Investițiile. Dacă ne gândim cum stăteau lucrurile în urmă cu 15-20 de ani clar investițiile păreau o fata morgana sau mai degrabă… beneficiile lor. Teama cumva generală dată de contextul social, teama de împrumuturi/bănci, la care s-a adăugat lipsa unei educații financiare solide începută la timp, au dus fie la lipsa unor investiții coerente fie la unele făcute la impuls și aproape din auzite.
Când oamenii au început să se gândească mai mult pe termen lung din punct de vedere financiar și nu de la un salariu la altul a apărut și apetitul pentru investiții .
Totuși ca ele sa aiba randamentul dorit știm deja ca un coach financiar poate ajuta printr-un plan bine pus la punct pentru fiecare.
Curiozitatea mea a crescut cu timpul până în punctul în care, am făcut un sondaj pe rețelele de socializare adresând exact această întrebare: “Care este principalul motiv care te împiedică să investești?”. Din fericire am avut un număr de respondenți suficient de mare (375 de persoane), astfel încât rezultatele să fie reprezentative.
Parcurge articolul până la final și vei găsi o mică surpriză!

Principalele motive evidentiate in urma acestui sondaj au fost:
- Lipsa de informatii – 40%
- Teama de a pierde / este prea riscant – 36%
- Am nevoie de o suma mare pentru a investi – 10%
- Este prea complicat – 5%
Alte motive:
- Nu ma impiedica nimic – 5%
- Nu sunt bani – 3%
- Comoditate sau lene – 1%
- Mentalitatea de victim – 1%
- N-am timp – 1%
- Lipsa de predicitibilitate – 1%
- Nu am incredere in brokeri – sub 1%
- Maximele istorice la care se afla bursa – sub 1%
- Rabdarea / lipsa rabdarii – sub 1%
Lipsa de informatii (40% dintre respondenti)
Motivul invocat de cei mai multi dintre respondeti (in proportie de 40%) a fost ca lipsa de informatii ii impiedica sa investeasca. Desi Romania este pe ultimul loc din Uniunea Europeana la nivelul de educatie financiara si pe locul 128 in lume, in ultimii ani s-au facut pasi importanti pentru cresterea nivelului de educatie financiara. Atat organzatiile non-profit, cele guvernamentale cat si demersurile individuale ale diferitelor persoane implicate in procesul de crestere a nivelului de educatie financiara din Romania incepe sa dea roade. Exista nenumarate resurse care pot fi folosite pentru a intelege mai bine cum functioneaza banii, cum functioneaza piata de capital, cum putem sa eficientizam finantele personale si cum putem sa facem mai mult / mai bine cu resursele pe care le avem la dispozitie. Majoritatea acestor resurse pot fi gasite gratuit, tot ceea ce trebuie facut sa constientizam importanta acestui domeniu si cum, o viata financiara sanatoasa, ne poate imbunatati celelalte aspect ale vietii. In era informatiei cred ca nu accesul la informatii este problema ci faptul ca avem prea multe informatii si nu stim cum sa le folosim. In dorinta de a pune si eu umarul la cresterea nivelului de educatie financira din Romania si de oferi o structurare a finantelor personale in marea de informatii disponibile, poti gasi la final o mica surpriza din partea mea.
Teama de a pierde / este prea riscant (36% dintre respondenti)
Studiile arata ca teama de a pierde este, din punct de vedere psihologic, de 2 ori mai puternica decat bucuria de a castiga. Investitorii tind sa isi asume riscuri mult mai mari pentru a evita o pierdere decat pentru a obtine un castig. Practic o pierdere de 1.000 lei in urma unei investitii este perceputa negativ de 2 ori mai puternic decat bucuria castigului a 1.000 lei generat de o alta investitie. Cele mentionate mai sus evidentiaza de ce investitorii tind sa fie aiba reactii emotionale puternice atunci cand portofoliul este in scadere si tind sa rascumpere anumite investitii in acele momente, chiar daca din punct de vedere rational si privind investitia pe termen mediu si lung, acele momente sunt momente de pastrare a portofoliului si chiar de achizitii, la preturi mai bune.
In concluzie, teama de a pierde din investitii este cat se poate de normala. Investitiile nu inseamna a investi neaparat in actiuni sau in instrumente foarte dinamice. Plasamentul in titlurile de stat sau in fonduri de obligatiuni sunt tot investitii care urmaresc atingerea unor obiective financiare pe termen mediu si pot fi potrivite investitorilor cu profil de risc scazut sau mediu.
A investi inseamna:
- sa te gandesti la obiectivele tale pe termen mediu si lung (3, 5, 10, 20 sau chiar 30 de ani),
- sa iti stabilesti profilul tau de risc.
- sa stabilesti perioada pe care doresti sa investesti si sa alegi acele instrumente care sa corespunda profilului tau de risc dar si perioadei minim recomandate pentru investitii.
Daca discutam despre investitia in fonduri mutuale, in functie de categoria de instrumente in care aceste produse investesc, exista o perioada minim recomandata calculata conform datelor istorice pentru eficientizarea randamentelor si a riscurilor:
- Pentru fondurile de obligatiuni (mai conservatoare), perioada minim recomandata este de 3 ani.
