Monitorizarea cheltuielilor implică identificarea și cunoașterea tuturor cheltuielilor pe parcursul unei luni. De multe ori poate părea un efort mult prea mare să îți detaliezi zilnic cheltuielile dar urmărirea fiecărui leu care iese din buget este un efort minim pentru efecte maxime în viitor.
Motive pentru monitorizarea cheltuielilor
Monitorizarea cheltuielilor familiale dar și la nivel personal te responsabilizează în mai multe feluri.
Iată care:
Te ajută să respecți un buget
După ce îți configurezi un buget, este necesar să nu depășești acel buget. Urmărirea zilnică a cheltuielilor te ajută în acest sens. Dacă nu îți vei urmări banii, nu vei ști când să încetezi să cheltuiești într-o anumită categorie ( de exemplu, alimente sau îmbrăcăminte).
La sfârșitul fiecărei luni, examinează cheltuielile pe care le-ai urmărit pentru a compara ceea ce ai cheltuit cu ceea ce ai plănuit să cheltuiești conform bugetului tău. Dacă ai cheltuit în exces, caută modalități de a reduce cheltuielile dintr-o anumită categorie.
Dacă ai cheltuit prea puțin, este posibil să dorești să economisirea și /sau rambursarea datoriilor. În ambele cazuri, vei dori să utilizezi ceea ce ai învățat în sesiunile de coaching sau din articolele Educat și Bogat și să iei în considerare orice schimbări majore de viață (căsătoria sau un nou copil, de exemplu) pentru a face modificări bugetului pentru lunile viitoare, care te vor menține sau chiar pune pe o bază financiară mai bună. Folosește un tabel pentru a ține evidența cheltuielilor lunare.
De exemplu, urmărirea cheltuielilor ar putea dezvălui că ai bugetat prea puțin pentru mâncare sau ai neglijat să bugetezi pentru cheltuieli unice, cum ar fi cadourile de sărbători, caz în care poți încorpora aceste cheltuieli mai rare și poți construi un buget mai realist și complex.
Atenție!
Un buget este un ‘’document maleabil’’ care ar trebui să evolueze în timp pentru a se potrivi nevoilor și obiectivelor tale. Recunoașterea faptului că cheltuiești în mod constant mai mult sau nu cheltuiești într-o anumită categorie de cheltuieli din buget te poate ajuta să determini dacă trebuie să faci reduceri sau creșteri în acea categorie pentru bugetul lunii următoare.
Monitorizarea cheltuielilor poate dezvălui obiceiurile și eventualele probleme legate de cheltuieli
Un alt motiv pentru care trebuie să-ți identifici cheltuielile pe parcursul lunii este să devii mai conștient de obiceiurile tale de cheltuieli. Dacă nu știi unde se duc banii tăi, nu vei putea recunoaște comportamentele negative de cheltuieli pe care le poți schimba cu ușurință pentru a-ți face banii să lucreze pentru tine.
De exemplu, ai putea afla din urmărirea cheltuielilor că plătiți lunar la nivel de familie pentru un serviciu pe care nu îl utilizați (un abonament nefolosit la sală, de exemplu), caz în care ați putea anula serviciul sau puteți trece la unul mai ieftin. Sau, s-ar putea să realizezi că obiceiul tău de a lua masa în oraș sau de a cumpăra haine de la mărci scumpe te face să rămâi fără bani până la sfârșitul lunii.
Urmărirea cheltuielilor te poate ajuta, de asemenea, să identifici probleme serioase în modul în care îți gestionezi banii. De exemplu, pe măsură ce îți evaluezi cheltuielile pe o perioadă de câteva luni sau chiar câțiva ani, ai putea observa că chiria lunară în creștere anuală reprezintă acum un procent uriaș din venitul tău lunar sau că nu câștigi suficient pentru a duce stilul de viață pe care l-ai imaginat.
Pentru a corecta astfel de probleme, ai putea fi nevoit să faci schimbări mai drastice în viață, cum ar fi mutarea într-o locuință mai accesibilă sau obținerea unui al doilea loc de muncă pentru a câștiga mai mulți bani. Nu va fi ușor, dar te va pune pe drumul cel bun financiar.
Disclaimer
Adevărata bogăție se construiește doar atunci când cheltuiești mai puțin decât câștigi și, pentru a face asta, trebuie să fii conștient de cheltuielile tale și să reduci sau să elimini cheltuielile care îți aruncă în aer bugetul.
Te ajută să îți îndeplinesti obiectivele financiare
Nu este suficient să rămâi în limitele de buget stabilit, dacă nu faci și pași către obiective importante de economisire.
Indiferent dacă ți-ai stabilit un obiectiv de a construi un fond de urgență, de a plăți datorii, de a ravea o ezervă de bani pentru pensie sau de a economisi pentru facultate, vacanță sau alte obiective pe termen scurt, este mai probabil să atingi aceste obiective dacă ai bugetul pentru ele. Creează un plan/tabel de economisire și apoi urmărește cheltuielile pentru a te asigura că acestea corespund priorităților tale/voastre.
Dacă este prioritar să plătești o datorie cu dobândă mare, de exemplu, include rambursarea datoriilor că cheltuială fixă în bugetul tău. Contribuie lunar cu suma bugetată la acea datorie și apoi urmărește cheltuielile pentru a te asigura că ai plătit cât ai plănuit. Odată ce ați plătit-o, începe cu alte obiective pe care nu le-ai putea finanța cât timp erai în datorii, cum ar fi investiția pentru pensionare.
Metode de urmărire a cheltuielilor
Mai multe abordări pot ajuta la eficientizarea și accelerarea procesului de identificare și monitorizare a cheltuielilor. Vorbim de aplicații complexe sau un ‘’banal’’ tabel dar ai în vedere că, cea mai bună abordare rămâne cea cu care te simți suficient de confortabil pentru a o respecta în fiecare zi.
Sunt aici să te ajut să alegi metoda potrivită pentru monitorizarea cheltuielilor zilnice. Nu le lăsa să-ți scape din buget!