Kite-ul și investițiile. Care sunt primii pași?

Pașii în investiții dar și în kite.

Kite-ul și investițiile. Aparent nicio legătură, de fapt o serie întreagă de similitudini descoperite de mine în tabăra de 7 zile în care am continuat să învăț să mă “dau“ cu zmeul cu multă perseverență (să fac kite). Vă voi povesti în continuare despre pașii pe care trebuie să îi urmați atât în investiții, cât și în kite.

În 7 zile intense și pline de adrenalină poți descoperi Kite-ul exact cum este – un sport complex, în care coordonarea între mâini, picioare și restul corpului trebuie să fie foarte bună.

Atenția la detalii? Crucială. Nevoia unui coach? Esențială!

Pentru că sunt coach financiar, pasionat evident de educație financiară iar, după această tabăra, am devenit pasionat și de kite, am găsit nenumărate similitudini între aceste 2 pasiuni.

Pașii pe care trebuie să îi urmezi în investiții

Evaluarea inițială

Înainte de a începe orele de kite, mi s-a făcut o evaluare pentru a determina experiența acumulată și nivelul de coordonare.

La fel, în investiții, înainte de a începe, trebuie să îți faci un profil de risc. Acesta te ajută să afli care este nivelul de experiență și care este toleranța la risc.

Alegerea echipamentelor potrivite

După stabilirea nivelul, următorul pas la kite este alegerea echipamentului potrivit – neopren, încălțări, placă, bară cu legături, tipul de zmeu, etc

În Investiții, următorul pas este alegerea instrumentelor financiare în care poți investi, în funcție de profiul tău de risc, de experiența în investiții și de obiectivele tale financiare.

Partea teoretică

Înainte de a intra în apă, prima parte a cursului a constat în partea teoretică în care mi s-au dat detalii despre fiecare echipament folosit, cum funcționează, cum se montează, cum se demontează, cum se întreține, apoi care sunt factorii de mediu la care trebuie să fiu atent (care este direcția vântului,  care este intensitatea lui, care este adâncimea apei, dacă vântul bate on-shore, off-shore sau cross-shore) și, cel mai important, care sunt riscurile și cum mă protejez de ele – siguranța fiind primordială.

Asemănător, înainte de a începe să faci investiții, este necesar să ai o înțelegere bună a instrumentelor în care investești. Este important să știi cum funcționează fiecare, care sunt caractersiticile și totodată care este riscul fiecărui instrument financiar. Aici poți citi cărți de specialitate, poți face cursuri de investiții, poți urmări diferiți educatori financiari pe youtube, etc

Învață Jargonul

Învață “jargonul” din domentiul respectiv – cuvinte precum Down-wind, up-wind, edge, fereastră de vânt, body dragging, chicken loop, Onshore, Offshore, etc.

La fel, în investiții trebuie să înveți terminologia folosită – Cupon, Dividend, Maturitate, ETF, CFD, Piață Bear, Piață Bull, etc.

Practica

După evaluarea inițială, alegerea echipamentelor potrivite și partea teoretică, următorul pas este practica. Pentru că este un sport complex, procesul de învățare este unul gradual. Primul pas este învățarea mânuirii zmeului, al doilea pas este controlul foarte bun al acestuia, al treilea pas este învățarea poziției de plecare și punerea plăcii în picioare, al patrulea pas este pornirea (Waterstart-ul) și ultimul este mânuirea zmeului și a plăcii astfel încât să reușești deplasarea, în siguranță, pe distanțe cât mai lungi.

În Investiții, începutul ar trebui să se facă tot gradual – începem întâi cu depozitele bancare, apoi adăugăm și titluri de stat, apoi investim și în fonduri mutuale, continuăm cu ETF-uri și acțiuni individuale și, de ce nu, și imobiliare. Investițiile se fac gradual. Nu investim în toate instrumentele financiare în același timp, ci, pe măsură ce trece timpul și înțelegem cu adevărat cum funcționează un instrument financiar, îl putem adaugă în portofoliu, cu sume mici. Pe măsură ce înțelegem și mai bine cum funcționează și dacă se potrivește așteptărilor noastre, putem crește suma investită în acel instrument.

Nevoie unui Antrenor (Coach)

Cred că a practica kite-ul corect și în siguranță nu se poate învață de unul singur sau dacă se poate învața, procesul de învățare este foarte lung și implică multe riscuri. În prezența unui antrenor experimentat (coach) care are rolul să îți explice toate etapele pe care trebuie să le parcurgi și care observă, în timp real, evoluția ta și adaptează etapele la felul tău de a învață și la ritmul tău, evoluția ta poate fi foarte rapidă și plină de satisfacții.