- Pentru fondurile de actiuni (mai dinamice), perioada minim recomandata este de 5 ani.
- Pentru fondurile mixte (risc mediu), perioada minim recomandata este de 4 ani.
De exemplu, daca am un orizont de investitii de 3 ani, poate nu ar fi recomandat sa aleg investitia intr-un fond de actiuni, pentru care perioada minim recomandata este de 5 ani. Daca in schimb, am un orizont de investitii de 7 ani, in functie de profilul de risc, pot alege oricare dintre cele 3 categorii de fonduri.
Idei pentru scaderea riscului in investitii:
- Diversifica-te – adica nu plasa toti banii intr-un singur instrument financiar. Diversificarea poate insemna mai multe lucruri:
- Diversificare valutara – tine banii si in RON, EUR si USD
- Diversificare pe instrumente – investeste si in fonduri mutuale, actiuni, obligatiuni, imobiliare
- Investeste mai putin in instrumente individuale (actiuni, obligatiuni) si mai mult in cosuri de instrumente (fonduri mutuale, ETF-uri)
- Diversificare regionala – nu investi doar in Romania – exista o multitudine de instrumente prin care poti obtine expunere si pe instrumente din SUA, Europa, etc.
- Investeste pe termen lung – intr-o investitie diversificata, cu cat orizontul investitional creste, cu atat riscul de a pierde bani din acest plasament scade.
- Educa–te financiar – invatasi incearca sa intelegi cum functioneaza fiecare instrument financiar in care investesti. De exemplu, educatia financiara te poate ajuta sa intelegi ca investitia intr-un portofoliu diversificat de actiuni americane (S&P500) pe termen de minim 15 ani a adus randamente pozitive si peste inflatie (randamentul mediu fiind de peste 7% / an) in orice perioada din ultimii 90 de ani, chiar daca pe termen scurt aceasta investitie a avut perioade cu pierderi de 50%. Totodata educatia financiara te poate ajuta sa intelegi ca instrumentele clasice de economisire (conturi de economii, depozite) nu reusesc, pe termen mediu si lung, sa aduca randamente egale cu inflatia (lucru care genereaza o pierdere din puterea de cumparare a banilor).
Educatia financiara te poate ajuta sa intelegi instrumentele financiare disponibile si cum, fiecare instrument in parte, te ajuta sa iti indeplinesti diferitele obiective financiare, atat pe termen scurt, mediu si lung.
Apropo de frica de a pierde – in ultimii 5 ani, banii tinuti exclusiv in conturi de economii au adus o pierdere de minim 19% din puterea de cumparare.
Este nevoie de o suma mare de bani pentru a investi (10% dintre respondenti)
Poti incepe sa faci investitii cu sume care pornesc de la 45 sau 50 lei lunar. Stiai ca 20 lei / zi economisiti si investiti lunar se pot transforma in 600.000 ron? (vezi articolul complet AICI)
Prima optiune pe care o poti alege este deschiderea unui plan de investitii automatizat, cu investitia in fonduri mutuale, sumele minime lunare plecand de la suma de 50 lei. Acest plan de investitii il poti deschide prin intermediul bancii la care ai deschise conturile curente, fie prin intermediul aplicatiei mobile fie prin intermediul sucursalei. Este cea mai simpla modalitate de acumulare constanta cu sume mici.
A doua optiune poate fi plasarea unor sume lunare, automat, in Pilonul 3 de pensii, suma minima pentru aceasta optiune este de 45 ron. Daca alegi aceasta varianta, poti alege administratorul pilonul 3 de pensii preferat, sa semnezi toate documentele de adeziune si cu aceste documente poti merge la angatorul tau iar acesta sa trasfere automat, in fiecare luna, suma pe care tu ai ales sa o plasezi lunar. Daca esti antreprenor sau liber profesionist, va trebui sa faci tu transferul lunar. Daca apelezi la aceasta optiune, vei beneficia si de o deducere fiscal de 10% pentru o suma totala de 400 euro / an, daca esti angajat.
Acestea sunt doar 2 idei pe care le poti utiliza pentru a incepe sa investesti cu sume mici. Investitiile profitabile sunt un maraton, si nu un sprint. Sumele mici, investite constant si pe termen lung te pot imbogati.
Surpriza din partea mea
Știu cât de important este să ai un investitor experimentat care să-ți arate pașii corecți la început de drum. Dacă acesta este motivul care te împiedică și pe tine să-ți pui banii la lucru pentru viitorul tău, am o propunere pentru tine:
Vino la conferinta START INVEST, special gândita pentru investitori la început de drum, și dă-mi voie să te port pas cu pas prin etapele testate din industrie, prin care poți să-ți construiești un portofoliu profitabil.
Fără sfaturi generaliste. Doar soluții personalizate, adaptate la nevoile și posibilitățile fiecărui client în parte.
Promisiunea mea:
Vino la conferința START INVEST cu întrebări și pleci cu un plan solid de investiții!
Folosește codul MIHAI15 și obții o reducere de 15% din valoarea oricărui pachet ales.