3-6 ani, ochii lor sunt pe orice. 7-13, ochii lor sunt pe tine, dragă părinte. 14-18, ochii lor sunt îndreptați spre viitor. Oare așa stau lucrurile și când vorbim despre educația financiară pe etape de vârstă? Facem majoritatea parte din generațiile pentru care la vârsta 18 ani viitorul nu era foarte clar și nici nu vorbeam cu părinții noștri despre portofolii de investiții și fonduri pentru educația noastră.
În luna iunie ochii noștri sunt și mai mult asupra COPIILOR. De la părinte, la tutore sau profesor toți putem să facem diferența prin educație, pentru bunăstarea lor ulterioară. Există noțiuni financiare clare, simple și definitorii ce le pot fi transmise de la cele mai mici vârste și până în adolescență sau mai departe.
Copiii cu vârsta sub 4 ani
Da ați auzit bine, chiar 2-3 ani. Nu îi vom pune să investească la bursă, nici nu au buget lunar, dar clar se pot face primii pași spre înțelegerea banilor. Chiar dacă la această vârstă nu va fi una deplină.
Există variante de jocuri cu materiale dedicate vârstei lor. Nu uitați să vă jucați de-a magazinul și nu doar din nostalgie.
Familiarizarea cu banii, fizic – cu bancnotele, monedele (deși pentru siguranța lor ele stau mai mult ascunse – au risc de a fi înghițite și nu sunt nici tocmai igienice) nu este o idee rea, sub atentă supraveghere.
Vârsta copiilor 4-7 (VÂRSTA foarte IMPORTANTĂ pentru transmiterea noțiunilor de educație financiară timpurie!!)
Studii repetate de psihologie de la Universitatea din Cambridge au clarificat că obiceiurile sănătoase privind banii se formează până la vârsta de 7 ani iar eu am mai subliniat pe blog acest lucru.
Prin urmare, această vârstă este cu adevărat importantă, deoarece îi ajutăm pe copiii noștri să-și formeze obiceiuri noi. După vârsta de 7 ani, trebuie să reprogramăm obiceiurile pe care le-au preluat, ceea ce este mai greu. Această este, se pare, vârsta pentru a introduce banii de buzunar în responsabilitatea lor, chiar dacă este vorba de sume mici. Acesta este un moment excelent pentru concepte financiare cheie pe care le pot purta de-a lungul vieții.
Banii ca semințe ce rodesc – nu este doar o metaforă, ci și un concept de asociere testat de psihologi și specialist în parenting. Copilul pierde acele semințe (poate cheltui) sau le poate planta (poate economisi/ investi). Acest lucru îl învață că banii nu sunt doar pentru a fi cheltuiți. Sarcina lor este să se asigure că își plantează unele semințe (bani), astfel încât să îi crească, în timp.
Când primesc bani pentru o zi de naștere sau de sărbătoari, puneți-i să-i salveze într-o pușculiță sau borcan transparent. Ajutați-i să își stabilească un obiectiv. La aceste vârste vizualul este încă important. Pe măsură ce văd creșterea sumei de bani, se vor entuziasma. De fiecare dată când adăugați bani, folosiți acest lucru ca o oportunitate de a număra ceea ce au economisit. Copiii nu pot avea răbdarea noastră așa că este important ca obiectivele să fie pe termen mai scurt.
Vârsta 7 ani -13 ani! Adolescență în debut financiar
La grupa de vârstă numită și de tranziție, copiii urmăresc tot ceea ce faci. Ei sunt atenți îndeaproape la obiceiurile părinților în ceea ce privește cheltuielile. Ceea ce văd copiii tăi că faci este mult mai puternic decât ceea ce te aud spunând, ei fiind în perioada de construire de obiceiuri și valori.
