Pentru ca am primit mai multe intrebari referitoare la cum se completeaza Declaratia Unica pentru venituri din investitii, am decis sa scriu acest articol care sper eu sa vina cu cateva lamuriri. Trebuie sa mentionez inca de la inceput ca nu sunt consultant fiscal si tot ceea ce scriu este din proprie experienta. Totodata sunt multe situatii specifice pe care nu am reusit sa le acopar in acest articol.
Declaratia Unica pentru venituri din investitii – termen de depunere
Data limita de depunere a Declaratiei Unice este 25 Mai.
Pe site-ul anaf (www.anaf.ro), in Spatiul Virtual (zona online facuta pentru fiecare contribuabil in parte unde puteti completa Declaratia Unica si puteti gasi alte documente sau detalii despre situatia taxelor si impozitelor de plata sau care au fost platite in trecut), a aparut formularul PDF de completare a Declaratiei Unice.
Important
Trebuie mentionat faptul ca se va completa Declaratia Unica pentru anul 2021 DOAR de acele persoane care pe parcursul anului 2021 au facut rascumparari ale intrumentelor financiare detinute.
Daca, de exemplu, ati cumparat pe parcursul anului 2021 sau in oricare an precedent actiuni, obligatiuni, fonduri mutuale sau alte instrumente financiare, dar pe care nu le-ati rascumparat in anul 2021, atunci NU trebuie sa completati Declaratia Unica. Declaratia Unica se va completa doar pentru profiturile sau pierderile inregistrare prin rascumpararea instrumentelor financiare, pe parcursul anului 2021.
Cum se completeaza Declaratia Unica (DU)
Cititi pana la final acest articol si veti primi toate detaliile in legatura cu modul in care trebuie sa completati Declaratia Unica pentru venituri din investitii.
Pasul 1 al completarii Declaratiei Unice (DU)
Primul lucru pe care ar trebui sa il faceti este sa va ganditi daca ati facut rascumparari de instrumente financiare pe parcursul anului 2021. Apoi, in functie de broker-ul sau administratorul fondurilor mutuale unde ati avut instrumentele financiare pe care le-ati vandut, veti gasi fisa fiscala fie pe email, fie in platforma de tranzactionare, la categoria Obligatii fiscale. Daca stiti ca ati facut rascumparari in anul 2021 dar nu gasiti fisele fiscale, va trebui sa luati legatura cu administratorul / broker-ul respectiv si sa ii solicitati sa va trimita fisa fiscala. Al doilea lucru ce trebuie facut este salvarea intr-un singur fisier a tuturor fiselor fiscale de la toti brokerii, administartorii de fonduri, etc.. Daca ati vandut instrumente financiare detinute la un singur broker / administrator de fonduri, atunci va trebui sa salvati doar fisa fiscala de la acel broker.
Pasul 2
Accesarea Spatiului Virtual, pe care il puteti gasi pe site-ul ANAF si alegerea completarii Declaratiei Unice (www.anaf.ro)
Aici pot fi 2 situatii posibile:
- Daca aveti deja cont in Spatiul Virtual (SPV), va trebui sa folositi user-ul si parola pe care le-ati ales initial si sa va logati online.
- Daca nu aveti inca cont in Spatiul Virtual (SPV), va trebui sa va faceti un cont accesand link-ul: https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/formularInregistrare.jsp. Pentru a va face cont pe SPV, fara a va deplasa la ghiseul ANAF, trebuie sa gasiti unul dintre cele 2 documente pe care le-ati primit in ultimii ani de la ANAF:
- Daca ati primit o scrisoare de la Ministerul Finantelor Publice, prin posta, atunci va trebui sa alegeti optiunea Verificare numar document si sa urmariti instructiunile.
- Daca ati primit o decizie de impunere sau o decizie cu privire la obligatiile de plata accesorii va trebui sa alegeti din categoria Tipul de aprobare optiunea Verificare numar inregistrare decizie si sa urmariti instructiunile.
