Începe să investești și să faci sport. Îți poate salva viața!

În ultima perioadă, am început să accelerez frecvența și durata antrenamentelor sportive, dându-mi seama că sportul, ca și investițiile, mă ajută să trăiesc viața pe care mi-o doresc, pentru cât mai mult timp. Totodată am început să accelerez și sumele economisite și investite, pentru a putea să-mi îndeplinesc obiectivele financiare, în cel mai scurt timp posibil.

În timp ce pedalam astăzi prin parc, mi-am dat seama că există multe asemănări între a-ncepe să faci sport și a-ncepe să investești.

Apropo de începutul în investiții – misiunea mea este să ajut 50.000 de români să înceapă să investească eficient în următorii 5 ani, iar acest articol sper să te ajute și pe tine să începi să faci sport și să investești.

A nu face sport și a cheltui toți banii câștigați sunt obiceiuri asemănătoare, pentru că ne țin în zona de confort și ne dau o impresie falsă de confort. Însă, privind aceste obiceiuri pe termen mediu și lung, ne dăm seama că atât lipsa sportului cât și a investițiilor vor avea efecte negative puternice asupra calității vieții actuale cât și viitoare.

Începuturile sunt întotdeauna grele. Rezultatele pe care le vei obține pe parcurs, atât în activitățile sportive cât și din investiții, te vor ajută să mergi mai departe, să capeți încredere și să creșți nivelul de efort și sumele investite.

Hai să vedem câteva asemănări între a începe să faci sport și a începe să investești:

Încălzirea

“Încălzirea” este primul pas pe care ar trebui să îl faci atunci când începi un antrenament. În investiții, încălzirea este reprezentată de înțelegerea conceptelor de finanțe personale si creșterea nivelului de educație financiară. Aceasta se poate face prin citirea de cărți din zona de finanțe personale, articole de pe blog, postări în Social Media, filmulețe pe Youtube, etc.

Înainte să începi să faci sport / să investești ar trebui să îți faci încălzirea.

Începe cu antrenamente ușoare  / sume mici

Începe cu antrenamente ușoare. Dacă vrei să participi la un maraton, după ce în ultimii 5 ani statul pe canapea a fost singurul sport pe care l-ai practicat, vei începe întâi cu plimbări scurte. Continuă apoi cu plimbări din ce în ce mai lungi, apoi cu plimbări combinate cu reprize de alergare ușoară, alergare ușoară, alergare rapidă pe distanțe scurte, alergare mai rapidă pe distanțe lungi, participarea la concursuri de alergare pe 5 km, participarea la concursuri de alergare de tip semi-maraton și în final maraton.

La fel ar trebui să se întâmple și cu începutul în investiții. Începi să investeșți sume mici. Sumele minime cu care poți începe să investeșți încep de la 1 EUR / 1 USD, iar pe măsură ce te “antrenezi” în investiții, poți crește sumele investite. Iată câteva sume minime și câteva instrumente financiare cu care poți începe să investești:

  • Fonduri mutuale – suma minimă cu care poți începe este de 50 lei / lună
  • ETF-uri – suma minimă cu care poți începe este de 1 EUR / 1 USD
  • Pilonul III de pensii – suma minimă cu care poți începe este de 45 lei / lună

PRO-TIP: Am început să fac flotari după o pauză de 10 ani. În primele luni făceam serii de câte 5-6 flotari, apoi am început să cresc numărul de flotari făcute, crescând numărul cu 1 flotare în fiecare luna. Am ajuns acum să fac o serie de 25 de flotari…unora li se va părea puțin, altora mult…pentru mine în schimb este o evoluție fantastică.

Fă sport / investește regulat

În sport, ca și investiții, efectele sunt de durata, dacă le faci regulat. Experiența sportivilor de performanță ne arată că este mult mai benefic să mergi la sala sau să alergi, înoți, mergi cu bicicletă de mai multe ori pe săptămâna și să faci antrenamente de intensitate medie, decât să mergi 1 dată pe săptămâna și să faci un antrenament foarte intens. Același lucru este valabil și în investitiții, mai ales pentru investitorii aflați la început de drum – este mult mai eficient să investeșți lunar, eventual o suma fixă și printr-un proces automatizat, decât să investeșți o suma mai mare, o singură dată.

