Dupa o mica pauza luata de la scrierea de articole, condimentata cu un proiect educational destul de intens si cu cateva mici concedii, revin astazi cu primul articol din seria dedicata investitiei in fonduri mutuale.
In articolele precedente am scris care ar trebui sa fie, din punctul meu de vedere, ordinea instrumentelor care ar trebui sa apara in portofoliul unui investior incepator, pornind de la investitii conservatoare si pana la cele foarte dinamice. Ca o foarte scurta recapitulare, dupa ce se asigura fondul de rezerva (sau fondul de urgenta), cu plasamente conservatoare si lichide (in depozite si conturi de economii), acesta fiind primul pas al unui portofoliu (despre care am scris AICI), al doilea pas este investitia in titluri de stat si obligatiuni (despre care am scris AICI). Astazi am ajuns la pasul numarul trei, care face referire la investitia in fonduri mutuale. Daca ai ratat unele articole, poti gasi AICI sinteza acestora.
Poti vedea in graficul de mai jos nivelul de risc – randament al fiecarui instrument financiar, din punctul meu de vedere, care sunt instrumentele despre care am discutat pana acum (cele aflate in chenarul negru) si cel despre ce voi discuta astazi (marcat cu sageata albastra). Totodata poti gasi si care vor fi subiectele abordate in viitor.
Ce este un fond de investitii?
Se spune ca o imagine face cat 1.000 de cuvinte. Foarte mult simplificat ne putem imagina un fond de investitii este asemanator unui cos cu fructe, unde fructele sunt reprezentate de diferite instrumente financiare (depozite, titluri de stat, obligatiuni corporative, actiuni, marfuri, imobiliare, etc).
Totodata, tot pentru simplificare, prospetimea cosului este verificata zilnic, fiecare fruct (adica fiecare instrument financiar) este analizat singular si, in functie de starea sa si de asteptarile cu privire la recoltele viitoare, unele fructe sunt vandute si altele sunt cumparate in cantitate mai mare, iar altele sunt pastrate pe termen lung. Asa cum va povesteam despre cosul de fructe, in cadrul unui fond de investitii, echipa de administrare a fondului analizeaza in fiecare zi, fiecare instrument in parte si pe baza analizei actuale dar si pe baza asteptarilor referitoare la evolutiile viitoare, unele instrumente sunt vandute iar altele cumparate. In general fondurile de investitii sunt administrate activ, avand o echipa de analiza si un administrator al portofoliului care decide strategia si miscarile pe care fondul le face.
Cui se adreseaza fondurile de investitii?
Fiind in marea lor majoritate produse usor accesibile si usor de inteles, fondurile de investitii se adreseaza tuturor tipurilor de investitori:
- Investitorii incepatori pot gasi in fondurile de investitii o modalitate usor de accesat care sa le ofere expunere pe diferite instrumente de interes (obligatiuni, actiuni, marfuri, etc).
- Investitorii incepatori care vor sa faca primii pasi in investitii, dorind sa plaseze banii si in alte instrumente financiare decat clasicele depozite bancare.
- Investitorii experimentati pot gasi in fondurile de investitii modalitati de a isi diversifica portofoliul cu investitii in zone mai greu accesibile sau pentru care investitorul nu are suficienta expertiza (de exemplu un investitor din Romania poate investi in fonduri de actiuni din Asia).
- Cei care doresc sa faca investitii constante, cu sume investite relativ mici, pot folosi planurile de investitii automatizate in fonduri de investitii pe care majoritatea bancilor din Romania le ofera clientilor lor.
- Fondurile de investitii pot fi folosite si de cei care doresc sa isi diversifice investitiile actuale, cu investitii in anumite sectoare sau in foduri de investitii cu anumite strategii.
De unde se pot achiziona fonduri mutuale (de investitii)?
In general fondurile mutuale sunt produse financiare care se pot achiziona prin intermediul bancilor. Majoritatea bancilor prezente in Romania, ofera clientilor lor fonduri mutuale de la diferiti administratori, ca o alternativa de diversificare a plasamentelor in depozite. Verifica oferta de fonduri de investitii disponibila la banca cu care lucrezi deja.
Care sunt principalele beneficii ale investitiei in fonduri de investitii?