- Daca nu ati primit sau nu gasiti niciunul dintre aceste documente, puteti merge la ghiseul ANAF si sa soliciti datele de inregistrare in Spatiul Virtual ANAF si dupa ce ati obtinut acele detalii, sa alegeti din categoria Tipul de aprobare, optiunea Aprobare la ghiseu
Pasul 3
Dupa logarea cu succes in Spatiul Virtual, va trebui sa alegetii optiunea de completare a Declaratiei Unice pe 2021:
Pasul 4
Deschiderea formularului pentru Declaratia Unica pentru anul 2021 in format PDF. Aici pot aparea erori generate de o versiune mai veche a Adobe Photoshop. Optiunile de rezolvare a acestei erori sunt fie sa updata-ti versiunea de Adobe, fie sa incercati deschiderea cu un alt Browser. Eu, de exemplu, am reusit deschiderea PDF-ului cu Internet Explorer:
Pasul 5
Se activeaza optiunea JAVA Script pentru a fi recunoscute in fisier optiunile pe care le alegeti si apoi se completeaza datele contribuabilului, mentionand la Cod de identificare fiscala CNP-ul contribuabilului. Totodata, daca contribuabilul este rezident roman, se lasa nebifata optiunea de Nerezident.
Pasul 6
Daca veniturile declarate sunt obtinute in Romania, adica daca broker-ul sau administratorul de fonduri este inregistrat in Romania, atunci se alege optiunea de la Subsectiunea I.1.1. Daca veniturile au fost obtinute prin investitii la brokeri inregistrati in strainatate, se bifeaza Sectiunea I.2. Eu le-am bifat pe amandoua pentru ca in anul 2021 am obtinut venituri si din investitii prin brokeri din Romania dar si prin brokeri straini.
Pasul 7 – Optional
Alegerea optiunii pentru redistribuirea unui procent de 3.5% din impozitul datorat, catre o organizatie non-profit pe care doriti sa o sprijiniti.
Pasul 8
Mai departe se completeaza Categoria de venit – se alege optiunea Transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si transferul aurul fizic.
Pasul 9
Introducerea venitului sau a pierderii inregistrate in anul 2021. Daca ai avut tranzactii de rascumparare efectate prin mai multi brokeri in Romania sau / si la administratori de fonduri, va trebui sa aduni toate sumele mentionate pe fisele fiscale primite de la acestia si sa treci Venitul sau Pierderea totala. Fisierul va calcula automat punctul 6 si punctul 8.
Pasul 10 – valabil doar daca ai ventiuri din investitii si / sau doar din strainatate
Se alege tara unde au fost obtinute aceste venturi din investitii (adica unde este inregistrat broker-ul sau unde sunt inregistrate fondurile de investitii) si se alege din Categoria de Venit, optiunea 7 – Transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si transferul aurului financiar. Pentru a transforma veniturile obtinute in alte valute in valuta RON (trebuie mentionat ca pe DU se completeaza doar sumele in RON), sumele obtinute trebuie inmultite cu cursul mediu BNR valabil pentru anul 2021 (EUR-RON 4.9204, USD-RON 4.1604, GBP – RON 5,7233 – aceste valori fiind obtinute de pe site-ul BNR, la serii anuale – poti gasi valorile AICI).
Pasul 11 – Destinatia sumei reprezentand pana la 3.5% din impozit
Eu donez in fiecare an cei 3.5% din impozitul pe venit catre o organizatie non-profit in care cred si care incearca prin programele lor sa schimbe Romania in bine. Eu de cativa ani trimit aceste sume de bani catre Magic Camp. Daca vrei si tu sa redirectionezi cei 3.5% catre ei, poti gasi detaliile mai jos. Se poate face aceasta donatie catre orice organizatie non-profit doresti tu.
Pasul 12 – Validarea formularului
Dupa ce ai completa formularul, va trebu sa il validezi. Pentru a face acest lucru va trebui sa te intorci la inceputul formularului si sa apesi butonul VALIDEAZA FORMULARUL.
Daca toate datele sunt introduse corect, atunci veti primi urmatorul mesaj:
Pasul 13 – semnatura electronica
Daca este prima data cand completezi DU online, va trebui sa apesi pe Semnatura electronica. Daca ai mai completat varianta online, inseamna ca ai deja semnatura electronica si nu mai trebuie sa faci nimic aici.
Se alege optiunea – A new digital ID si se urmaresc instructiunile.
Pasul 14
Se salveaza documentul validat pe calculator si pe urma se inchide documentul.
Pasul 15
Se acceseaza din nou Spatiul Virtual si se alege optiunea de a transmite Declaratia Unica:
Pasul 16
Dupa logarea din nou vi se va cere sa introduceti fisierul salvat (Browse) si apoi sa apasati Trimitere fisier:
Wow…am ajuns la final. Daca totul este in regula veti primi un mesaj de confirmare. Totodata veti primi mesajul pe ecran:
„Fisierul transmis de dumneavoastra a fost preluat si a primit indexul de depunere: ……………. Veti primi un mesaj pe adresa dumneavoastra de email in care vi se va comunica daca formularul depus este valid sau are erori.„
Sper ca aceste informatii sa te ajute sa finalizezi completarea Declaratiei Unice pentru veniturile obtinute din investitii.
