Tu când ai ținut ultima dată o dietă financiară? Te-ai gândit măcar vreodată că banii ar putea fi comparați cu mâncarea? O comparație exagerată ar tinde să spună unii pe când experții vorbesc tot mai des de conceptul de dietă financiară.
Conform autorilor cărții „The Financial Diet”, Chelsea Fagan și Lauren Ver Hage, banii chiar sunt ca mâncarea.
Atunci când consumăm nepotrivit sau prea mult, rezultatul este că ne scade semnificativ calitatea vieții. La fel cum poți să ții o dietă pentru a îți menține greutatea, la fel poți să stabilești pentru tine o dietă financiară pentru a avea mai multă siguranță financiară pe termen mediu și lung.
Acum hai să ne gândim, orice dietă alimentară vine cu niște reguli și restricții la pachet dar și cu o implicare de voință.
Dar, ca și la dietele alimentare, este bine să ținem cont de câteva reguli de bază pentru a putea să ne ținem de ele pe termen lung.
Recomandările dezbătute sunt unele pe care oricine le poate aplica în viața de zi cu zi, însă la baza tuturor sfaturilor sunt cele patru lucruri pe care nu ar trebui niciodată să le faci sau, măcar, cât mai rar. Au dreptate sau nu, iată si principiile „financiar-dietetice” pe care se bazează!
Reducerea caloriilor in dieta financiară
Comparația dintre economisirea banilor și reducerea caloriilor depășește toate analogiile.
Unele principii au multe în comun, cum ar fi abordarea slow-is-the best. Scăderea rapidă în greutate și ideile bruște de economisire a banilor pot produce rezultate pe termen scurt, dar rareori abordează condițiile subiacente în care pot fi introduse schimbări eficiente și continue pentru wellbeing financiar. La fel ca dieta, cheltuielile funcționează cel mai bine pe baza unui plan. Când contul tău bancar se îngrașă în schimb, este un lucru bun!
Pășește pe cântar – Analizează-ți finanțele!
Este esențial să înțelegi unde se duc banii ca primă linie de atac atunci când iți reduci cheltuielile. Multe planuri de slăbire implică ținerea unui jurnal alimentar și aceasta este o strategie bună de aplicat și unei diete financiare. Este posibil să descoperi că cheltuielile tale mai puțin evidente nu sunt luate în considerare.
Hai să începem ușor, dacă ești începător! Păstrează o evidență a tuturor achizițiilor tale timp de cel puțin o lună. Ok, putem vorbi de achiziții mici dar și de unele care dau o gaură serioasă în buget. Include elementele esențiale, cum ar fi creditele ipotecare, plățile pentru mașina/i și costurile ocazionale pentru îmbrăcăminte și îngrijire, precum și cheltuieli discreționare pentru plăceri mici cu efecte mari, cum ar fi acel latte zilnic sau alte cheltuieli mai mari, mănate de impuls. Identificarea fiecărei „calorii” financiare creează o resursă care te ajută să prioritizezi cheltuielile și să o mai excluzi din meniul tău.
Aprovizionează dulapul pentru dieta financiară – Adună instrumentele financiare la îndemână
Creează un fișier pentru facturi, facturi și chitanțe și utilizează-l zilnic. Acest lucru nu numai că te va ajuta să ai evidența cheltuielilor, dar are și alte câteva beneficii care pot duce la a economisi
bani în continuare. Dacă gresesti adesea și uiți de facturile de utilități, taxele lunare de întârziere încep să îngrașe costurile. E important ca totul să fie într-un singur loc pentru detalierea cheltuielilor.
Nu preferi hârtia? Facturarea poate fi parțial electronică. Păstrează cel puțin un folder separat de e-mail pentru conținut financiar. Mai bine, utilizează un software pentru finanțe personale, care permite să conectezi facturile electronice direct în aplicație. De asemenea, poți efectua plăți direct din aplicație, economisind timp și ceva resurse ca să nu mai vorbim de latura ecologică. Mai puțin stres, dar și mai puțină hârtie!
Meniul principal în dieta financiară- Bugetul
Aplicațiile online pot face procesul bugetar mai ușor, dar chiar dacă utilizezi celebrul, banalul plic, crearea unui buget este esențială. „Când ieși la masă, nu poți face o alegere inteligentă privind mâncarea fără un meniu”, spune Terry Baker, consultant în planificare financiară.
„Reducerea grăsimii din finanțele tale necesită un buget, un loc în care poți să-ți vezi toate opțiunile și să iei în considerare toate compromisurile.”
Alege porțiile potrivite – stabilirea obiectivelor realiste de cheltuieli
Fiecare plan are nevoie de un criteriu pentru a măsura succesul, fie că vorbim de sume mari sau de economisirea a 50 de euro/250 RON pe lună, dar este important să fii realist. Enumerează obiectivele pe termen lung, fie că implică un avans pentru o casă sau plata în numerar pentru o mașină nouă, apoi împarte obiectivul mare în bucăți viabile care se potrivesc bugetului tău lunar.
Angajamentul de a economisi o sumă prestabilită nu are nicio însemnătate fără un interval de timp. Probabil că nu se va întâmpla în 2 luni viitoare, dar peste șase luni / un an este un obiectiv rezonabil. Evită obiectivele nerealiste care duc la rezultate descurajatoare.
Redu grăsimea în dieta ta financiară – Atacă țintit datoria
Există un motiv pentru care sfaturile de coaching financiar menționează întotdeauna scăparea de datorii. Dobânda acumulată este echivalentul caloriilor ascunse și nocive din dieta ta. Lăsată necontrolată, datoria cheltuiește banii pentru tine. În timp ce datorii, cum ar fi o ipotecă, pot fi necesare, soldurile neplătite ale cardurilor de credit și alte împrumuturi cu dobândă mare sunt ținte prioritare pentru o dietă financiară eficientă.
Relația cu dieta financiară
Pe măsură ce transformi o dietă financiară într-un obicei/ stil de viață financiar sănătos, sărbătorește-ți câștigurile. Relația ta cu finanțele este pentru totdeauna – nu se termină doar sau ia o pauză – de aceea este și mai important să faci din ea mai puțin o relație de dragoste/ură și mai mult o relație productivă.
Având în vedere că fiecare persoană este diferită – cu situații, interese și strategii financiare unice, este important să diversifici. La fel cum încerci diferite alimente sau diete, vei învăța ce poate funcționa și ce nu rezonează.
Strategiile tale se pot schimba de-a lungul vieții pe măsură ce nevoile, circumstanțele și imaginea financiară evoluează. Cheia este să păstrezi mereu consecvența, să găsești echilibrul potrivit pentru a obține o relație financiară sănătoasă și fericită.
În sesiunile de coaching financiar 1 la 1 putem discuta despre dieta ta personalizată și urmări rezultatele, progresele pe termen lung pentru a transforma totul într-un stil de viață financiar- sănătos. Singurele care vor pune kilograme în plus, vor fi veniturile tale!
Si care-i treaba cu carbohidratii in dieta financiara?