Ce nu te învață școala despre bani, dar ar trebui

Scrie caligrafic! Nu depăși liniile, învață să vorbești despre emoțiile tale, trebuie să știi toate capitalele lumii. Matematica e rai dacă nu vrei să fii păcălit. Totuși printre zecile de materii, recomandări și deprinderi, școala ne învață mult prea puțin despre bani, educația financiară timpurie găsindu-și rar loc în programa scolară.

Dacă și acasă părinții și-au început educația financiară târziu, problema educației financiare la copii devine și mai mare.

Potrivit experților, până la vârsta de șapte ani, majoritatea copiilor pot înțelege deja cum funcționează banii și noțiunile de bază pentru gestionarea lor. De exemplu, în Singapore, acesta este momentul în care copiii încep să-și gestioneze o diurna zilnică pentru școala primară.

Astfel atitudinile copiilor față de bani ar trebui să fie formate până la această vârstă. Asta înseamnă că, dacă vrei ca elevii/copiii tăi să fie prudenți cu banii, trebuie să-i înveți valoarea lor de îndată ce sunt capabili să numere.

Și cum Ziua internațională a Educației financiare tocmai ce a fost sărbătorită, v-ați întrebat vreodată ce ar fi trebuit să ne învețe școala (la timp) despre bani pentru a deprinde obiceiuri financiare care să ne ajute pe parcursul vieții… și nu a făcut-o?

Iată doar câteva aspecte:

1. Nu ai nevoie de un motiv’’ pentru a economisi

Dacă acest lucru ar fi înțeles de la vârste mici ar fi minunat pentru viitorul copiilor noștri.

Economisirea este luată în considerare de obicei cu un scop în minte, fie că este vorba despre o casă, mașină, o vacanță mult dorită. În cazul copiilor poate fi un gadget sau o jucărie mult râvnită.

Bineînțeles că economisirea pentru un obiectiv trebuie transmisă copiilor. Dar având în vedere că îi pregătim pentru o lume imprevizibilă, economisirea ar trebui să fie mai degrabă o constantă de viață, cu obiective pe termen lung. Să fie un obicei sănătos cu care copiii să fie deprinși, indiferent de vârstă.

Abilitatea copiilor de a înțelege că economisirea e bine să înceapă timpuriu în viața lor, sau că economisirea aduce numai avantaje: de la flexibilitate în perioade incerte și până la eliminarea stresului puternic în situații de viață neprevăzute ar trebui de asemenea deprinsă acasă dar și la „școală. 

2. Ești cel mai de preț bun’’ al tău! Investește (și) în tine!

În orice etapă a vieții este foarte important să investești în tine. Copiii trebuie să știe asta prin puterea exemplului părinților și al profesorilor! 

Reușita planurilor tale financiare se bazează pe capitalul tău uman, pe capacitatea ta de a funcționa bine și de a munci, de a fi astfel plătit bine/mai bine.

Tu ești cel mai mare creator de bogăție. Și atunci tot ce ține de sănătatea ta fizică și emoțională sau educație nu sunt ‘’cheltuieli’’ ci pure investiții pentru viitor.

3. Există datorii bune și datorii rele

Știați că Generația Z are cea mai mică datorie medie de card de credit dintre toate generațiile? Deși este o veste bună la nivel mondial, aceasta se datorează și faptului că această generație și-a văzut părinții îndatorați. Datoriile sunt o povară financiară uriașă pe care o poartă prea multe familii.

 Cea mai importantă rămâne înțelegerea a ceea ce este o datorie „bună’’, comparativ  cu una „rea’’.

  • Datoriile „bune” pot fi – împrumuturi pentru educație (o facultate bună), credite ipotecare echilibrate. „Datoria bună” poate ține de un activ, de un bun ce o dată cumpărat poate crește în timp ca valoare.
  • Datoriile „rele” pot fi – un sold imens de card de credit pentru achiziții de haine, cheltuieli pentru mesele în oraș; doar pentru plăcere și divertisment. 

Aceasta ar trebui să fie o lecție ce nu ar trebui să lipsească din educația financiară timpurie a copiilor noștri.

4. Nu ține banii la saltea’’/ în numerar…investește!

Investițiile sunt absolut necesare.

A învăța să investești este cheia pentru a te îmbogăți încet dar mult mai sigur.

Copiii învață mult mai rapid decât am crede, noțiunile despre investiții. Despre cum ar trebui protejati banii pe care-i avem sau puși să muncească pentru noi. Copiii  pot fi învățați despre deschiderea unui depozit, acțiuni, obligațiuni și acum de ce nu și despre criptomonede. Nu trebuie omis să le transmitem informații concrete despre riscuri și că ținerea banilor pur și simplu în numerar acasă nu este niciodată o soluție.

Diversificarea portofoliului (pentru a reduce riscurile), minimizarea anumitor pierderi (taxele) și eliminarea emoțiilor din deciziile de investiții sunt informații de mare ajutor. Ele pot fi adaptate oricărei vârste.

5. Nu te împrumuta să cumperi o mașină

Deși poate nu pare un subiect de dezbătut în școli, ar trebui să fie. Privim zilnic în jurul nostru oameni care și-au dat toate economiile pe o mașină neavând mai întâi o casă sau un fond de urgență.

Mașinile noi valorează doar 40% din prețul lor de achiziție după doar cinci ani. A plăti lunar o rată – plus dobânda – pentru ceva care își pierde valoarea cu fiecare zi care trece nu este o investiție bună.

Voi reveni și cu alte principii despre bani pe care școala ar trebui să le cuprindă în programa pentru educația financiară timpurie. Până atunci nu uita:

Cunoștințele și abilitățile despre bani sunt active valoroase care îi pot ajuta pe copiii noștri pe tot parcursul vieții. Îi pot pregăti pentru succes ca adulți responsabili din punct de vedere financiar.

Educația începe cu tine, ca exemplu! Fă o schimbare pentru tine și familia ta!

2 thoughts on “Ce nu te învață școala despre bani, dar ar trebui”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top