Convingerile financiare la feminin

Tu cu ce convingeri financiare despre femei te-ai confruntat? La prima vedere, bărbații și femeile par să aibă atitudini și comportamente financiare semnificativ diferite. Sfaturile pentru investiții pornesc adesea de la premiza că femeile trebuie să învețe mai bine finanțe, că ar avea nevoie de o mai bună educație financiară.

Adevărul gol-goluț pare a fi altul.

Convingerea că femeile sunt cheltuitoare și nu se gândesc la riscuri apare atât în mass-media, care descurajează femeile de la cumpărături excesive cat si la unii consilieri financiari care presupun că, femeile doresc mai puțin control asupra investițiilor lor.

Se pare că, de fapt, femeile investitoare își depășesc în mod constant omologii lor de sex masculin, ceea ce crește șansele de ceva economii serioase la o vârstă mai înaintată.

Înțelegerea modului în care femeile investesc dincolo de convingerile financiare și de ce ele excelează, ne poate ajuta pe noi toți, indiferent de gen.

Risc sau autocontrol ?

Studiile arată că femeile petrec mai mult timp cercetând alegerile când vine vorba de investiții. Și, deși își asumă mai puține riscuri decât bărbații, asta nu înseamnă că sunt aversive față de riscuri. Mai degrabă au mai multe șanse să își asume niveluri adecvate și echilibrate de risc în investiții decât bărbații. Rezultatele devin astfel mai bune.

Acest lucru le împiedică pe femei să urmărească sfaturi de îmbogățire rapide sau de investiții miraculoase sau să tranzacționeze după capricii, comportament care de obicei ajunge să slăbească portofoliile bărbaților. Asta se întâmplă conform structurii lor de personalitate în investiții, spune Marissa Greco, planificator financiar la Greco-Nader Wealth Navigation.

Pentru că femeile au mai multe șanse să aibă alocări bune de active în funcție de vârstă, ele realizează o diversificare adecvată pentru a-și proteja banii, indiferent de condiția pieței.

Investiții pe termen lung

O altă bună practică de investiții pe care o au femeile sunt investițiile pe termen lung. „Femeile sunt predispuse să rămână mai calme decât bărbații când piața scade”. Acest lucru le protejează de marcarea pierderilor atunci când piața suferă o scădere bruscă. În plus, „bărbații tranzacționează cu 45% mai des decât femeile (estimare facuta pentru Europa), și, deși bărbații sunt investitori mai încrezători, ei tind să fie prea încrezători”, spune Greco. „Făcând tranzacții mai des și fără suficiente cercetări, se întâmplă uneori ca bărbații să își reducă profiturile nete.”

În medie, bărbații au raportat un comportament mai frecvent de economisire și investiție. Ei au avut mai multe șanse să se considere investitori. Au fost mai încrezători în cunoștințele lor despre investiții dar și în capacitatea lor de a face față situațiilor financiare neașteptate.

Atenție! Aceste randamente nete mai scăzute nu provin doar din performanța mai slabă a investițiilor. Tranzacționarea poate duce însă la comisioane suplimentare și taxe mai mari pentru investițiile lor.

Studiile și convingerile financiare

Cercetările au constatat că bărbații au performanțe mai slabe in investitii decat cele obtinute de femei, cu aproape jumătate de punct procentual, în fiecare an, ceea ce poate duce la pierderi uriașe pe parcursul unei investiții.

Indiferent de gen, puteți recrea caracteristici pozitive de investiție urmând câteva linii directoare simple.

Un exemplu ar putea fi navigarea pe piață în mod deliberat, mai degrabă decât să reacționați la cele mai recente capricii ale știrilor financiare.

Ce ne spune decalajul de venit

În ciuda cercetărilor care arată că femeile depășesc bărbații când vine vorba de investiții, unele femei încă ezită să investească. Acest lucru se poate datora, în parte, diferenței de venit între femei și bărbați.

 Se spune că femeile pur și simplu au mai puțini bani liberi de investit. Aceste constatări sunt însă înșelătoare. În Europa, nivelul veniturilor femeilor se estimează a fi cu 20% mai mici decât ale bărbaților, în medie. Dar când se compară bărbați și femei din aceeași categorie de venit (în loc să comparăm toți bărbații cu toate femeile), aceste diferențe în comportamentul de cheltuieli, comportamentul de investiție și încrederea în gestionarea banilor nu mai este semnificativ. În schimb în funcție de rasă și etnie, acest decalaj poate fi mai mare sau mai mic, afectând abilitățile femeilor de a investi.

Convingeri financiare în cuplu

Există binențeles și cazul cuplurilor care lucrează împreună pentru investiții pe termen lung.

Potrivit sondajului, beneficiile pentru femeile care împart cu partenerii lor responsabilitățile pentru planificarea financiară pe termen lung sunt clare:

  • 94% dintre femei raportează o încredere mai mare în viitorul lor financiar
  • 93% dintre femei raportează mai puține greșeli făcute cu ambele parti, când ambele părți sunt implicate
  • 91% dintre femei spun că sunt mai puțin stresate de finanțele lor când sunt în cuplu.

Totuși, în ciuda performanței lor, femeile sunt mai puțin încrezătoare decât bărbații atunci când vine vorba de a-și judeca talentul financiar: un raportul din 2021 care a chestionat și 2.400 de adulți americani care contribuie activ la un cont de pensionare la locul de muncă, arată că doar 4 din 10 femei se simt confortabil cu cunoștințele lor de investiții.

Vino să vorbim despre convingerile tale financiare și cum să îți redobandesti încrederea. Indiferent de gen, poți recrea caracteristici pozitive de investiție cu ajutorul unui coach financiar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top