Cum aleg fondul de obligatiuni in care sa investesc?

In articolul de astazi imi doresc sa ofer o abordare practica a intrebarii: “Cum aleg fondul de obligatiuni in care sa investesc?”

Voi incepe acest articol cu o scurta recapitulare a articolului precedent, care face referire la investitia in fonduri monetare si fonduri de obligatiuni. Un fond de obligatiuni este un fond de investitii care plaseaza minim 80% din activele sale in obligatiuni (titluri de stat, obligatiuni municipale si / sau obligatiuni corporative).  Gradul de risc pentru investitia intr-un fond de obligatiuni poate fi de la scazut pana la mediu, in functie de:

 • Tipul de obligatiuni in care investeste (cu cat componenta de titluri de stat este mai mare cu atat fondul este mai conservator, cu cat componenta de obligatiuni corporative din portofoliu este mai mare cu atat portofoliul este un pic mai riscant)
 • Rating-ul mediu al emitentilor din portofoliu
 • Perioada de timp mediu pe care sunt emise obligatiunile

Trebuie mentionat ca randamentul unui fond de obligatiuni este format din 2 componente :

 • Randament pozitiv generat de incasarea cupoanelor (a dobanzilor) pe care emitentii obligatiunilor le platesc
 • Randament pozitiv sau negativ – in functie de fluctuatiile de pret ale obligatiunilor din portofoliu (despre cum fluctueaza pretul unei obligatiuni am scris aici)

Care sunt criteriile care sa ma ajute sa aleg fondul potrivit ?

In ce valuta investesc?

Primul detaliu la care trebuie sa te gandesti este valuta in doresti sa investesti in fonduri de obligatiuni. Variantele disponibile in Romania sunt:     

 • RON
 • EUR
 • USD

Pentru ca majoritatea investitiilor in fonduri de obligatiuni din Romania sunt in fonduri denominate in RON, iata mai jos care sunt criteriile alese de mine pe site-ul http://www.smartfin.ro/fonduri pentru a vedea toate fondurile de obligatiuni in RON inregistrate in Romania:

La aceasta cautare site-ul a gasit 25 de fonduri de obligatiuni, denominate in RON si inregistrate in Romania, sumarul indicatorilor fiecarui fond in parte sunt mentionati in prima pagina. Trebuie mentionat ca detaliile de mai jos sunt in ordine alfabetica, pentru a schimba criterul de sortare a informatiei va trebui apasat pe numele coloanei pe care se doreste sortarea.

Detaliile importante aici:

Cine este administratorul fondului?

Care este valoarea activului net total (adica care este suma totala investita in acest fond, valoarea mentionata fiind in milioane RON)?

Care este nivelul de risc al fondului (in cazul fondurilor de obligatiuni, nivelul de risc este intre 1 si 3, unde 1 inseamna varianta mai conservatoare si 3 varianta mai riscanta)?

Care au fost castigurile obtinute de aceste fonduri de obligatiuni in trecut?

Aici trebuie facuta mentiunea clara ca randamentele trecute nu garanteaza randamente viitoare. Din punctul meu de vedere, ar trebi sa ne uitam mai mult la randamentele obtinute de aceste fonduri pe termen mediu si lung decat pe termen scurt.

Care sunt tipurile de obligatiuni in care fondul investeste?

In general, un fond de obligatiuni care investeste o proportie mai mare in titluri de stat, are un risc mai mic fata de un fond care investeste in proportie mai mare in obligatiuni corporative. Acest criteriu nu este singurul care determina gradul de risc al fondului. Pentru o evaluare a riscului cat mai pertinanta verifica nivelul de risc al fondului (de la 1 la 7).

Care sunt costurile fiecarui fond de obligatiuni?

La investitia in fonduri exista 2 categorii de costuri :

 • Costurile de subscriere si de rascumparare
 • Costurile platite din activul Fondului – care includ comision de administrare, de custodie, de tranzactionare, etc.

