10+1 întrebări de pus înainte de a cumpăra!

Dacă ai ști de câte lucruri ne putem lipsi, fără să ne lipsească nimic! Tu când ai fost tentat să cumperi ceva nou, ultima oară? Ți-ai adresat vreodată întrebări înainte de a cumpăra … ORICE? Fii sincer! 

Tentația și realizarea unei achiziții noi aduce, spun psihologii, dopamină în creier. Hormonul plăcerii și al recompensei generează o satisfacție care poate dura…cam până descoperi că ai făcut și de data aceasta – o gaură serioasă în buget!

Nevoia de a cumpăra nu este mereu o nevoie. E mai degrabă rezultatul lumii consumeriste în care trăim, a obiceiului de a deține și nevoii permanente de a avea mai mult sau ceva nou.

De la micile bucurii de genul încă un colac cu unicorn în miez de noapte, până la o mașină ne-fiabilă, a treia în familie de care realmente nu ai nevoie; de la costumul pe care îl vei purta la un singur eveniment până la o bicicletă nouă. Suntem expuși cumpărării excesive indiferent de anotimp într-o lume a consumerismului adus la rang de artă…și nevoie doar bine marketată.

Ca să nu mai lungim vorba … tu ce întrebări îți pui înainte de a cumpăra ceva nou?

E momentul să începi să o faci. De la cei mai mari oameni de business din lume până la oameni de finanțe, toți avertizează. Există o listă de întrebări pe care trebuie să le folosești înainte de a cumpăra și a aduce acasă un produs nou fie el și …’’indispensabil’’.

Am nevoie de acest produs?

Sau mi-l doresc de cele mai multe ori emoțional sau ca răsplată. Este dovedit științific că de obicei lucrurile cu adevărat esențiale de care avem nevoie le avem deja. Fie că vorbim de haine nevalorificate în dulap sau de a 4-a bicicletă, fie ea și cursieră. Sunt nenumărate cazuri de oameni care și-au achitat datoriile de exemplu și nu s-au mai îndatorat mizând doar pe cumpărarea lucrurilor esențiale pe toate palierele.

Pot să împrumut acest lucru?

E un subiect sensibil la români (mult mai aplicabil în alte țări). Cum anumite generații au prins până și împrumutatul unei căni de zahăr asta a lăsat ceva traume, legate de a avea și o retinere cand vine vorba despre împrumuturi.

Vrem să avem, să fie al nostru și se spune că suntem unul dintre popoarele cu cel mai dezvoltat simt al proprietății. Cumpăram nu închiriem, nu repurtăm rochiile de eveniment mai niciodată, dăm sume uriașe pe tot ce implică organizarea unei nunți. Pe de altă parte sunt mulți oameni care împrumută de exemplu lucruri pentru copii, balansoare, cărucioare, aproape un ecosistem care s-a dezvoltat în ultimii ani. Încearcă și tu măcar când e vorba de un smoching pentru un super eveniment sau un nou scaun de mașină pentru copil sau un van pentru vacanță de 10 zile (în loc să debusolezi toate cardurile de credit).

E ceva ce îmi pot permite?

Pot plăti fără un impact major asupra obiectivelor financiare viitoare pentru acest produs? Dacă de exemplu am 5000 de euro în contul curent și dețin această sumă nu înseamnă că pot /ar trebui s-o cheltui pe 2 genți de firmă, nu? Se spune că ar trebui să ne gândim dacă ne-am permite să cumpărăm produsul (mai ales unul scump) în 2 exemplare în acel moment și fără să ne afecteze alte obiective financiare și de abia atunci putem spune că ni-l permitem.

E inclusă în buget această cumpărătură?

Dacă răspunsul este nu sau și mai grav nu ai un buget făcut clar hai să vorbim înainte!

Am nevoie de acest produs acum sau mai târziu?

Întârzie cumpărăturile! Așteaptă între 24-48 de ore să vezi dacă ‘’nevoia’’ este tot așa acută sau ai și uitat de acel produs. Psihologii zic că mintea setată pe nevoie are parte de un reset dacă focusul se mută pe ceva mai important.

Este cea mai bună oferta de preț pentru această cumpărătură?

Oamenii regretă adeseori că nu au făcut o analiză a prețului produsului sau nu au așteptat perioada reducerilor, de exemplu. Ai decis cumpăratura după ce ți-ai pus toate întrebările de mai sus, gândește-te dacă poți cumpăra produsul dar la 2- 3 luni distanță de decizie, la aproape 50 % din preț.

Care e valoare cumpărăturii calculată în timp?

Da, relația dintre timp bani și fericire pe termen lung! Mai ții minte articolul? Dar pe cel cu wellbeingul? Timpul este cea mai valoroasă resursă și de aceea cântărește cât timp ai dat prin muncă ta pe acel produs. S-ar putea să nu mai pară atât de tentant!

Cât de mult îl voi folosi?

Americanii vorbeau încă de prin’ 90 de prețul per utilizare mai ales când vine vorba de articole vestimentar. Dacă o ținută de 200 de Euro va fi utilizată o singură dată, ai un cost de 200 euro per utilizare. Merită? Nu prea…sau nu întotdeauna.

Dau ce îmi doresc pe termen lung (o vacanță cu partenerul, o casă mai mare, timp cu copiii mei) pe ceva ce vreau acum?

S-ar putea ca niște boxe noi ce costă jumătate din salariul tău să îți fure timp și bani pentru cel puțin o vacanță superbă în doi sau o tabăra nouă pentru copii.

Deții ceva similar și cât te-ar costa să întreții acel produs?

Deși tinzi să spui de ce aș cumpăra ceva similar dacă am deja, o să rămâi surprins de câte lucruri similare poți avea în bucătărie, în dressing, etc. De asemenea mai mereu uităm că un produs nou înseamnă timp și bani. Unele consumă energie electrică, unele ne consumă la propriu, altele toacă bani la curățătorie, unele au pur și simplu nevoie de atenție specială; (de exemplu plante exotice foarte costisitoare, o piscină foarte sofisticată chiar de e doar gonflabilă, etc).

Și pentru că tot timpul va mai fi o întrebare în plus la cumpărături de pus:

Am vorbit cu un specialist financiar?

Nu zic că ai nevoie să faci asta când vrei să îți iei doza de carbogazoase în dietă sau să afli dacă merită un costum de la un brand renumit (deși…😊) dar vino cu încredere când simți că ai un pattern greșit de cumpărare sau nu poți calcula dacă îți poți permite, real, acea cumpărătură.

Ai vreo întrebare în plus ca sugestie? Las-o în comentarii și pentru ceilalți. Nu uita și de podcasturile Educat și Bogat pentru o călătorie de vară spre o destinație fericită financiar!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top