Învățarea acestei grupe de vârstă despre diferența dintre dorințe și nevoi poate ajuta la construirea de obiceiuri de zi cu zi. Acestea vor modela modul în care câștigă, economisesc și cumpără ca adulți. Cântărirea deciziilor și a consecințelor, cum ar fi „dacă cumperi asta, nu vei avea suficienți bani pentru asta”, ajută la predarea abilităților de bugetare și economisire care îi pregătesc pentru un viitor financiar de succes.
Câștigarea banilor si modalitățile de a o face. Învață-ți copiii că muncind pot câștiga proprii lor bani. Puteți crea o listă de activitati în cadrul familiei prin care pot să câștige bani suplimentari (grădinărit, spălat mașina etc.); amintiți-vă, acest lucru nu ar trebui să fie pentru treburile zilnice generale (făcutul paturilor, spălarea vaselor, aranjarea cărților sau făcutul temelor etc.). Trebuie să înțeleagă faptul că vor câștiga bani atunci când vor aduce valoare celorlalți.
În loc să faci legătura între muncă din greu și bani, încearcă să introduci conceptul de antreprenoriat. Nu se știe niciodată, copiii tăi ar putea avea un talent antreprenorial care trebuie exploatat, fie că vorbim de ceva gătit în casă sau picturi făcute de ei. Standul cu limonadă ar putea fi o idee.
Peste 13 ani
Ideal ar fi ca până la această vârstă copiii tăi să își fi format un obicei bun de economisire și să se fi gândit la diferite moduri de a câștiga bani. Acum este momentul ca ei să fie conștienți de diferitele subiecte legate de bani și să își asume mai multă responsabilitate financiară. Învăță-i și despre datorii, impozite, jocuri de noroc (cum să le evite și cât de periculoase pot fi) și escrocherii de evitat.
Oferă-le posibilitatea de a avea un cont bancar/card de debit. Este o modalitate excelentă pentru ei de a aprecia cum să gestioneze banii ei înșiși chiar de vor avea nevoie de acordul, atenția și supravegherea ta.
Acesta este momentul potrivit pentru a-i lăsa să facă greșeli cu banii și, cu ajutorul tău, să învețe din aceste greșeli. Dacă își irosesc banii îi va ajuta mai mult decât poți crede să nu facă greșeli similare atunci când devin adulți.
Copii cu bunăstare, nu copii „plini de bani’’
Având mult mai multă libertate de a lua decizii, alt context social și ușurință de a cheltui bani, este foarte important să le reamintim copiilor noștri că trebuie nu doar să economisească dar și să investească o parte din bani pentru a putea avea o viață sănătoasă din punct de vedere financiar. Nu uita că educația financiară adaptată pe etape de vârstă va fi baza comportamentului financiar din viața de adult.
Învață-i că există o mulțime de exemple de oameni care au mulți bani (staruri din muzică, vedete ale sportului, câștigători la loterie) dar care au ajuns în dificultăți financiare deoarece pur și simplu și-au cheltuit toți banii. În esență, trebuie să ne asigurăm că cei mici cresc dorind să fie „bogați” (având bani care muncesc pentru ei să le asigure la final și mai mulți bani); nu „bogați” (deținând bani doar pentru a cheltui).
Nu lăsa viitorul financiar al copiilor tăi la voia întâmplării – începe să-i înveți despre bani chiar astăzi!
Foarte interesant . Ma gândesc tot timpul ca exemplul personal poate fi mai puternic decât orice sfat . Probabil ca exista un lag , pana când în comportamentul copilului se vad rezultate . Nu pot spune ca nu vad unele rezultate , dar încă aștept o transformare mai vizibila . As aprecia un sfat din partea celor avizați. Multumesc , găsesc foarte interesant acest subiect mai ales ca generația mea nu a avut acces la astfel de content.
Multumesc pentru impartasire. Exemplul personal cred ca este cel mai important. Copiii fac mult mai putin din ceea ce invata la scoala ci fac mult mai mult din ceea ce vad, mai ales la pariniti si mai apoi la anturaj.