Fondul de urgență – plasa ta de siguranță financiară

Urgență, un cuvânt ce trezește cel puțin panică. Dar când vorbim de fond de urgență vorbim de fapt de lipsa motivelor de panică și cea mai bună plasa de siguranță pe care poți să o ai prin edicatie financiară!

Fond de urgență

Ce este o „plasă de siguranță’’ financiară?

O plasă de siguranță financiară nu este un cont de economii sau o poliță de asigurare. Mai degrabă, este un portofoliu cuprinzător de măsuri care te ajută să reduci riscuri. O plasă de siguranță financiară este menită să te protejeze sau/și să îți protejeze familia cel puțin parțial, de pierderea securității financiare sau de deraierea obiectivelor financiare pe termen lung. Acest lucru este valabil mai ales în cazul unui eveniment neașteptat, cum ar fi o boală sau pierderea subită a unui loc de muncă sau chiar un eveniment tragic.

Ce este si de ce ai nevoie de un fond de urgență?

Fondul de urgență este cel mai adesea o rezervă de bani deținută într-un cont de economii / depozit la care ai acces mereu (bani lichizi). Este rezervat pentru evenimente neașteptate care au un anumit impact financiar. Acestea ar putea include lucruri precum pierderea locului de muncă, facturi medicale mari sau reparații extinse ale casei sau mașinii.

Fondul de urgență este practic elementul de bază al plasei de siguranță financiare.

Un alt obiectiv al acestei rezerve de bani este să fie și ușor de accesat atunci când este nevoie. Ar trebui să te ajute să eviți să recurgi la datorii în situații urgență.

De aceea, acest fond ar trebui să fie alcătuit din bani pe care ai decis să nu îi atingi în circumstanțe normale.

Importanța unui fond de urgență este amintită insistent de toți experții financiari. Mulți experți sugerează să aveți suficiente economii în acest tip de cont pentru a acoperi acoperi cheltuielile de trai ale tale sau familiei tale timp de trei până la șase luni.

Cât ar trebui să economisești pentru fondul de urgență?

Suma pe care o alegi ar trebui să depindă de circumstanțele unice ale tale sau familiei tale; de exemplu, cât de stabil este locul tău de muncă, dacă partenerul tău lucrează, pe ce sumă și cum arată cheltuielile tale/voastre fixe de trăi.

În general ar trebui să avem un fond de urgență care să acopere 3 până la 6 luni de cheltuieli ale familiei – aici ar trebui să includem tot – rate, mâncare, utilități, transport, educație, ieșiri în oraș etc.

Mai simplu, dacă familia ta are un venit de 5.000 LEI / lună și presupunem că economisiți 10% din venitul lunar (adică 500 DE LEI), rezultă că veți avea cheltuieli lunare de 4.500 LEI. În această situație sumele economisite în fondul de urgență ar trebui să fie între 13.500 și 27.000 LEI.

De unde poți obține sumele pentru a crea un fond de urgență

  • Vânzarea obiectelor care nu îți mai sunt de folos
  • Monitorizarea cheltuielilor și eficientizarea acestora
  • Eliminarea risipei
  • Economisirea automată a minim 10% din salariu, în ziua de salariu
  • Economisirea în totalitate sau parțial a bonusurilor încasate
  • Bani proveniți din activități independente
  • Orice alte sume de bani pe care le încasezi

Unde ar trebui să fie plasați banii din Fondul de Urgență?

Păstrează o parte a fondului de urgență cash, iar diferența în cont de economii sau depozit, titluri de stat FIDELIS și / sau fonduri mutuale cu investiții în obligațiuni.

Sumele acestea ar trebui să poată fi accesate rapid. Pentru eficientizare și pentru o diversificare valutară, poți folosi și sume în EUR și USD.

Reține!!! Primul pas este să economisești pentru obiectivele financiare pe termen scurt și pentru eventualele urgențe care pot apărea. Sumele ce depășesc aceste obiective sunt bani care ar trebui să producă bani pentru și de care nu vei avea nevoie într-un interval scurt de timp. Aceste sume ar trebui plasate în investiții.

Contribuția regulată la fondul de urgență te ajută să te asiguri că acorzi prioritate economisirii.