În același fel, un coach financiar te poate ajuta să înțelegi care sunt pașii pe care trebuie să ii urmezi în investiții, pentru o viață financiară cât mai împlinită. El:

  • îți dă detalii cu privire la deciziile financiare pe care trebuie să le iei,
  • te ajută să îți definești obiectivele financiare,
  • îți oferă suport în fiecare pas pe care îl faci.

Ca și în cazul kite-ului, un coach financiar bun te ajută să scurtezi consistent drumul spre atingerea obiectivelor financiare și totodată să ai în vedere riscurile, atunci când faci investiții.

Exericitiu, Exercițiu, Exercițiu 

Pentru a atinge un nivel crescut de expertiză, “secretul” este a sta cât mai mult în apă și cât mai mult cu mâinile “pe bară”. Adică să exersezi cât de mult poți acest sport până când anumite mișcări intră în reflex iar creierul nu mai trebuie să depună efort pentru a le coordona, ci ele vin natural. Abia atunci, te poți concentra pe îmbunătățirea stilului și corectarea eventualelor mici greșeli care apar.

În investiții, exercițiul este foarte important. Nu este suficient să citești tot ce se poate despre subiectul investițiilor. Nu este suficient să ai un coach care te ghidează spre obiectivele tale financiare. Trebuie să începi să investești constant, automat și cât mai conștient.

Înțelegerea mediului și alegerea instrumentelor potrivite

Pentru a putea face acest sport este nevoie, în primul rând, de vânt. Intensitatea vântului și direcția lui sunt foarte importante. De aceea, înainte de a intra în apă, kiterii verifică prognozele de vânt pentru perioada următoare și intră în apă doar în anuminute condiții – când vântul este în anumite limite. Totodată, în funcție de intensitatatea vântului și în funcție de greutatea persoanei, se alege un zmeu cu dimensiunea potrivită. Cu cât vântul este mai puternic, cu atât zmeul ales va fi de dimensiune mai mică. Cu cât vântul este mai slab, cu atât zmeul ales va fi mai mare.

Asemănător, în funcție de circumstanțele economice, sociale și politice de la nivel local sau internațional trebuie să alegi instrumentele financiare potrivite. Mai multe acțiuni în perioadele de scădere economică (sunt mai ieftine) și mai multe obligațiuni în perioadele de creștere economică (dobânzile pot fi mai mari).

Ce faci când condițiile de mediu se schimbă

Kiterii urmăresc în fiecare moment mișcările vântului și își adaptează echipamentele conform modificărilor. Totodată dacă vântul este prea slab sau prea puternic, unii decid să nu între în apă. Totodată, atunci când vântul “pică” toată lumea iese din apă și așteaptă revenirea vântului.

Asemănător ar trebui să se întâmple și cu investițiile – să fim atenți la modificările de mediu și să adaptăm portofoliul la aceste modificări. Când sunt așteptări de modificări substanțiale ale evoluției piețelor – recesiune, inflație, creșterea dobânzilor, ar trebui să modificăm gradual portofoliul pentru a putea beneficia de evoluțiile respective. La fel, când “pică” piața, ar trebui să știm exact ce avem de făcut în acele momente. În cazul investiției în acțiuni, o scădere abruptă a cotațiilor poate înseamna un moment bun de achiziție. Ca și în cazul vântului la kite, atunci când piața cade, un lucru recomandat este să nu faci nimic – sau să nu vinzi în momentele acelea. Momentele de scăderi acelerate sunt cele mai nepotrivite momente.

Ca o concluzie, iată care sunt pașii ce trebuie urmăriți în investiții:

  • Evaluarea inițială – stabilire profil de risc și experiență
  • Alegerea echipamentelor potrivite – a instrumentelor financiare în care să investești
  • Partea teoretică – învață despre domeniul investițiilor
  • Învață jargonul – terminologia și detaliile despre fiecare instrument financiar
  • Practică– începe să investești gradual, cu sume mici la început
  • Apelează la un antrenor – coach financiar care să te ghideze spre stabilirea și atingerea obiectivelor
  • Exercițiu, exercițiu, exercițiu – exersează constant și nu te aștepta să îți iasă totul din prima
  • Înțelege mediul și alege instrumentele potrivite
  • Ce faci când condițiie de mediu se schimbă?

Disciplina, răbdarea și exercițiul sunt ingredientele pentru învățarea unui nou “SPORT” chiar dacă acesta se numește KITE sau INVESTIȚII.

Dacă ai nevoie de un antrenor în investiții (coach financiar), sunt la un click distanță.

Spor la economisit și investiții profitabile!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top