată ce plătești cheltuiala neașteptată, este posibil să descoperi că nu mai ai suficienți bani pentru toate celelalte cheltuieli lunare previzibile, ceea ce este cu atât mai grav.
Sunt șanse mari să nu fie nici prima nici singura dată când te confrunți cu o cheltuială neașteptată. Și deși asta este specificul lor să te surprindă …apar tot timpul. Când se întâmplă sau cât costă, poate să nu fie complet imprevizibil, dar știi sigur că vor apărea. Făcând ceva planificare și bugetare, poți schimba cheltuielile neașteptate în cheltuieli anticipate. Astfel nu vor mai deveni urgențe.
Tipurile de cheltuieli neașteptate
Există mai multe cheltuieli neașteptate care pot da planurile financiare peste cap. De exemplu, ele pot include:
- Cheltuieli casnice
- Cheltuieli auto (avarii, accidente auto)
- Cheltuieli medicale (accidentări, boli, spitalizare etc)
- Cheltuieli de familie și alte cheltuieli (pierderea locului de muncă și șomaj, decese etc)
- Urgențe pentru animale de companie și facturi veterinare
- Taxele școlare (noi)
- Creșteri de taxe (și impozite etc)
- Cheltuieli pentru dezastre naturale (foc, inundații, cutremure etc)
Indiferent în ce categorie s-ar încadra situația ta neprevăzută, orice cheltuială neașteptată îți poate provoca și extinde bugetul dincolo de zona de confort financiar. Planificarea financiară e singura care te poate ajuta să te simți mai în siguranță atunci când apare o cheltuială neașteptată și îți permite să explorezi unele dintre opțiunile tale de bugetare. Totul fără a te simți presat să iei o decizie riscantă (de obicei de împrumut rapid).
Bugetarea pentru cheltuieli neașteptate poate părea dificilă, deoarece există atât de multe variabile și necunoscute despre viitor. Cu toate acestea, trebuie neapărat să faci o schimbare cât de mică în obiceiurile de economisire, dacă acestea există.
Fondul de urgență
Dacă nu ai deja un fond de urgență stabilit, ia în considerare crearea unuia pentru a acoperi cheltuielile neașteptate.
O regulă generală pentru un fond de urgență este să economisești suficienți bani pentru a acoperi minim două până la trei luni din cheltuieli.
Citește mai multe detalii în articolul Fondul de urgență – plasa ta de siguranță financiară. Dacă nu ai deja un fond de urgență sau nu ai economisit încă atât de mult pe cât îți dorești sunt mereu aici să te ajut cu un plan clar, personalizat.
Măsuri preventive
Luarea de măsuri preventive și planificarea te ajută să te pregătești mai bine pentru cheltuieli neașteptate. Chiar și întreținerea de rutină a casei și a mașinii poate ajuta la evitarea reparațiilor, așa cum și prevenția pe zona de sănătate atât fizică dar și mintală face lucrurile mai ușoare pe viitor. Totuși dacă aceste cheltuieli neprevăzute apar, ar fi bine să urmezi niște etape.
Deci, ce să faci dacă apare o cheltuială neașteptată?
- Nu amâna pentru mai târziu
- Evaluează-ți opțiunile
- Creează un plan
- Vorbește cu cineva
- Construiește un buffer / o rezervă
1. Nu amâna!
Când se întâmplă ceva rău, poate fi tentant să ignori sau să amâni gestionarea problemei cât mai mult timp posibil. Dar cu cât începi să acționezi mai devreme, cu atât mai repede vei reuși să reintri pe un făgaș financiar normal.
Unul dintre primii pași pe care poate dorești să-i faci este să verifici dacă cheltuiala este acoperită de fondul de urgență sau orice tip de asigurare, fie că vorbim de una de sănătate a voastră, a mașinii sau de ce nu a animalului de companie.
2. Evaluează-ți opțiunile
Ai economii, un fond de urgență sau un ajutor la care poți recurge? Dacă da, acum ar putea fi momentul să le folosești.
Cele mai puțin dorite soluții sunt: un card de credit sau un împrumut personal care te poate ajuta doar temporar să acoperi cheltuielile. Totuși, acestea vor veni cu o rată a dobânzii și posibile comisioane. Dacă totuși iei în considerare varianta împrumutului vorbește cu un coach înainte, analizează mai multe opțiuni la împrumuturi, acordă-ți timp pentru a face un plan de rambursare astfel încât să știi exact cât va trebui să rambursezi și când ar trebui să termini cu această datorie.
Înainte de a lua orice decizie cu privire la împrumut, asigură-te că ești la curent cu toate costurile și riscurile potențiale, criteriile de eligibilitate financiară etc.
3. Creează un plan
Fie că accesezi fondul de urgență și îți readuci economiile la nivelul la care sunt în prezent sau datoria este către o instituție bancară sau un prieten apropiat, trebuie să pui banii la loc. Odată ce te-ai decis, creează un plan serios și clar de rambursare de care să te poți ține.
4. Vorbește cu un coach financiar
Toată lumea este diferită, dar s-ar putea să îți fie util să vorbești cu cineva despre cheltuieli. De multe ori membrii familii și prietenii pot deveni subiectivi mai ales dacă sunt implicați în aceste cheltuieli neprevăzute. Împărtășește-ți planul cu un coach sau/ și vorbește cu el pentru a te ajuta la crearea unui plan personalizat.