Cum sa incep, in perioada pandemiei, sa economisesc pentru Fondul de Urgenta?

Daca ma urmaresti inca de la inceput, probabil te intrebi de ce insist cu constituirea Fondului de Urgenta si de ce nu vorbesc mai mult despre Investitii. Insist pe acest subiect pentru ca imi doresc sa pornesti pe drumul spre independenta financiara corect si sa nu faci aceleasi greseli pe care eu le-am facut la inceput de drum. Gandeste-te la Fondul de Urgenta ca la fundatia tuturor planurilor financiare pe care le vei avea de acum incolo. Ca orice constructie, baza trebuie sa fie solida si sa reziste tuturor socurilor care pot aparea.

Despre Fondul de Urgenta am scris aici.

Ca o recapitulare Fondul de urgenta reprezinta PLASA TA DE SIGURANTA sau asigurarea ta, ca indiferent ce se intampla in viata ta, esti mai pregatit financiar.

Fondul de urgenta este o suma de bani economisita ce va fi folosita exclusiv pentru:

  • o problema de sanatate mai grava,
  • pierderea locului de munca,
  • trecera printr-o perioada dificila, cand veniturile sunt puse in pericol (asa cum poate fi perioada pe care o traversam acum)
  • reparatii la casa, care nu mai pot fi amanate.

In Fondul de urgenta ar trebui sa avem sume economisite care sa acopere cheltuielile familiei noastre pentru o perioada de 3 pana la 6 luni.

Prima parte a fondului de urgenta ar trebui sa fie reprezentat de o suma de bani (intre 1.500 si 2.500 RON) pe care sa ii avem CASH, in casa. Sumele acestea vor fi folosite pentru urgentele mai mici care pot aparea si pentru care avem nevoie de bani imediat.

Primul lucru pe care il putem face in aceasta perioada in care suntem obligati sa stam acasa, este sa facem o curatenie generala (mai ales ca vine si Pastele in curand) si sa identificam toate obiectele pe care nu le mai folosim. O mare parte din aceste obiecte poate fi pusa la vanzare pe site-urile de profil.

Exemple de obiecte pe care le puteti vinde:

  • haine pe care le-ati purtat foarte rar sau deloc
  • echipamente sportive pe care nu le mai folositi
  • aparate electronice pe care nici nu stiati ca le mai aveti (aparate foto, telefoane mobile, tablete, laptop-uri, casti)
  • haine care au ramas mici ale copiilor
  • scaune de masina pe care copii nu le mai folosesc
  • jucarii
    • si lista poate continua.

Veti fi surprinsi cat de multe lucruri aveti stranse si veti fi surprinsi sa aflati cati oameni sunt dispusi sa cumpere aceste lucruri. Intr-o carte pe care o recomand tuturor celor care sunt la inceput de drum (lista cartilor recomandate de mine o puteti gasi aici), scrisa de Dave Ramsey si intitulata  Total Money Makeover, autorul mentioneaza ca in acest pas sa incercati sa vindeti atat de multe lucruri astfel incat copiii dumneavoastra sa creada ca ei urmeaza:).

Cu siguranta vanzarea acestor obiecte va aduce mai mult spatiu in casa dumneavoastra si totodata  banii necesari constituirii partii cash a fondului de urgenta.

A doua parte a fondului de urgenta reprezinta partea consistenta a acestuia, care sa acopere 3 pana la 6 luni de cheltuieli pe familie (despre aceasta parte am scris aici).

Pentru exemplificare, voi considera o familie / persoana care are un venit lunar de 5.000 RON. Daca presupunem ca aceasta familie / persoana reuseste sa economiseasca 10% din venit pe luna, inseamna ca totalul cheltuielilor lunare este de 4.500 RON. Fondul de urgenta ar trebui sa aiba o suma intre 13.500 si 27.000 RON. Sa consideram suma medie de 20.000 RON pentru simplificarea calculului.

Prima parte (cea cash), in valoare de 1.500 pana la 2.500 RON (voi considera 2.000 RON pentru simplitatea calculului) a fondului de urgenta poate fi stransa (partial sau total) prin vanzarea obiectelor care nu ne mai sunt de folos.

A doua parte a fondului de urgenta (diferenta intre 20.000 si 2.000 RON, adica suma de 18.000 RON) poate fi obtinuta prin:

  • Monitorizarea cheltuielilor si eficientizarea acestora
  • Eliminarea risipei
  • Economisirea automata a minim 10% din salariu, in ziua de salariu (un procent 20-25% din venit in perioada actuala cand cheltuielile discretionare pot fi limitate sau reduse consistent)
  • Economisirea in totalitate sau partial a bonusurilor incasate
  • Bani proveniti din activitati independente
  • Orice alte sume de bani pe care le incasati.

Partea a doua din fondul de urgenta ar trebui plasata in conturi de economii, depozite sau eventual fonduri de investitii in obligatiuni.

Stiu ca nu este nimic “cool” in a economisi pentru fondul de urgenta. Nu este un subiect de discutie cu prietenii despre cati bani ai strans in fondul de urgenta sau in ce instrumente i-ai plasat. Acele discutii le putem purta in momentul in care discutam despre Investitii sau Speculatii. In articolele viitoare voi discuta despre Investitii.

Am insistat pe subiectul Fondului de Urgenta (acesta fiind al treilea articol pe acest subiect) deoarece consider ca lipsa acestuia sau economisirea unei sume insuficiente, va face ca orice investitie facuta sa fie sortita esecului in momentul in care o urgenta (mai mica sau mai mare) va aparea.

Incepeti corect, economisiti pentru Fondul de Urgenta, strangeti o suma suficienta si apoi continuati cu Investitiile.

In incheiere, iti recomand sa vizitezi sectiunea Servicii de pe site-ul www.educatsibogat.ro si sa afli cum poti obtine o sesiune gratuita de coaching financiar cu mine.

Despre mine poti afla aici.

Daca ti-a placut acest material, te rog sa il distribui si catre alti prieteni  interesati de Educatia Financiara. Totodata poti sa dai un like paginii mele de Facebook – EducatsiBogat pentru a fi la curent cu urmatoarele postari.

Multumesc pentru incredere si spor la economisit si la investitii profitabile!

Mihai

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top