Voi incepe acest articol mentionand sloganul unui retailer roman de mobila: “Suntem cu totii diferiti. Din fericire!”. Acelasi slogan cred ca este valabil si atunci cand discutam despre bani…fiecare dintre noi este diferit.
In functie de experienta fiecaruia dintre noi, de apetitul de risc asumat, de orizontul de timp pe care suntem dispusi sa plasam banii, de sumele avute la dispozitie, fiecare urmarim obiective financiare diferite. Voi incerca in continuare sa rezum cele 3 obiective financiare principale, explicand pe scurt, fiecare concept in parte.
In principiu exista 3 obiective financiare, pe care investitorii le pot urmari:
- Conservarea averii
- Cresterea averii
- Distributia de venit din investitii
- Sau o combinatie a celor de mai sus.
Conservarea averii inseamna pastrarea puterii lor de cumparare. Mai simplu spus, daca acum cu 100 RON poti sa cumperi, sa spunem, 100 de paini, peste 3 ani sau 5 ani, ar trebui sa reusesti, cu suma economisita plus dobanzile (randamentele) acumulate sa poti sa cumperi tot 100 de paini.
Pentru conservarea averii, trebuie sa obtii anual o dobanda / un randament macar egal cu rata inflatiei (acum rata inflatie in Romania, valabila pentru luna Februarie 2020 este de 3.05%). Detalii despre nivelul oficial al inflatiei poti afla aici. In termeni economici acest lucru inseamna sa obtii un randament real pozitiv (adica un randament mai mare decat rata inflatiei).
Voi scrie un articol viitor doar despre Inflatie.
Instrumente financiare care te pot ajuta sa conservi averea sunt:
- Depozite bancare (desi in ultima perioada dobanzile oferite de depozite au fost sub nivelul anual al inflatie)
- Titluri de stat
- Obligatiuni
- Fonduri de investitii in obligatiuni.
Din punct de vedere al gradului de risc, conservarea averii reprezinta o varianta conservatoare.
Cresterea averii reprezinta plasarea unei sume de bani, de obicei cu un grad de risc mai mare, pentru a obtine, peste o perioada mai lunga de timp, o crestere a acestei sume, peste inflatie. In aceasta categorie putem include Investitiile in:
- Fonduri de investitii
- Actiuni
- Obligatiuni mai dinamice
- Exchange Traded Funds (ETF-uri)
- Imobiliare
Un rol foarte important in cresterea radamentelor, pe termen lung, este dobanda compusa (capitalizarea), subiect despre care voi discuta mai pe larg intr-un articol viitor.
De exemplu investesti astazi 1.000 RON/EUR / USD si te poti astepta, peste 10 ani, ca suma investita sa se transforme in 1.500 RON/ EUR/USD sau chiar mai mult (lucru care va insemna in primul rand un randament real pozitiv, in situatia in care inflatia medie pe an pentru cei 10 ani este sub 5% si in plus diferenta de randament peste inflatie, ceea ce reprezinta cresterea averii).
Distributia de venit din investitii (Cash Flow)
O alta optiune pe care o pot urmari investitorii este distributia de venit din aceste investitii.
Exemple de instrumente financiare care pot aduce venituri constante sunt:
- Imobiliarele prin chirie (platita lunar)
- Obligatiunile si titlurile de stat prin cupoanele (dobanzile) platite (frecventa de plata fiind la 3 luni, 6 luni sau cel mai frecvent o data pe an)
- Actiunile prin dividende (frecventa de plata fiind in general anuala, dar poate fi si trimestriala sau deloc, in situatia in care compania nu distribuie dividende)
- Fonduri de investitii care au strategie de distributie (frecventa poate fi trimetriala, semestriala sau anuala)
Ultima varianta este o combinatie a celor 3 obiective, dupa cum urmeaza:
- Conservarea averii – pentru fondul de urgenta, plasand sumele necesare pe termen scurt, grad de risc scazut
- Cresterea averii– pentru obiectivele pe termen mediu si lung (incluzand educatia copiilor, pensie, avans pentru o casa, independenta financiara, etc), grad de risc de la mediu la ridicat
- Distributia de capital (Cash Flow) – pentru obiectivele pe termen mediu si lung, grad de risc de la scazut la ridicat, in functie de instrumentul utilizat.
In functie de unde ne aflam in drumul spre independenta financiara, unul sau mai multe din aceste obiective pot fi realizate:
- Daca esti la inceput de drum, conservarea averii este esentiala, pana cand suma economisita atinge nivelul necesar in fondul de urgenta
- Daca esti la jumatatea drumului, conservarea averii reprezinta baza financiara, dar cresterea averii este obiectivul tau principal si pentru atingerea acestui obiectiv dobanda compusa te va ajuta enorm.
- Daca esti independent financiar, esti in continuare interesat de cresterea averii dar si mai important devine distributia de venituri (acestea fiind veniturile care iti vor asigura traiul zilnic).
Tu cum iti pui banii sa lucreze pentru tine? Urmaresti conservarea lor, cresterea averii sau distribuirea de venituri din investitii? Mi-ar placea sa imi spui intr-un comentariu care este obiectivul tau si ce instrumente folosesti pentru a il indeplini.
In incheiere, iti recomand sa vizitezi sectiunea Servicii de pe site-ul www.educatsibogat.ro si sa afli cum poti obtine o sesiune gratuita de coaching financiar cu mine.
Despre mine poti afla aici:
O lista cu cartile recomandate de mine, poate fi gasita accesand link-ul: https://educatsibogat.ro/index.php/carti-recomandate/
Daca ti-a placut acest material, te rog sa il distribui si catre alti prieteni interesati de Educatia Financiara. Totodata poti sa dai un like paginii mele de Facebook – EducatsiBogat pentru a fi la curent cu urmatoarele postari.
Multumesc pentru incredere si spor la economisit si la investitii profitabile!
Mihai