Money and Wine – Despre sănătatea gestionării banilor, live, la tine acasă

Nimeni nu se naște cu o înțelegere înnăscută a banilor sau a modurilor de gestionare a lor. Deci e un lucru care poate fi dobândit prin educație și implicit comunicare. De asemenea nimeni nu vrea să recunoască nevoia de ajutor în gestionarea banilor deși toată lumea folosește bani pentru orice.

La un vin bun, pe canapeaua din sufragerie ta, alături de 5-10 prieteni, situația poate sta altfel. Banii trebuie să iasă din zona discuțiilor tabu, independent de numărul lor. Eu vin în mijlocul vostru, la tine acasă, să discutăm tot ce te frământă. Aduc și soluțiile financiare cu mine la pachet.


De ce avem nevoie de soluții pentru gestionarea banilor, de la un specialist?

Avem nevoie de ajutor cu ceva ce nu mai funcționează în casa sau în viața noastră, atunci cerem ajutorul unui specialist să vină și să dea cel puțin o opinie în gestionarea situației. Avem semne că sănătatea nu mai funcționează cum trebuie? Mergem la medic.

Dar ce facem cu sănătatea financiară? De ce este diferit oare atunci când discutăm despre bani? Vă spun eu: e diferit felul în care i-am perceput : ca un subiect tabu, ca o destinație aproape de neatins și mai puțin un instrument care ne duce fix acolo unde ne dorim, sub toate aspectele și în toate etapele vieții.

Dacă acum 30 de ani ne comparam financiar doar cu cei apropiați, acum ne comparăm cu o lume întreagă. Avem o nevoie crescută de înțelegere a mecanismelor de funcționare a banilor.

Soluții în gestionarea banilor- Vin (la vin) la tine acasă!

Astfel m-am gândit  să vin pe piață cu un produs unic care te ajută să salvezi timp, să vorbești de chestiuni financiare majore ori nu, în/din confortul casei tale

Poți avea claritate asupra subiectelor de mai jos dar și răspunsuri clare  referitoare la alte subiecte care nu te lasă să dormi când portofoliul tău strigă după ajutor. …Ori bugetarea îți da mari bătăi de cap, în drumul  tău către succes și bunăstare. Vin la tine acasă și îți răspund la toate întrebările referitoare la bani, pe care le poți avea. Te ajut să începi să economisești sau să investești eficient, chiar dacă până acum ți s-a părut imposibil de făcut. Te ajut să îți stabilești obiective financiare realiste și să înveți să alegi instrumentele financiare potrivite, pentru a le atinge. Toatea acestea, din confortul casei tale.

“Buna gestionare a banilor înseamnă și gestionarea emoțiilor ce stau în spatele deciziilor financiare.

Emoțiile duc la acțiuni greșite sau la inacțiune. Iar inacțiunea în finanțe nu e nici ea bună.”

Care sunt subiectele despre care putem discuta la tine acasă, la Money&Wine?


Ce facem cu banii în vremuri tulburi?

Este important să știi cum să îți “securizezi banii în condiții potrivnice’’ (de război, pandemie, instabilitate economică), cum să faci față în condiții de creștere fulminantă a inflației. Din ce în ce mai mulți români încep să conștientizez nevoie a-și pune finanțele personale în ordine și de a lua decizii raționale sub presiune emoțională.

Studii întregi au examinat relația dintre perioadele de criză /tulburi și stresul psihic major. Fie că vorbim de datorii sau investiții, depresia este o consecință dovedită a slabei gestionări a banilor în perioade de criză. Scoate-o din ecuație!

Cum începem să economisim?

Orice început e greu iar economisirea nu face excepție. Soluțiile mele aplicate fac startul mai ușor dar și obiective clare mai ușor de stabilit și de atins.

Ce spun studiile? Oamenii care economisesc bani raportează o bunăstare generală mai bună, inclusiv mai puțină suferință psihologică, somn mai bun și relații mai sănătoase, spun studiile OMS.

Oamenii care cumpără mai puțin și consumă mai puțin prezintă mai puține simptome depresive. 

Cum începem să investim?

Investițiile sunt o modalitate eficientă de a pune banii să lucreze pentru tine și sunt importante la orice vârstă. Indiferent dacă investești în acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale, metale prețioase, imobiliare sau acțiuni investiția este importantă pentru a genera venituri viitoare, a crește capitalul propriu și pentru a construi bogăție.

Cum ne pregătim, din timp, pentru perioada pensionării?

Afla cum, de ce din timp … dar și cel puțin 5 motive pentru a începe economisirea pentru pensie chiar acum:

  •  Flexibilitate mai mare în deciziile financiare.
  •  Posibilitatea de accesare a unor investiții cu risc puțin mai mare
  •  Lipsa nevoii de a conta pe sistemul de securitatea socială
  •  Dobânda compusă
  • Speranța de viață mai lungă, demonstrată științific.

Securitatea financiară în ceea ce privește pensionarea duce la anxietate scăzută, mai puține afecțiuni cronice legate de stres deci o speranță de viață mai crescută.

Cum ne pregătim financiar, din timp, pentru educația copiilor?

Pe piață sunt multe instrumente de economisire pentru copii și majoritatea au opțiunea de a face plăți automate, să fie virată automat o anumită sumă lunar direct din salariu. Planul de economisire trebuie personalizat totuși, în funcție de buget și obiectivele privind educația copilului tău.

Cum ne stabilim și cum îndeplinim obiectivele financiare pe termen scurt, mediu și lung?

Dacă vrei să-ți realizezi pe deplin viziunea pentru viața ta financiară nu este de ajuns doar să visezi la ea, trebuie să elaborezi un plan. Acesta include stabilirea de obiective care îți susțin valorile și prioritățile.

A avea obiective clare te poate pune pe calea către o viață fără datorii și te poate ghida în propria călătorie către libertatea financiară.

Te ajut să  câștigi mai multă încredere în deciziile tale de gestionare a banilor și să reduci semnificativ stresul legat de bani.


Care sunt instrumentele financiare disponibile pe piața din România pe care le putem utiliza pentru atingerea obiectivelor financiare?

De la acțiuni ce pot fi tranzacționate cu ușurință, la obligațiuni, valori imobiliare, până la  titluri de stat …toate pot ocupa loc în  în portofoliului tău și au multiple avantaje. La Money and Wine discutăm avantajele dar și dezavantajele pentru fiecare în parte.

De acum înainte discuțiile legate de gestionarea banilor nu ți vor mai părea tabu. Ocupă loc pe canapea și eu pun soluțiile financiare la locul lor. Pentru subiectele de mai sus și încă zeci ce îți pot tulbură liniștea și bunăstarea financiară.

Detaliile le găsești aici sau le poți afla scriind la: mihai@educatsibogat.ro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top