5 pași care să te ajute în economisirea pentru fondul de urgență

1. Ai nevoie de un obiectiv de economii spre care să lucrezi

Ar trebui să fie și specific. Să-ți spui că doar încerci să economisești bani nu este suficient. Oferă-ți un obiectiv nominal (și realist) de economii pentru fondul tău de urgență, notează-l și lucrează în acest sens.

Unele bănci sau companii financiare oferă sesiuni gratuite de consultanță individuală cu consilieri experți care pot oferi îndrumări cu privire la modul de prioritizare a obiectivelor de economisire; dacă aveți dificultăți în acest domeniu, verificați dacă banca dvs. oferă acest tip de servicii vă poate ajută să vă puneți pe calea cea bună.

2. Punctul tau de referință – cheltuielile în valoare de 3 până la 6 luni

De ani si ani, cel mai obișnuit obiectiv pentru un fond de urgență finanțat integral este să plasezi echivalentul a trei până la șase luni din cheltuielile tale în economii.

Aici este atât de important contextul situației tale financiare: majoritatea oamenilor pot scăpa cu doar trei până la șase luni din cheltuielile lor (chirie sau ipotecă, plăți cu mașina, facturi, alimente etc.) în economii, dar cineva care este singurul furnizor pentru familia să, lucrează pe cont propriu sau are o afecțiune cronică poate avea nevoie la propriu de cu un fond de urgență mai mare.

3. Banii din fondul de urgență – toți sau măcar o parte, lichizi

Unii oameni își investesc economiile; alții le țin sub saltea. Orice ai face, amintește-ți că ai nevoie de banii respectivi pentru a fi lichizi: în cazul în care se produce un dezastru (o concediere, o boală bruscă, o defecțiune a mașinii), vei dori să accesezi acești bani rapid fără să plătești comisioane.

Poate aveți cheltuieli de șase luni economisite, dar sunt investite trei luni; este în regulă, atâta timp cât poți accesa o sumă considerabilă de numerar atunci când ai nevoie. Vrei să te asiguri că banii nu sunt expuși niciunui risc (cum ar fi în piața de valori, de exemplu).

4. Păstrează-i într-un cont de economii / depozite cu dobândă mare

Da, fondul tău de urgență ar trebui să fie lichid, dar asta nu înseamnă că ar trebui să lâncezească. Reține că valoarea acelor bani poate scădea pe măsură ce apare inflația și echilibrează această preocupare cu menținerea banilor într-o zona de accesibilitate.

Recomand întotdeauna ca un fond de urgență să între într-un cont de economii cu randament ridicat [sau alt cont] unde ai acces foarte rapid la numerar și, în mod ideal, câștigi cât mai multă dobândă posibil, dar fără să îți asumi niciun risc sau să îi blochezi.

5. Amintește-ți de ce ai un fond de urgență

Chiar și odată ce ai construit cu succes un fond de urgență, nu pierde din evidență motivului economisirii acestor bani.

În cazul fondurilor de urgență, scopul este de a te menține financiar pe linia de plutire în perioadele dificile. Punerea acelor bani pentru altceva, cum ar fi o vacanță sau o nuntă, te poate pune pe o bază financiară instabilă în cazul în care se produce un dezastru. A rămâne pe drumul cel bun înseamnă a defini ceea ce constituie o urgență și a respecta această definiție.

Ceea ce este o urgență pentru o persoană ar putea să nu fie o urgență pentru altcineva. Încerc să le reamintesc oamenilor că o ieșire din oraș în weekend nu este de obicei o urgență la fel cum nici participarea la o nuntă nu este. 🙂

A pune deoparte bani într-un loc separat pentru aceste obiective este ok, dar a face confuzie între aceste zone și a merge către fondul de urgență pentru a le acoperi, nu este.

Fii sincer despre ce este o urgență pentru tine sau (și) familia ta și te vei putea baza pe fondul tău de urgență în caz de criză pentru anii următori.

Întrebarea pe care să ți-o pui!

Ai putea tu și familia ta să trăiești fără venitul tău timp de 3-6 luni? Sperăm că răspunsul este da, deoarece ați creat acel fond de urgență. Dar ce zici de un an sau chiar 2?

Hai să vorbim de cât ar fi potrivit să economisești alături de familia ta pentru fondul de urgență.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top