De ce să apelezi la coaching financiar?

Un coach bun îți poate oferi sprijin in gasirea de soluții pentru gestionarea diferitelor arii ale vieții tale. Și deși coachii din domenii variate fac diferența în deciziile tale, ședințele de coaching financiar iți pot schimba radical viața, în bine.

La urma urmei, gestionarea bunăstării tale financiare poate fi dificilă. Este o combinație de emoții, experiențe și educație, de cele mai multe ori “de modă veche”, cu frici și superstiții transgeneraționale.

Parte expert, parte cheerleader, parțial partener de responsabilitate, un coach financiar te poate ajuta să construiești /reconstruiești parcursul financiar, încrederea în tine și liniștea sufletească, dublată de o clară îndeplinire a obiectivelor financiare și de viață.

Din păcate, când vine vorba de bani, există și o mulțime de blocaje până să ajungem la situații ca mărimea unui portofoliu, mărirea veniturilor, moduri de economisire sau investire. Mulți dintre noi nu știm dacă și cum să facem alegerile corecte. Vorbim de emoții și subiecte încă tabu. Banii rămân de multe ori, din pacate, o sursa de presiune in loc sa ne ofere siguranță și bunăstare sau obiective îndeplinite.

Ce este un coach financiar?

Un coach financiar este o persoană care este instruită financiar si care poate să se uite la finanțele tale obiectiv și să identifice oportunități de a-ți gestiona mai bine banii sub toate aspectele, pentru atingerea obiectivelor.

Un coach financiar te poate ajuta să-ți setezi personalizat obiectivele, poate interveni în situații de criză pentru readaptarea alegerilor, este antrenorul tău în materie de bani de la bugetare simplă până la investiții complexe.

În loc să ia decizii pentru tine, el se va concentra mai mult pe educația ta financiară, pe învățarea abilităților de gestionare a banilor. Te va ajuta să devii mai încrezător dar mai ales mai performant în atingerea obiectivelor tale financiare.

Un coach financiar te va ajuta de asemenea să îți creezi obiceiuri și obiective financiare sănătoase. Acestea pot varia de la gestionarea zilnică a banilor, indiferent de venituri, până la planificarea obiectivelor pe termen lung, fie că vorbim de economisire sau investiții intr-un portofoliu diversificat. El sau ea te poate ajuta să identifici zonele financiare cu probleme sau provocările privind finanțele tale și să dezvolți strategii financiare adecvate ție.

Știm deja! Coachul ajută clienții să stabilească obiective și planuri financiare. Dar unde mai pui că recunoaște punctele forte și punctele slabe ale clientului în mânuirea finanțelor și cunoaște psihologia banilor.

Parteneriatul! Un coach financiar acționează, de asemenea, ca un partener pentru a se asigura că, ai săi clienți, rămân pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivele și continuă să facă progrese în îmbunătățirea obiceiurilor lor de gestionare a banilor.

Ce este coachingul financiar?

Coaching-ul financiar este un tip specializat de coaching care ajută oamenii să-și dezvolte cunoștințele financiare și abilitățile de gestionare a banilor și emoțiilor. Practic abordează și ajută în toate aspectele ce duc la luarea de decizii financiare.

Separat de consilierii financiari, un coach financiar te poate ajuta să înveți să-ți creezi un buget, să discuți sănătos și eficient cu partenerul despre bani sau să afli convingerile inconștiente care îți afectează obiceiurile de a cheltui sau tiparul investițional.

„Coachingul financiar stabilește Chiar dacă majoritatea ședințelor tale cu un coach financiar se vor învârti probabil în jurul banilor, s-ar putea să nu fie tot. Antrenorul tău ar putea dori să se uite atent și să evalueze atitudinile pe care le ai în privința banilor.

Întrebări frecvente pe care le primești de la un coach financiar

  • Cum a fost situația ta financiară când ai crescut?
  • Care sunt obiectivele tale financiare pe termen lung?
  • Cum comunici despre bani cu partenerul tău, cu partenerii tăi de afaceri și investiții sau în organizația ta?
  • Care sunt temerile tale financiare?
  • De ce crezi că ai ajuns la un blocaj când vine vorba de investiții?
  • Ce procent din veniturile tale merge în zona de economisire? Dar în investiții?

Coaching financiar versus consiliere financiară

Scopul consilierii financiare este în general de a gestiona averea pe care o ai deja. Coachingul financiar te ajută sa inveti să construiești acea bogăție. Antrenorul tău te învață cum să te educi financiar, să analizezi piețele și să-ți dezvolți propriul proces de investiții, potrivit nevoilor tale, fără nici unul dintre conflictele de interese sau stimulentele de vânzare cauzate de consilierea financiară.

“Coachul aduce perspectivă mai largă, într-un context imparțial.”

Coaching financiar este și terapie?

Deși Coaching-ul nu este terapie deoarece terapia se ocupă de problemele trecute; în timp ce coaching-ul se concentrează pe acțiunile prezente îndreptate către obiective viitoare, adeseori coach-ul a trebuit să devină un bun gestionar de emoții, pentru că în spatele deciziilor financiare există unele puternice.

Se spune că terapia întreabă „de ce?” insistând asupra problemelor tale trecute și actuale; în timp ce coachingul presupune „de ce nu?” concentrându-te pe unde vrei să ajungi și pe ce trebuie să faci/să nu faci pentru a ajunge acolo. Coaching-ul este direcționat înainte: terapia este direcționată în trecut. Coaching-ul este orientat spre acțiune, iar terapia este introspectivă. Coaching-ul nu se ocupă de tratarea tulburări mintale sau dependențe dar poate ajuta la schimbarea comportamentală, în bine. Fiecare profesie are un accent distinct diferit.

Ceea ce nu face un coach financiar este să îți gestioneze banii, să ia decizii în locul tau sau să-ți recomande investiții, specific unei instituții financiare sau orice mod părtinitor de investiții.

Gândește-te la coachul tău financiar ca la un partener/însoțitor pe drumul către succesul financiar . El are, indiferent de vremuri, un set de opțiuni pentru situația ta. Toleranța ta la risc, orizont de timp pentru obiectivele tale etc, toate îi sunt cunoscute. Ai nevoie de ajutor din partea unui coach financiar? Sunt la un click distanță!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top