Inflatia – inamicul invizbil al banilor economisiti.

Probabil te intrebi de ce ar trebui sa te intereseze inflatia? Voi detalia in acest articol cateva elemente esentiale pe care trebuie sa le urmaresti atunci cand economisesti (in depozite sau in conturi de economii), astfel incat sa reusesti sa atingi obiectivul de conservare a averii. Despre cele 3 obiective financiare am scrisc aici.

In articolul precedent am scris despre Conservarea averii ca reprezinta pastrarea puterii de cumparare. Mai simplu spus, daca acum cu 100 RON poti sa cumperi, sa spunem, 100 de paini, peste 3 ani sau 5 ani, ar trebui sa reusesti, cu suma economisita plus dobanzile (randamentele) acumulate sa poti sa cumperi tot 100 de paini.

Pentru conservarea averii, trebuie sa obtii anual  o dobanda / un randament macar egal cu rata inflatiei.

Inflatia reprezinta cresterea generalizata a preturilor bunurilor si serviciilor. La calcularea inflatiei se iau in considerare atat articolele de utilizare zilnica, bunurile de folosinta indelungata si serviciile. Rata anuala a inflatiei este data de modificarea pretului cosului de consum integral, intr-o anumita luna fata de pretul acestui cos in aceeasi luna a anului trecut.  Detalii despre nivelul oficial al inflatiei poti afla aici.

Hai sa vedem cum au evoluat, in ultimii 5 ani, dobanzile medii pentru depozitele in RON fata de inflatia din Romania:

An Dobanzi depozite noi RON Inflatie Dobanda reala
2015 1.97% -0.59% 2.56%
2016 1.41% -1.55% 2.96%
2017 1.26% 1.34% -0.08%
2018 2.54% 4.63% -2.09%
2019 2.25% 4% -1.75%
2020* 2.22% 3.05% -0.83%

*datele valabile la sfarsitul lunii februarie 2020. Sursa: BNR

Ce as dori sa observi aici este ca, din pacate, majoritatea sumelor de bani plasate in depozite constituite din 2017 pana in prezent au pierdut constant din puterea de cumparare (dobanda reala fiind negativa in fiecare an din 2017 si pana in prezent). Pierderea cumulata a fost de aproximativ 4-5% din 2017 si pana in prezent.

Un alt lucru pe care trebuie sa il avem in vedere pentru a calcula randamentul real net, cand este vorba despre depozite este nivelul taxelor si comisioanele pe care trebuie sa le platim pentru a constitui un depozit.

Costurile care pot aparea pentru constituirea unui depozit (unele banci nu percep astfel de comisioane):

  • Comision de deschidere
  • Comision de administrare
  • Comision de retragere numerar / comision de transfer catre alta banca.

Daca banca la care decideti sa deschideti depozitul este cea la care incasati si salariu, este posibil sa nu platiti aceste comisioane.

Totodata dobanzile incasate de pe urma plasarii banilor in depozite sunt impozitate cu 10%, acest impozit fiind oprit “la sursa”, de banca unde ati avut depozitul constituit.

De exemplu, la un depozit constituit in valoare de 10.000 RON, pentru o perioada de 12 luni,, cu o dobanda medie de 2% pe an si o inflatie de 3%, fara sa platiti niciun comision de contituire depozit, am avea urmatoarea situatie:

Valoare depozit Perioada constituire Dobanda anuala bruta Valoare dobanda Impozit dobanda 10% Dobanda neta incasata Dobanda anuala neta Inflatie anuala Dobanda reala neta
10,000 12 luni 2.0% 200 20 180 1.8% 3% -1.2%

Dobanda reala neta este -1.2% / an, ceea ce inseamna ca la sfarstiul perioadei de 1 an, puterea de cumparare a banilor tai a scazut cu 1.2% sau mai simplu spus poti cumpara mai putin cu 1.2%.

Ce putem face in aceste conditii de dobanzi real negative?

  1. Intelegem riscul de pierdere a puterii de cumparare a banilor economisiti, dar decidem sa pastram in continuare  toti  banii economisiti in depozit.
  2. Intelegem riscul de pierdere a puterii de cumparare a banilor economisiti si decidem ca o parte din acestia sa ii plasam in instrumente financiare cu randament potential mai mare, in conditii de risc acceptate.
  3. Cautam sa gasim instrumente cu un nivel de risc scazut care ne pot aduce randamente real pozitive. Primele exemple care imi vin in minte aici sunt emisiunile de titluri de stat Tezaur, disponibile pentru populatie de la sume de 1 RON, cu cupoane de 3.5% pentru maturitate de 1 an, 4% pentru maturitate la 2 ani si 4,5% pentru maturitate de 3 ani (din pacate in 2020 Ministerul de Finante nu a avut nicio emisiune de titluri de stat Tezaur). Trebuie mentionat aici ca titlurile de stat nu se impoziteaza.

Ce am urmarit cu acest articol a fost sa explic riscul pe care inflatia il aduce in portofoliul fiecaruia dintre noi. Pentru conservarea averii urmareste nivelul actualizat al inflatiei si incearca sa obtii randamente macar egale cu aceasta valoare.

A tine banii in depozit este important pentru ca iti ofera siguranta si lichiditate dar a tine toti banii in aceste instrument nu cred ca este o solutie. Sper ca prin acest articol am starnit curiozitatea de a cauta informatii si despre alte instrumente financiare decat depozitele bancare. Gaseste acele instrumente care ti se potrivesc din punct de vedere al riscului asumat, al perioadei pe care doresti sa plasezi sumele disponibile, al lichiditatii si al potentialului de a obtine randamente real pozitive. Titlurile de stat pot fi o optiune de luat in considerare ca alternativa pentru depozitele bancare.

In incheiere, iti recomand sa vizitezi sectiunea Servicii de pe site-ul www.educatsibogat.ro si sa afli cum poti obtine o sesiune gratuita de coaching financiar cu mine.

Despre mine poti afla aici

O lista cu cartile recomandate de mine, poate fi gasita accesand link-ul: https://educatsibogat.ro/index.php/carti-recomandate/

Daca ti-a placut acest material, te rog sa il distribui si catre alti prieteni  interesati de Educatia Financiara. Totodata poti sa dai un like paginii mele de Facebook – EducatsiBogat pentru a fi la curent cu urmatoarele postari.

Multumesc pentru incredere si spor la economisit si la investitii profitabile!

Mihai

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top