Daca in articolul precedent am vazut ce este un fond de investitii si cum se pot clasifica aceste instrumente financiare, in articolul de astazi voi oferi mai multe detalii referitoare la partea mai conservatoare a fondurilor mutuale, si anume fondurile monetare si fondurile de obligatiuni.
Ca o scurta recapitulare a articolului precedent – un fond de investitii (sau fond mutual) este un instrument financiar prin care mai multi investitori pun la comun banii pentru a fi investiti, intr-o anumite strategie prestabilita, de catre societatea de administrare a fondului, pe pietele financiare, iar profiturile obtinute din aceste investitii vor fi impartite investitorilor, proportional cu sumele investite.
In functie de instrumentele financiare in care fondul investeste, exista 5 mari categorii:
- Fonduri monetare
- Fonduri de obligatiuni
- Fonduri de actiuni
- Fonduri diversificare
- Alte tipuri de fonduri
- Fonduri de randament absolut
- Fonduri speculative (Hedge Funds)
- Fonduri imobiliare (REIT – Real Estate Investment Trusts)
Astazi voi discuta mai in detaliu despre fondurile mentare si fondurile de obligatiuni.
Fonduri Monetare
Fondurile monetare sunt fonduri care investesc minim 90% din activele lor in instrumente monetare (certificate de depozit, titluri de stat si alte instrumente ale pietei monetare) si totodata in depozite bancare. Fondurile monetare sunt caracterizate printr-un risc scazut, coroborat cu randamente mici dar relativ constante. Accesul la bani se face rapid (existand lichiditate zilnica) iar comisioanele sunt scazute. In general fondurile monetare pot fi o solutie alternativa pentru contul curent dar cu randamente apropiate de cele ale depozitelor.
Fondurile monetare se impart in 2 categorii:
- fonduri monetare pe termen scurt – durata media a plasamentelor este de pana la 60 de zile
- fonduri monetare standard – durata medie a plasamentelor de pana la 1 an.
Mai jos puteti gasi o lista actualizata cu fondurile monetare disponibile in Romania:
Sursa: https://www.zf.ro/fonduri-mutuale
Termenul minim recomandat pentru a investi intr-un fond monetar este 1 an.
Acest tip de fond se adreseaza atat clientilor persoane fizice care dispun de sume de bani de care vor avea nevoie intr-un interval de 1 an, dar si companiilor care isi pot plasa lichiditatile de care nu au nevoie imediata.
Fonduri de obligatiuni
Fondurile de obligatuni sunt fonduri care investesc minim 80% din activele lor in instrumente financiare cu venit fix (obligatiuni municipale, obligatiuni corporative, titluri de stat sau alte instrumente financiare cu venit fix). Nivelul de risc asociat investitie intr-un fond de obligatiuni poate fi de la scazut catre mediu, in functie de:
- Tipul de obligatiuni in care investeste preponderent fondul respectiv: fie in titluri de stat, obligatiuni municipale sau obligatiuni corporative.
- Ratingul emitentului
- Perioada de timp medie pe care sunt emise obligatiunile ce alcatuiesc portofoliul.
Daca discutam despre tipul de obligatiuni in care fondul investeste – de exemplu, la un fond de obligatiuni care investeste in Romania, cu cat componenta de titluri de stat din portofoliu este mai mare, cu atat gradul de risc este mai scazut. Cu cat gradul de risc este mai mic si randamentul potential poate fi mai mic. Daca un fond de obligatiuni investeste cu preponderenta in obligatiuni corporative, gradul de risc este mai mare, potentialul de crestere poate fi mai mare dar si volatilitatea (fluctuatiile de pret) sunt mai mari.
Ratingul emitentilor de obligatiuni (despre ratingul unei obligatiuni am scris aici):
Cu cat un emitent are un rating mai bun, cu atat nivelul de risc este mai scazut.
Din punct de vedere al rating-ului mediu al obligatiunilor dintr-un fond de obligatiuni, acestea se pot imparti in 2 mari categorii:
- Fond de obligatiuni din categoria recomandata investitorilor – se mai numeste si categoria Investment Grade (rating intre AAA si BBB-)
- Fond de obligatiuni din categoria speculativa – se mai numeste si High Yield (rating intre BBB- si D, unde D inseamna faliment).
Perioada de timp medie pentru care sunt emise obligatiunile din portofoliu
Cred ca atunci cand discutam despre riscurile investitie intr-un fond de obligatiuni, mai ales pentru perioada urmatoare, ar trebui sa ne uitam cu atentie la perioada medie pe care sunt emise obligatiunile din portofoliul unui fond de obligatiuni. Cu cat perioada de timp este mai lunga, cu atat si randamentele potentiale sunt mai mari dar si fluctuatiile de pret sunt mai mari.
Care sunt componentele de randament pentru o investitie intr-un fond de obligatiuni?