In momentul actual, majoritatea fondurilor disponibile pe piata din Romania au comision de subscriere si de rascumparare 0 – pentru a afla nivelul comisioanelor de subscriere si rascumparare aplicabile fiecarui fond in parte va trebui sa iei legatura cu societatea de administrare a fondului respectiv sau cu banca care distribuie fondurile respective.

Referitor la costurile platite din activul Fondului, este important de mentionat ca toate aceste costuri sunt deja scazute din randamentele afisate.

Referitor la durata recomandata de investitii – atunci cand te gandesti sa investesti in fonduri de investitii trebuie sa ai in vedere ca perioada pe care doresti sa investesti sa corespunda cu perioada recomandata de investitie in fondul respectiv. Aceasta este doar o recomandare, pentru fondurile deschise de investitii accesul la bani se poate face zilnic.

Fonduri de obligatiuni denominate in EUR si USD

Fondurile de obligatiuni in EUR inregistrate in Romania:

Fonduri de obligatiuni in USD inregistrate in Romania:

Fonduri de obligatiuni denominate in EUR si USD inregistrate in Uniunea Europeana si disponibile spre vanzare in Romania

Care sunt pasii urmatori?

Dupa ce te-ai decis la unul sau mai multe fonduri de obligatiuni in care doresti sa investesti, va trebui sa accesezi pagina administratorului fondului / fondurilor respectiv / respective si sa citesti urmatoarele documente:

 • Informatii cheie destinate investitorilor (DICI)
 • Buletin lunar (Factsheet)
 • Alte documente de prezentare

Cand ai toate informatiile despre fondul / fondurile in care doresti sa investesti, ia legatura cu societatea de administrare si verifica care este procedura de subscriere / rascumparare.

Tocmai ai aflat cum sa alegi fondul de obligatiuni in care sa investesti!

Cateva idei cu care sa ramai din acest articol

 1. Fondurile de obligatiuni sunt fonduri in care minim 80% din active sunt investite in obligatiuni
 2. Fondurile de obligatiuni pot fi o alternativa la depozitele bancare
 3. Gradul de risc al unui fond de obligatuni poate fi de la scazut la mediu
 4. Randamentul unui fond de obligatiuni este format din 2 componente :
  1. Randament pozitiv generat de incasarea cupoanelor
  2. Randament pozitiv sau negativ in functie de fluctuatiile preturilor obligatiunilor
 5. Foloseste un comparator de fonduri. Eu folosesc http://www.smartfin.ro/fonduri
 6. Poti investi in fonduri de obligatiuni in RON, EUR si / sau USD
 7. Verifica cine este administratorul, care este activul net total si care este nivelul de risc al fondului
 8. Care au fost randamentele obtinute de aceste fonduri in trecut, mai ales pe termen mediu si lung?
 9. Care sunt tipurile de obligatiuni in care fondul investeste?
 10. Care sunt costurile implicate in subscrierea in fonduri?
 11. Care este perioada minima recomandata pentru fiecare fond de investitii?
 12. Verifica oferta de fonduri de obligatiuni denominate in EUR si USD, inregistrate atat in Romania cat si in UE si disponibile spre vanzare in Romania
 13. Citeste documentele de prezentare ale fondului / fondurilor ales / alese
 14. Ia legatura cu societatea de administare si verifica care este procedura de subscriere.

Vreau sa iti multumesc daca ai avut rabdare sa parcugi articolul pana la final. Sunt multe informatii, dar pentru a avea o baza investitionala solida trebuie sa intelegi aceste aspecte.

Daca sunt lucuri pe care ai vrea sa le clarificam cu privire la invesititia in fonduri obligatiuni sau cum functioneaza aceste instrumente financiare, putem organiza o sesiune GRATUITA de coaching financiar 1:1. Trimite-mi un email la mihai@educatsibogat.ro sau lasa-mi un mesaj pe Facebook si spune-mi cu ce te pot ajuta.

Detalii despre mine poti gasi AICI.

PS: Urmareste blog-ul www.educatsibogat.ro si pagina de Facebook cu acelasi nume pentru mai multe articole de calitate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top