Abilitățile de gestionare a banilor pun bazele succesului pe tot parcursul vieții, iar calea către educația financiară la copii începe devreme, începe cu tine ca părinte, cu voi ca familie. Și înțelepciunea financiară vine pas cu pas și se sedimentează în timp.
Am fost privați poate de cele mai bune premise ca generație, iar părinții noștri au făcut tot ce au putut pentru a ne învăța cumva mai mult despre cheltuit puțin, decât despre decizii financiare echilibrate.
Într-o eră a consumerismului, unde trebuie constant să explice ce merită și ce nu merită achiziționat și aduce real plus valoare, de la minime achiziții de îmbrăcăminte sustenabilă până la de ce să nu bem din pahare de plastic sau să ne luăm toate gadgeturile sau jucăriile ieșite pe piață, părinții au o misiune realmente dificilă.
Repercursiunile lipsei de educație finaciară timpurie pot fi multiple. Acestea nu dispar, pot lăsa urme în deciziile financiare ale adultului sau insecurități și chiar accentuarea unui consumerism haotic.
Propria relație cu banii a părinților devine exemplu pentru copii așa cum se întâmplă și în alte aspecte de educație sau relaționare inclusiv emoționale.
Cuvinte multe, dileme ale părinților și mai multe…deci cum procedăm concret să creștem oare copii financially wise?
Propria relație cu banii, tipar pentru copii în educația financiară
O parte din a fi un model financiar puternic pentru copiii de orice vârstă include înțelegerea dinamicii banilor. Deținerea unei educații financiare sănătoase și modul unic de relaționare cu banii al fiecărei familii devin tipare încă din copilăria timpurie.
Copilul tău poate învăța să reproducă raportarea la banii din familie sau poate deveni opusul vostru ca părinți.
Cu toate acestea, răbdarea este cheia și aici. Gândește-te ca părinte cam cât a durat să înțelegi și să aplici concepte financiare utile. Chiar și noi ca adulți avem nevoie de ajutorul unui coach. Când vine vorba de educația financiară, realitatea este că sunt multe de învățat până la vârsta de optsprezece ani și de aplicat chiar și până la 30…100! Responsabilitatea financiară nu poate fi învățată într-un an, doar prin câteva cursuri la școală. Se învață de-a lungul vieții, pornind din familie.
Începe acasă. Începe cu tine.
Predă responsabilitatea financiară prin independență
Una dintre cele mai bune metode de învățare este experiența practică. Implică copiii cât mai curând posibil în gestionarea propriilor bani (cu supraveghere adecvată desigur). E important să introduci noi responsabilități adecvate vârstei într-un mod continuu pe măsură ce copilul crește.
Elementele financiare asupra cărora se pot concentra pot include de la evaluarea importanței muncii, asumarea deciziilor de cumpărare, gestionarea unei alocații prin bugetare, economisirea pentru obiective pe termen scurt și mai lung, până la învățarea despre activități bancare.
Insuflă copiilor o atitudine sănătoasă față de economii
Promovarea unei etici puternice a economisirii este una dintre cele mai valoroase lecții pe care le poți preda copilului tău. A învăța să cheltuiești mai puțin decât câștigi este fundamentul succesului financiar, iar învățarea stabilirii și atingerii obiectivelor este un principiu fundamental care se aplică în toate aspectele vieții.
Există o mulțime de modalități de a susține și de a-ți învăța copiii valoarea economisirii, începând cu acumularea de bani de rezervă (pușculița) în copilăria timpurie, apoi prin egalarea contribuțiilor la economii din câștigurile de mai târziu și economisirea pentru facultate sau alte obiective.
Permite învățarea din greșeli
Am mai comparat educația financiară dar și investițiile cu diverse sporturi dar pentru copii recomand să explicăm lucrurile gândindu-ne la mersul simplu pe bicicletă. A învăța despre bani este într-o oarecare măsură asemănător: trebuie să cazi de câteva ori pentru a învăța cum să te ridici din nou, iar la un moment dat sigur nu mai ai nevoie de roți ajutătoare.
Permițând copiilor tăi să se implice direct în gestionarea banilor dar și posibilitatea naturală a greșelilor pe parcurs e ok, doar asigură-te că oferi sfaturi constructive și sprijin în aceste situații.
O altă recomandare, și una care ar putea părea contraintuitivă, este să le permiteți copiilor să se îndatoreze. Asigură-le un mediu controlat, desigur. Acest lucru le oferă o oportunitate valoroasă de a afla despre:
- împrumuturi și dobânzi,
- cum să scape de datorii sau, mai bine, cum să le evite cu totul.
Creează așteptări realiste
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face este să îți ajuți copiii să înțeleagă cât costă viața reală. Să-și dea seama, în special, câți bani sunt necesari pentru a-și menține stilul de viață actual. Este important să fii atent la așteptările pe care le dezvoltă copiii tăi. Viețile pe care le trăiesc acum creează fundația pentru ceea ce vor spera să obțină ca adulți. Indiferent dacă ești bogat sau pur și simplu îți place să creezi experiențe și oportunități pentru copiii tăi, este important să fii atent la posibilul „Efect de bogăție vs bunăstare”. Ai grijă la așteptările pe care cei mici le-ar putea dezvolta.
Fii un administrator puternic al propriilor finanțe
Ca și în cazul tuturor celorlalte aspecte ale educației parentale, trebuie să te imaginezi în permanență în fața unei oglinzi. Întrebă-te dacă dai exemple financiare bune pentru copiii tăi. Indiferent de vârsta copilului tău, tu ești cea mai mare influență în modul în care percepe banii și abordează finanțele.
Poartă discuții frecvente și deschise cu copiii tăi. Vorbește-le sincer despre ceea ce ai realizat financiar. Lecțiile pe care le-ai învățat, experiențele financiare care au rezonat cu tine și sfaturile înțelepte pentru succesul financiar îi pot ajuta. Încearcă întotdeauna să discuți despre bani într-o manieră pozitivă și să conduci situațiile dificile financiar prin exemple pozitive. Apelează la diferențierea între nevoi și dorințe.
Pe scurt nu uita ce poți face, pentru educația financiară a copiilor tăi:
- Implică-i în întocmirea bugetului familiei
- Ia în considerare necesitatea unei alocații fixe pentru ei; dacă este posibil, alocația ar trebui să fie regulată și recomandabil cu suma fixă
- Învață-i responsabilitatea pentru cumpărare/economisire
- Vorbește-le despre stabilirea obiectivelor
- Învață-i să facă diferența între nevoi și dorințe
- Sprijină-i să câștige bani în plus
- Adaugă pe listă alte metode sau apelează la un coach finaciar pentru sfaturi personalizate
- Nu uită să le dai feedback (nu te feri să îi lauzi)
Fii conștient de modul în care îți gestionezi banii, cum plătesti pentru lucruri, stress-ul sau exuberanța ta la cumpărături, chiar și comentariile subtile pe care le faceți despre finantele voastre, câștigurile membrilor familiei, despre ceilalți, despre locul tău de muncă și remunerația ta.
Când nu mai ai răspunsuri sau ai nevoie de unele personalizate, apeleaza la sfaturile unui coach, pentru o mai bună educație financiară transmisă copiilor tăi!