Intr-un fond de obligatiuni sunt 2 componente care influenteaza randamentul acestuia :
- Randament intotdeauna pozitiv, generat de incasarea cupoanelor (a dobanzilor) pe care emitentii obligatiunilor din portofoliul le platesc ;
- Randament pozitiv sau negativ in functie de fluctuatiile zilnice ale pretului obligatiunilor din portofoliu. Retine– exista o relatie invers proportionala intre miscarile dobanzilor din piata si pretul obligatiunilor deja emise (despre cum fluctueaza pretul obligatiunilor, am scris AICI)
Pentru exemplificare, poti gasi mai jos miscarile dobanzilor din piata fata de fluctuatiile pretului obligatiunilor :
- Cand dobanda in piata scade, pretul obligatiunilor deja emise creste, ceea ce va insemna o crestere suplimentara a randamentului pentru fondurile de obligatiuni.
- Cand dobanda in piata creste, pretul obligatiunilor deja emise scade, ceea ce inseamna o scadere a randamentului pentru fondurile de obligatiuni.
Mai jos poti gasi lista de fonduri de obligatiuni inregistrate in Romania – trebuie mentionat ca aceasta lista nu contine fondurile de investitii care sunt inregistrate in UE si care sunt disponibile spre vanzare in Romania:
Sursa: https://www.zf.ro/fonduri-mutuale
Perioada minima recomandata pentru investitia intr-un fond de obligatiuni este intre 1 si 3 ani.
Fondurile de obligatiuni sunt adresate investitorilor mai conservatori, care au un orizont investitional mai mare de 1 an si care au ca principal obiectiv conservarea puterii de cumparare a banilor.
Este un moment bun sa investesc intr-un fond de obligatiuni?
Inainte de a raspunde la aceasta intrebare ar trebui sa revenim la cele 2 componente ale randamentului unui fond de obligatiuni:
- incasarea cupoanelor
- diferenta de pret a obligatiunilor din portofoliu.
In ultimii cativa ani politicile monetare relaxate au generat scaderi generalizate ale dobanzilor, la nivel international, pana la nivele apropiate de 0 sau in unele situatii chiar negative. Asta inseamna ca acum, daca se cumpara obligatiuni noi in portofoliul unui fond de obligatiuni, cupoanele oferite de aceste obligatiuni sunt mici sau foarte mici. In plus dobanzile fiind la minime istorice, sansele ca acestea sa scada in contiuare sunt destul de mici. Aceasta situatie, pe termen mediu, ar trebui sa conduca la o crestere graduala a dobanzilor in piata si implicit la o scadere a randamentelor fondurilor de obligatiuni. Asa ca, inainte de a investi intr-un fond de obligatiuni, gandeste-te care este situatia actuala a dobanzilor in piata si care crezi ca va fi evolutia urmatoare. In actualele conditii de piata majoritatea bancile centrale importante au anuntat ca nu vor creste dobanda in urmatorii 2 ani, lucru care ar trebui sa ofere in continuare randamente relativ bune pentru investitia in fonduri de obligatiuni.
Cateva idei cu care sa ramai din acest articol
- Fondurile monetare investesc minim 90% in instrumente ale pietei monetare (certificate de depozit, titluri de stat si alte instrumente ale pietei monetare) si depozite bancare
- Fondurile monetare au lichiditate crescuta
- Gradul de risc al investitie in fonduri monetare este scazut
- Termenul minim recomandat este de 1 an
- Fondurile de obligatiuni investsc minim 80% din activele sale in instrumente financiare cu venit fix (titluri de stat, obligatiuni municipale, obligatiuni corporative, etc)
- Nivelul de risc al unui fond de obligatiuni poate fi de la scazut la mediu
- Gradul de risc al unui fond de obligatiuni depinde de :
- Tipul de obligatiuni in functie de emitent, din portofoliu
- Rating-ul mediu al portofoliului
- Perioada medie de timp pe care sunt emise obligatiunile din portofoliu
- Cele 2 componente ale randamentului unui fond de obligatuni sunt :
- Incasarea cupoanelor (tot timpul pozitiva)
- Diferenta de pret – intre cu cat au fost cumparate obligatiunile si cat valoreaza ele pe piata, astazi (in functie de miscarile de dobanda)
- Fii atent la relatia invers proportionala intre miscarile de dobanda din piata si evolutia pretului obligatiunilor
- Inainte de a investi intr-un fond de obligatiuni, gandeste-te care crezi ca va fi tendinta la nivelul dobanzilor in orizontul de timp pentru care doresti sa investesti.
Vreau sa iti multumesc daca ai avut rabdare sa parcugi articolul pana la final. Sunt multe informatii, dar pentru a avea o baza investitionala solida trebuie sa intelegi aceste aspecte. Am incercat sa expun aceste concepte in cele mai simple cuvinte.
Daca sunt lucuri pe care ai vrea sa le clarificam cu privire la invesititia in fonduri obligatiuni sau cum functioneaza aceste instrumente financiare, putem organiza o sesiune GRATUITA de coaching financiar 1:1. Trimite-mi un email la mihai@educatsibogat.ro sau lasa-mi un mesaj pe Facebook si spune-mi cu ce te pot ajuta.
Detalii despre mine poti gasi AICI.
PS: Urmareste blog-ul www.educatsibogat.ro si pagina de Facebook cu acelasi nume pentru mai multe articole de calitate.