Hai să ne întâlnim la mijloc! Compatibilitatea financiară în cuplu

Compatibilitate! Ce ‘’destinație’’ frumoasă! Poate vă plac aceleași filme și vă completați cuvintele, vedeți viața în aceleași culori, v-ați dorit dintotdeauna 2 copii, preferați sudoku sau echitație, amândoi vă gândiți la destinații similare pentru încă o vacanță până la finalul verii și vreți să va mutați în Grecia la bătrânețe despre care vă doriți să va prindă împreună. Totuși dacă dragostea voastră a trecut de o săptămână de vară în Vamă și s-au pus deja bazele unei relații ce strigă VIITOR în gura mare ori are ceva timp la activ, apare și întrebarea legată de compatibilitatea financiară.

Mare atenție asta nu înseamnă să câștigați la fel de bine sau să aveți disponibile aceleași sume pentru anumite tipuri de cheltuieli, e ceva mai mult decât atât.

Hai să vedem cum stați cu compatibilitatea financiară și dacă toamna vă prinde nu numai împreună dar și bine financiar.

A avea aceleași emisiuni TV preferate sau a împărtăși o dragoste reciprocă pentru tenis cu un partener este grozav și poate părea perfect până la un punct. A fi pe aceeași lungime de undă când vine vorba de valori și comportamente în jurul banilor poate fi, de asemenea, o parte esențială a menținerii unei relații sănătoase și de durată.

Potrivit mai multor sondaje, incompatibilitatea care gravitează în jurul banilor este a doua cauză principală a divorțurilor în SUA, infidelitatea fiind cauza principală. Conform unui sondaj care a studiat din 2020 legătură între bani și decizia unui divorț, efectuat pe 500 de adulți care divorțaseră în ultimii cinci ani –59% dintre divorțați au declarat că finanțele au jucat un rol în divorțul lor, iar 53% au spus că nu sunt compatibili financiar cu soția/soțul.

Atingerea compatibilității financiare necesită comunicare și înțelegere a dinamicii financiare comune. Iată cum să știi dacă te afli într-o relație compatibilă financiar și ce poți face pentru a o face mai puternică.

Ce înseamnă (in) compatibilitatea financiară?

A fi compatibil financiar nu înseamnă că tu și partenerul tău câștigați aceeași sumă de bani sau că trebuie să împărtășiți aceleași comportamente financiare. Este în regulă să ai propriile opinii și modalități de gestionare.

Compatibilitatea financiară este într-adevăr despre cum vă simțiți amândoi confortabil cu cealaltă persoană și cum își gestionează ea banii. Se referă la abordări comune ale cheltuielilor și economisirii, ale obiectivelor financiare.

Economii adesea se cuplează cu cei care cheltuiesc și invers.

Incompatibilitatea financiară este legată de conflict, de perspective neîmpărtășite asupra deciziilor mai mici sau mai mari legate de bani, neîmpărtășirea obiectivelor financiare și poate prezice de multe ori o separare.

Specialiștii în sănătate mintală adaugă că este esențial să înțelegeți credințele celuilalt în legătură cu banii și modul în care îi folosește, să comunicați deschis și să susțineți obiectivele partenerului – fie că sunt obiective individuale sau cele pe care le aveți în cuplu.

Ar trebui să fiți dispuși să discutați despre cum au fost banii văzuți în familia sa, plus situația financiară actuală, obiceiurile și ambițiile, spun experții. Aceasta include dezvăluirea unor sume câștigate, veniturile constante, eventualele datorii, carduri de credit etc.

Întrebări ce trebuie puse pentru a descoperi dacă sunteți compatibili financiari

Pentru a stabili compatibilitatea financiară adresați-vă întrebări precum: „Au fost momente când părinții tăi nu au avut suficienți bani pentru a plăti facturile?”, ‘’Cum ai abordat cea mai dificilă situație financiară cu care te-ai confruntat până să fii în cuplu?’’ Sau „Cum ar arăta pensionarea pentru ține?” .

 Alte întrebări de ajutor ar putea fi:

  • Ești un cheltuitor sau prefer să economisești?
  •  Folosești un instrument de bugetare sau de economisire
  • Ai datorii /intenționezi să le plătești și ai un plan? 
  • Apelezi des la dușmanul ascuns al economisirii și bugetarii, adică la cardul de credit? 
  • Câți bani câștigi și cum îi împarți?

A vorbi despre chestiuni legate de bani poate stârni o mulțime de sentimente contradictorii. Faceți loc în conversație pentru emoții si povestirea traumelor financiare spun psihologii, nu doar pentru fapte și cifre. Cu cât sunteți mai transparent, cu atât vă puteți determina mai bine nivelul de compatibilitate și puteți construi împreună un viitor financiar.

Atenție la semnale

Diferențele minore nu indică neapărat incompatibilitate financiară într-o relație. Partenerul tău poate urmări zilnic cheltuielile într-un document Excel în timp ce tu prefer o aplicație complexă de bugetare. Dar dacă în schimb partenerul tău nu este interesat deloc de bugetare și voi doi nu sunteți dispuși să faceți compromisuri, atunci poate deveni o mare problemă.

Întotdeauna stabiliți prioritățile și așteptările împreună, astfel încât să știți ce părți ale vieții voastre financiare sunt negociabile și ce nu.

Dacă știți că sunteți interesați să cumpărați o casă sau doriți să planificați o nuntă împreună sau să planificați o călătorie lungă împreună și o parte a cuplului face eforturi financiare în acest sens și economisește pentru asta sau face pașii financiari pentru a face acest obiectiv posibil, iar cealaltă persoană nu este interesată să contribuie la plan, acesta este un semnal negativ.

Infidelitatea financiară – ascunderea banilor, a datoriilor sau a achizițiilor mari de către un partener – poate dăuna unui cuplu și priorităților financiare.

Alte semne de incompatibilitate includ lipsa de încredere, evitarea discuțiilor despre bani, certuri frecvente și acțiuni de control sau abuzive, cum ar fi că partenerul tău să te împiedice să accesezi bani sau să îți faci mici plăceri. Evaluarea compatibilității financiare necesită…ca orice lucru bine făcut…TIMP! Pe măsură ce îți evaluezi compatibilitatea cu partenerul tău, gândește-te dacă te simți în siguranță financiar și stabil cu el.

Construiți o fundație puternică- tranzițiile financiare, bine gestionate

Cea mai mare parte a reușitei compatibilității financiare este comunicarea deschisă constantă. Asta deoarece situația financiară se schimbă tot timpul. Oamenii se pot muta aproape niciodată concomitent într-o categorie socio-economică mai înaltă. Tot la fel se poate întâmpla ca unul din parteneri să își piardă locul de muncă. Există o mulțime de tranziții în jurul banilor și conversațiile pe această temă trebuie să fie deschise și frecvente.

A avea aceste conversații frecvente dar și respectuoase despre bani cu partenerul tău te poate ajuta să construiești o relație financiară solidă. Sunt deosebit de importante pentru cuplurile care sunt căsătorite sau locuiesc împreună și împart finanțele. Dar chiar dacă începi acum o relație, discuțiile timpurii sunt necesare.

Decideți cât de des este logic să discutați despre bani împreună, poate lunar/semestrial sau anual.

Dacă vă chinuiți să porniți conversația sau întâmpinați dificultăți în a reconcilia diferențele, nu vă fie teamă să căutați ajutorul unui coach financiar. Să apelați la un consilier financiar pentru a vă contura călătoria financiară în cuplu poate fi foarte util pentru a vedea cum va puteți întâlni la mijloc rămânând fideli vouă și obiectivelor individuale și de cuplu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top