Mentionez ca aceste instructiuni sunt dedicate exclusiv celor care au venituri din investitii. La cele mentionate de mine se mai pot adauga si alte detalii, de exemplu veniturile din chirii sau alte venituri, dar pentru a nu ingreuna si mai mult acest articol, am zis sa pastrez doar veniturile din investitii. Totodata pot aparea diferente intre cele scrise de mine si situatia punctuala a fiecarui contribuabil.
Pentru suport in completarea acestui formular puteti lua legatura cu ANAF sau cu un consultant fiscal.
Multumesc pentru incredere si spor la economisit si la investitii profitabile.
Mihai
Detalii despre mine poti gasi in pagina AICI.
PPS: Urmareste blog-ul www.educatsibogat.ro si pagina de Facebook cu acelasi nume pentru mai multe articole de calitate.
Daca am depus formularul deja, inainte ca acesta cu bonificatie sa apara, dar n-am platit inca impozitul, o fi de ajuns sa retrimit noul formular ca sa beneficiez de bonificatie?
Salut si multumesc pentru comentariu. Cum mentionam si in articol, nu sunt consultant fiscal. Pentru a primi un raspuns cat mai corect, te rog sa iei legatura cu ANAF sau cu un consultant fiscal.
Multumesc!
nu se acordă bonificații pentru 2021, din păcate
Ai dreptate. Multumesc!
1. Ajuta ma sa inteleg. Daca cumpar pe bvb actiuni de 10.000ron in ianuarie si le vand in iunie cu 11.000, dupa care cumpar in august de 11k actiuni la compania X care ajung in decembrie sa valoreze 9.500ron pentru ca au scazut dar eu nu fac nici o retragere de capital … eu trebuie sa platesc impozit la 1000ron?
2. Daca cumpar unitati de fond de 10.000 de ron la un fond mutual in februarie si ele valoreaza 12.000 in 31 decembrie dar eu nu am retras nimic … tre sa achit impozit? Presupun ca nu. Presupun ca voi chita doar la retragere.
La punctul 1 va trabui sa platesti impozit pentru tranzactia din ianuarie – iunie. Intotdeauna vei plati impozit la profiturile marcate (rascumparate).
La punctul 2, vei plati impozit doar daca la momentul rascumpararii obtii profit. Daca stai investit intr-un fond mutual timp de 5 ani, nu va trebui sa declari si sa platesti niciun impozit pentru perioada celor 5 ani.
Excellent post. I definitely appreciate this website. Thanks!
Daca in 2021 am avut profit rascumparat din forex prin broker strain (Tele Trade) cum completez? Profitul a fost in euro.
Se va completa exact cum este mentionat in articol pentru venituri obtinute din straintate. Broker-ul daca nu ma insel este din Germania, iar profitul obtinut se va trece in Declaratia Unica, in lei, la cursul mediu EUR-RON din 2021, curs care este mentionat deja in articol.
Multumesc pentru informatii; mi-au fost de ajutor!
Ma bucur ca v-au ajutat!
Salut, in cazul in care am facut investitii in fonduri mutuale in EURO in anul 2019 dar am rascumparat abia in 2021, care este cursul mediu anual EURO-RON pe baza caruia trebuie sa completez declaratia daca am obtinut profit in acesti 2 ani (al carui an)?
Exemplu: in 2019 investit 1000 EURO si in 2021 rascumpar 1100 EURO
Multumesc
Salut Alex,
Cursul mediu este cel din 2021, anul rascumpararii, adica pentru EURO-RON este 4,9204.
Spor!
Buna ziua,
Am observat ca formularul nu permite zecimale. Daca spre exemplu, venitul e 130RON si eu vreau sa trec la impozit (5%) 6.5RON, nu-mi recunoaste altceva decat numerele intregi. Banuiesc eu ca e nevoie de rotunjire si in acest caz, se face rotunjirea in plus pana la primul numar intreg ? Ma puteti ajuta ,va rog?
Multumesc!
Intotdeauna rotunjire in sus, la primul numar intreg, in acets caz 7 lei.
Salut,
Dacă doar am cumpărat acțiuni și etf din străinătate SUA și UE, fără să le vând începând cu martie 2022, trebuie completată declarația?
In septembrie 2022, am primit dividende, fără să le retrag din contul brokerului. Am completat și formularul W-8BEN.
Mai trebuie completată declarația?
Mulțumesc mult!