Pentru ca imi doresc sa finalizez seria de articole referitoare la obligatiuni asa cum se cuvine, in articolul de astazi voi prezenta care sunt riscurile investitiei in obligatiuni. Chiar daca sunt produse mai conservatoare, exista anumite riscuri pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand investesti in obligatiuni.
Trebui mentionat ca riscul investitie in obligatiuni este mai mic fata de riscul investitiei in actiuni, dar cum spuneam, NU este o investitie lipsita de riscuri.
Riscurile investitiei in obligatiuni pot fi:
- Riscul de credit
- Riscul cresterii dobanzii
- Riscul inflatiei
- Riscul de lichiditate
- Riscul de reinvestire
- Riscul ca obligatiunea sa fie rascumparata inainte de termen, de emitent (Call Risk)
Voi prezenta succint fiecare risc in parte.
Riscul de credit
Riscul de credit sau riscul de neindeplinire a obligatiilor de plata (se mai numeste si riscul de default) este riscul de a pierde bani in situatia in care emitentul obligatiunii (despre emitentii de obligatiuni am scris AICI) nu plateste la timp si complet cupoanele datorate si / sau principalul. In situatia in care emitentul obligatiunii, din cauza problemelor financiare intampinate, nu reuseste sa plateasca cupoanele datorate sau principalul, detinatorul obligatiunii poate inregistra o pierdere din capitalul investit.
Riscul de credit este evidentiat de rating-urile pe care le primesc emitentii de obligatiuni (cu cat un emitent are un rating mai bun, cu atat riscul de credit este mai mic (am scris despre rating-ul unei obligatiuni si riscul asociat AICI).
Riscul cresterii dobanzii
Riscul de dobanda este reprezentat de riscul ca dobanzile in piata sa se modifice. Riscul de dobanda se refera in primul rand la situatia in care dobanzile in piata cresc, ceea ce genereaza o scadere a preturilor obligatiunilor emise in perioada in care dobanzile erau mai scazute (exista o relatie invers proportionala intre evolutia dobanzilor si evolutia pretului obligatiunilor – despre acest subiect am scris AICI). Riscul de dobanda este cel mai vizibil in situatia obligatiunilor cu cupon fix si a celor cu cupon zero.
Riscul inflatiei
Riscul de inflatie este reprezentat de riscul ca, pe perioada de existenta a obligatiunii, inflatia sa creasca si astfel randamentele obtinute prin investitia in acea obligatiune sa scada. In situatia in care inflatia creste peste nivelul cupoanelor platite de obligatiune, randamentele reale obtinute din aceasta investitie vor fi negative.
Riscul de lichiditate
Riscul de lichiditate se refera la riscul de a nu reusi sa vinzi obligatiunea detinuta inainte de scadenta fara a fi nevoie sa accepti un pret mult mai mic fata de valoarea de piata. Obligatiunile care nu sunt tranzactionate frecvent intampina un risc destul de mare de lichiditate. Riscul de lichiditate vine si din faptul ca obligatiunile, in esenta, sunt instrumente financiare achizionate pentru a fi mentinute pana la maturitate. Trebuie mentionat ca riscul de lichiditate este crescut pentru majoritatea obligatiunilor corporative tranzationate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Riscul de reinvestire
Riscul de reinvestire face referire la faptul ca, daca pe perioada de viata a obligatiunii, dobanzile in piata scad, cupoanele incasate si eventual principalul returnat in cazul unei obligatiuni rascumparate mai devreme de catre emitent vor fi reinvestite la o dobanda mai mica decat cuponul obligatiunii initiale, ceea ce face ca randamentul pana la maturitate (YTM) sa fie mai mic decat cel estimat initial.