- Principala caracteristica a unui fond de investitii este DIVERSIFICAREA (adica investeste in mai multe instrumente financiare, principalul rol al diversificarii este diminuarea riscului fata de o investitie intr-un singur instrument – despre diversificare am scris AICI). Tot prin intermediul fondurilor de investitii ai acces la un portofoliul mai larg de investitii in diferite tari, sectoare economice, strategii de investitii si valute.
- Este administrat de profesionisti – in spatele unui fond de investitii exista o echipa de administrare profesionista care urmareste evolutiile zilnice ale instrumentelor financiare si decide, in fiecare zi, pe baza analizelor proprii, structura portofoliului.
- Fondurile de investitii au un cadru de reglementare sigur – atat la nivel national cat si la nivel international exista mai multe entitati care verifica respectarea regulilor de investire pentru fiecare fond in parte. Totodata exista regulile de transparenta si de protejare a investitorilor prin reglementarile impuse de Mifid II.
- Este mai ieftin sa invesesti intr-un fond mutual decat daca decizi sa investesti in nume propriu intr-un numar asemanator de instrumente financiare ca cel al fondului in care doresti sa investesti. Pentru a obtine aproximativ acelasi nivel de diversificare ca al unui fond de investitii, investitor individual va trebui sa investeasca sume mult mai mari pentru a obtine aceasta diversificare, iar comisioanele de trnzactionare insumate ar depasi comisioanele percepute de fond.
Care este perioada de timp pe care este recomandata investitia in fonduri mutuale?
Rapsunsul simplu la aceasta intrebare este minim 1 an. Raspunsul mai lung este ca acest termen depinde de riscul instrumentelor financiare in care respectiv fond mutual investeste – cu cat mai mare gradul de risc al acestor instumente, cu atat mai lung ar trebui sa fie termenul investitie. Iata cateva termene generale recomandate de investitii pentru fondutile mutuale:
- Pentru fondurile monetare, termenul minim recomandat este de 1 an
- Pentru fondurile de obligatiuni, termenul minim recomandat este intre 1 si 3 ani
- Pentru fondurile de actiuni, termenul minim recomandat este de minim 5 ani.
Cateva idei cu care sa ramai din acest articol
- Fondurile mutuale sunt o modalitate eficienta de a plasa sumele de bani disponibile intr-o investitie diversificata
- Fondurile mutuale sunt administrate activ, in marea lor majoritate
- Fondurile mutuale se adreseaza atat investitorilor incepatori cat si celor sofisticati
- Sunt o modalitate accesibila de a face primii pasi in investitii
- Fondurile mutuale pot fi folosite de investitorii care doresc sa plaseze constant, sume mici de bani, in plasamente diverisificate
- Fondurile mutuale sunt o alternativa pentru clasicele depozite bancare
- In general poti cumpara fonduri de investitii prin intermediul bancilor
- Principala caracteristica a unui fond mutual este diversificarea
- Fondurile mutuale sunt administrate profesionist
- Au un cadru de reglementare strict atat la nivel national cat si international
- Este mai ieftin si ai nevoie de sume mai mici pentru a investi in fonduri fata de investitia individuala, avand in vedere o diversificare comparativa
- Termenul minim recomandat pentru investitia in fonduri mutuale depinde de riscul instrumentelor in care investeste.
- Termenul minim recomandatde investitii poate sa fie intre 1 an si pana la 5 sau chiar 7 ani.
In urmatoarele articole voi discuta despre tipurile de fonduri si clasificari ale acestora, despre caracteristicile fiecarei categorii de fonduri, care sunt riscurile investitie in fonduri, cum se citesc documentele de prezentare ale unui fond si care este terminologia folosita.
Multumesc pentru incredere si spor la economisit si la investitii profitabile.
Mihai
PS: Poti obtine o sesiune GRATUITA de coaching 1:1 cu mine. Trimite-mi un email la mihai@educatsibogat.ro sau lasa-mi un mesaj pe Facebook si spune-mi cu ce te pot ajuta.
Detalii despre mine poti gasi AICI.
PPS: Urmareste blog-ul www.educatsibogat.ro si pagina de Facebook cu acelasi nume pentru mai multe articole de calitate.