Este portofoliul tau pregatit pentru turbulente?

Astazi voi discuta despre diversificare si despre cum poate ajuta diversificarea portofoliului in parcurgerea unor perioade de volatilitate. Ideea acestui articol a plecat de la un filmulet pe care l-am vazut acum cativa ani despre diversificare. Puteti gasi acest filmulet aici: https://www.iqads.ro/creatie/25004/axa-asigurari-chestiune-de-bani-1#.

Ce este diversificarea si de ce ar trebui sa ne diversificam?

Diversificarea, din punct de vedere economic, reprezinta plasarea sumelor de bani disponibile in mai multe instrumente financiare, cu rolul de a scadea riscul, pe de o parte si pe de alta parte de a ajuta investitorul sa atinga obiectivele financiare, pe termen scurt, mediu si lung.
Exista mai multe modalitati de diversificare:

Diversificarea valutara

Recomandarea ar fi sa pastram banii economsiti si investiti atat in RON, EUR cat si in USD.
Mai jos poti gasi procentele cumulate de apreciere ale EUR si USD fata de RON, in ultimii ani:

Practic cine a avut banii in EUR in ultimii 5 ani, a castigat fata de RON aproximativ 9.6%. Totodata cine a schimbat in USD sumele detinute acum 2 ani, a castigat fata de RON aproximativ 17%. Pentru ca nu stim ce ne rezerva viitorul, este recomandat sa tinem banii si in RON si in EUR si in USD.

Diversificarea pe mai multe instrumente de acelasi fel

O strategie buna de avut in vedere, mai ales pentru investitiile pe termen lung si mai ales pentru investitorii incepatori este cumpararea mai multor instrumente din aceeasi categorie. De exemplu daca doresti sa cumperi actiuni, nu cumpara actiuni ale unui singur emitent, chiar daca acel emitent iti este cunoscut sau industria in care activeaza este cunoscuta. In schimb cumpara actiunile mai multor companii, sau mai simplu cumpara un fond de investitii care face asta pentru tine.

Diversificare pe instrumente financiare diferite

Pentru reducerea riscului in portofoliu, este bine sa ai si bani plasati in depozite si conturi de economii (pentru fondul de urgenta despre care am scris aici si aici), sa ai bani investiti si in obligatiuni (pentru partea mai conservatoare a portofoliului, cu orizont de investitii scurt spre mediu), dar si in actiuni (partea mai dinamica, cu orizont lung de timp). Poti gasi mai jos evolutia actiunilor americane (indicele S&P 500) comparativ cu obligatiunile americane (Barclays US Aggregate Bond Index – un indice care urmareste evolutia unui mix de titluri de stat americane si obligatiuni corporative din categoria mai conservatoare) pe o perioada de 25 de ani (1990 – 2015), in care economia globala a trecut prin 2 corectii consistente (in 2000 si 2008-2009)

Sursa graficului: aici

Un portofoliu diversificat care contine atat actiuni cat si obligatiuni, te ajuta sa obtii randamente bune in perioadele de crestere eonomica si te ajuta sa limitezi pierderile in perioadele de corectii sau recesiune.

Diversificare regionala

In functie de instrumentele in care dorim sa investim si de zona geografica in care emitentii acestor instrumente au sediul central sau isi desfasoara activitatea, este recomandat sa alegem si instrumente financiare cu expunere pe Romania, dar si instrumente financiare cu expunere pe Europa, SUA sau chiar pietele emergente. Puteti vedea mai jos evolutia comparativa a diferitelor piete de actiuni, in 2017 (cu albastru) si 2018 (cu portocaliu). Sursa acestui grafic o puteti gasi aici:

Inainte de a decide in ce instrumente financiare iti vei diversifica investitiile, va trebui sa ai in vedere urmatoarele aspecte:
• care este profilul tau de risc
• care sunt obiectivele tale investitionale
• care sunt sumele disponibile
• care este perioada de timp pe care doresti sa plasezi sumele respective.

Trebuie sa te asiguri ca atunci cand iei o decizie de a investi in diferite instrumente financiare, caracteristicile produselor alese corespund profilului tau de risc, obiectivelor tale investitionale, si perioadei de timp minime recomandate.

Conceptul de diversificare sta in centrul conceptului de functionare a unui fond de investitii, asa ca atunci cand te gandesti sa te diversifici, fondul de investitii (fie ca vorbim de fonduri de investitii active sau pasive) ar trebui sa fie primul instrument la care sa te gandesti. Voi scrie mai multe articole despre fonduri de investitii.

In concluzie, pentru a avea succes in atingerea obiectivele financiare si a reduce riscul portofoliului este bine sa te diversifici, dupa cum urmeaza:
• In RON, EUR si USD
• Mai multe instrumente de acelasi fel (de exemplu mai multi emitenti de actiuni)
• Mai multe instrumente financiare cu comportamente diferite (depozite, obligatiuni, actiuni, etc)
• Diversifica-te regional – investeste si in Romania, Europa, SUA si eventual in pietele emergente
• Cel mai accesibil instrument financiar pentru diversificare este fondul de investitii.

In incheiere, iti recomand sa vizitezi sectiunea Servicii de pe site-ul www.educatsibogat.ro si sa afli cum poti obtine o sesiune gratuita de coaching financiar cu mine.

Despre mine poti afla aici

O lista cu cartile recomandate de mine, poate fi gasita accesand link-ul: https://educatsibogat.ro/index.php/carti-recomandate/

Daca ti-a placut acest material, te rog sa il distribui si catre alti prieteni  interesati de Educatia Financiara. Totodata poti sa dai un like paginii mele de Facebook – EducatsiBogat pentru a fi la curent cu urmatoarele postari.

Multumesc pentru incredere si spor la economisit si la investitii profitabile!

Mihai

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top