Riscul ca obligatiunea sa fie rascumparata inainte de termen, de emitent (Call Risk)
Acest risc este valabil doar daca obligatiunea a fost emisa avand o optiune de rascumparare (Call Provision), in avans, pe care emitentul o poate exercita in anumite conditii. Mai simplu spus, emitentul unei obligatiuni care are inclusa optiunea de rascumparare inainte de termen, poate sa rascumpere obligatiunea, dupa o anumita perioada, in situatia in care dobanzile in piata au scazut. Pentru detinatorul obligatiunii acest lucru inseamna ca, daca optiunea de rascumparare a obligatiunii este exercitata de emitent, el va primi principalul inainte de termen, principal pe care va trebui sa il reinvesteasca la dobanzi mai mici. Trebuie mentionat ca, in general, obligatiunile care au optiunea de rascumparare din partea emitentului, platesc un cupon mai mare fata de cele care nu au aceasta optiune.
De exemplu, a existat pe piata din Romania o obligatiune corporativa emisa de compania Good People (Fru Fru), emisa pe un termen de 3 ani, avand un cupon anual de 9%, dar care a fost rascumparata dupa 2 ani de catre emitent.
Cateva idei cu care sa ramai din acest articol
- Obligatiunile sunt investitii mai conservatoare
- Totusi investitia in obligatiuni implica anumite riscuri
- Inainte de a investi intr-o obligatiune trebuie sa evaluezi riscurile
- Riscul de credit reprezinta riscul ca emitentul sa nu isi poate indeplini obligatiile de plata
- Riscul cresterii dobanzii – cand dobanda in piata creste, pretul obligatiunii scade
- Riscul inflatiei – cand inflatia creste, randamentul real ale investitiei in obligatiuni scade
- Riscul de lichiditate – riscul de nu reusi sa vinzi obligatiunea decat cu un pret mult mai mic
- Riscul de reinvestire – riscul ca reinvestirea cupoanele incasate si a principalul sa se faca la randamente mai mici
- Riscul de rascumparare inainte de termen – riscul ca obligatiunea sa fie rascumparata inainte de termen , in situatia unor dobanzi mai mici in piata.
- Evalueaza cu atentie emitentul unei obligatiunii si uita-te la asteptarile de evolutie a inflatiei si a dobanazilor din piata.
Cu acest articol inchei seria dedicata obligatiunilor. Sper ca fost o calatorie benefica, pe parcursul careia ai reusit sa intelegi mai multe detalii despre investitia in obligatiuni.
Voi incepe o noua serie despre investitia despre investitia in fonduri mutuale si in actiuni.
Multumesc pentru incredere si spor la economisit si la investitii profitabile.
Mihai
PS: Poti obtine o sesiune GRATUITA de coaching 1:1 cu mine. Trimite-mi un email la mihai@educatsibogat.ro sau lasa-mi un mesaj pe Facebook si spune-mi cu ce te pot ajuta.
Detalii despre mine poti gasi AICI.
PPS: Urmareste blog-ul www.educatsibogat.ro si pagina de Facebook cu acelasi nume pentru mai multe articole de calitate.
Salutare,
Îți citesc articolele cu foarte mare atenție și mult interes. Pe un caiet, am extras toate ideile principale din fiecare articol și pot spune, ca am reușit in sfârșit sa înțeleg extrem de multe lucruri pe care nu reușisem sa le înțeleg de pe alte site-uri și/sau tutoriale.
Încă nu sunt un investitor, dar îmi doresc. Înainte sa fac acest pas vreau sa înțeleg fiecare instrument in parte și cum se lucrează cu el.
Multumesc pentru ajutor și felicititari pt efortul depus.
Mult succes.
Florin.
Multumesc pentru aprecieri. Ce iti pot spune este sa incepi sa investesti, cu sume mici, chiar inainte de a intelege toate instrumentele financiare. Cea mai buna scoala este practica. Nu amana foarte mult momentul inceperii investitiilor. Spor!
Una din regulile in investitii spune sa investesti doar in ceea ce intelegi. Citesc cu placere articolele tale de pe blog si apreciez ca reusesti sa concentrezi informatia intr-un rezumat atat de placut. Iar partea de final cu reminderul, e marca ta proprie care te diferentiaza de ceilalti care scriu articole financiare.
Tine-o tot asa, faci o treaba grozava!
Multumesc frumos pentru comentariu!