PRO-TIP: În fiecare dimineață, unul din primele lucruri pe care le fac este o serie de exerciții fizice – flotari, genuflexiuni, planșă, abdomene. Aceleași exerciții, în fiecare dimineață.

Nu ai nevoie de echipament scump / sofisticat pentru a începe

În sport, ca și în investiții, poți începe alegând echipamente care să nu coste o avere. Văd de multe ori persoane aflate la început de drum în practicarea unui sport care investesc enorm de mult în echipament, pentru a-și da seama destul de repede, că poate nu le place acel sport.

În investiții, trebuie să încercăm să alegem acele instrumentele financiare care sunt cât mai simple, cât mai ușor de înțeles și care au costurile cele mai mici. Pe termen mediu și lung, pe măsură ce devii mai experimentat în sportul pe care îl practici sau în instrumental financiar în care investești, poți începe să cumperi / investeșți și în echipamente / instrumente financiare mai sofisticate sau mai scumpe.

Un singur sport / instrument financiar nu este suficient

Mulți dintre sportivi și investitori, își dau seama că practicarea unui singur sport / deținerea unui singur tip de instrument financiar nu îi ajută să își îndeplinească obiectivele. Eu de exemplu, am început să alerg, apoi am început să înot, adăugând ulterior și ciclismul. În investiții, am început cu fonduri mutuale, apoi am continuat cu titluri de stat, ETF-uri, imobiliare, acțiuni individuale, obligațiuni corporative, puțin și în crypto.

Sunt totuși unele sporturi, la fel cum sunt și unele investiții, care lucrează mai multe grupe de mușchi / investesc într-un portofoliu diversificat. De exemplu, înotul este unul dintre cele mai complete sporturi, lucrând o gama foarte mare de mușchi. În investiții există instrumente financiare diversificate, cum sunt fondurile mutuale sau ETF-urile care au diversificare mare în interiorul produsului respectiv. Alegând un fond mutual sau un ETF pot investi într-un portofoliu ce conține 100, 200, 500 sau mai multe instrumente financiare diferite.

Crește intenstitatea / durata antrenamentului / a investiției.

Pe măsură ce te antrenezi mai intens, poți crește intensitatea antrenamentului și durata pentru care te antrenezi. La fel, în investiții, pe măsură ce devii mai experimentat, poți crește sumele economisite și investite. Totodată, pe măsură ce ai mai multă experiență investițională, poți începe să investești mai dinamic și pe termen mai lung, înțelegând că randamentele foarte bune se obțin din instrumentele mai dinamice și investite pe termen lung.

Calitatea ultimei părți a vieții va depinde și de practicarea sportului / sumele investite.

Cu cât ne apropiem mai mult de vârsta pensionarii, cu atât acțiunile trecute își vor face efectele asupra ultimei părți a vieții. Dacă am renunțat  sau nu ne-am apucat de fumat, dacă am mâncat mai puțin, mai calitativ, mai multe fructe și legume, dacă am limitat cantitatea de alcool și de zahăr consumate, dacă am făcut sport, dacă am dormit suficient, dacă am încercat să limităm stress-ul pe cât posibil, toate aceste decizii pe care le-am luat în trecut, ne vor influența calitatea vieții în ultima parte a vieții și longevitatea.

Același lucru este valabil și cu investițiile. Dacă am început să economisesc cât mai devreme, am investit constant și am reușit să construiesc un portofoliu investițional potrivit profilului meu de risc și obiectivelor mele financiare, perioada pensionarii – la termen sau înainte de termen (independența financiară) îmi va permite să fac multe din lucrurile la care, din păcate, mulți dintre pensionarii actuali doar visează – să călătoresc, să am hobby-uri, să mă văd cu prietenii, să iau masă la restaurant, să trăiesc experiențe memorabile alături de copii și nepoți, să fac cadouri celor dragi, să pot acoperi cheltuielile medicale care pot apărea și să nu fiu o povara pentru copiii mei.

În incheiere, te las cu 2 recomandări – Începe să faci sport și să investești. Dacă ai început deja, continuă! Viața ta va depinde și de aceste două obiceiuri!

Începe să te gândești la tine, cel din viitor.

Gândește-te cum ți-ai dori să arate viață ta și peste 10, 15 sau 30 de ani. Începe de astăzi să îți construieșți viața pe care ti-o dorești.

Începe DE ASTĂZI să faci sport.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top