Ideea acestui articol a venit din partea unei persoane care a raspuns provocarii din articolul anterior, aceea de a propune un subiect pentru o noua postare. In principiu voi discuta astazi despre Latte Factor– concept introdus de cartea cu acelasi nume a lui David Bach, care evidentiaza costul mare al cheltuielilor mici.
Majoritatea dintre noi cheltuie minim 10 RON / zi pentru cafea si / sau o gustare. Aparent aceasta suma este infima dar vom vedea in continuare in ce se poate transforma ea. Daca discutam despre o familie (2 persoane care au acelasi obicei de a cheltui 10 RON zilnic pe o cafea si / sau o gustare), rezulta o suma cheltuita de 20 RON / zi / familie. Acest obicei costa aceasta familie aproximativ 600 RON lunar.
Recomandare
RENUNTA sa mai cumperi aceasta cafea zilnic si incepe sa iti prepari cafeaua acasa sau la job (un expressor decent costa intre 350 si 2.000 RON, iar cafeaua boabe sau capsulele, necesare pentru o luna costa in jur de 50 RON). In maxim 4 luni ai amortiza costul espressorului iar cafeaua pentru 2 persoane te-ar costa 50 RON / luna. Din luna a 5a, ai putea sa economisesti aproximativ 550 RON / luna.
Hai sa vedem inca o data cat de mare este puterea Dobanzii Compuse.
Scoatem o foaie de hartie si calculam
550 RON / luna, investiti lunar, considerand un randament mediu / an de 7%, timp de 30 de ani, cu capitalizarea, suma finala ar putea fi de 643.000 RON.
Pentru calcule eu folosesc acest CALCULATOR (am pastrat calculele, dar am inlocuit $ cu RON).
Probabil te intrebi de unde am obtinut acel randament mediu, anualizat de 7% / an – mai jos poti gasi randamentele obtinute prin investitia intr-un portofoliu diversificat, in USD, in diferite perioade de timp:
Renuntarea la cafeaua cumparata in fiecare zi si investirea acestor sume intr-un portofoliu diversificat poate creste averea cu peste 600.000 RON.
Stiu, o sa spui ca in Romania nu se pot obtine aceste randamente. Iti dau un singur exemplu…Randamentul mediu anualizat, obtinut de cele 7 fonduri de pensii private obligatorii Pilonul II in perioada Mai 2008 – Decembrie 2019, a fost de 8.35%. Am luat acest exemplu pentru ca fiecare dintre fondurile de pensii private obligatorii are investiti foarte divserificate si riscul este foarte bine administrat.
Articolul referitor la randamentul mediu al fondurilor de pensii private obligatorii Pilonul 2 il poti gasi AICI.
Cateva comentarii, in incheiere:
- Puterea Dobanzii Compuse este foarte importanta.
- Termenul lung de investire a banilor poate face diferenta intre randamente mediocre si randamente excelente.
- Randamentul este foarte important. De exemplu, daca in loc de 7% pe an, randamentul mediu ar fi fost de 8%, suma finala ar fi 774.000 RON. Daca randamentul este 6% pe an, suma finala ar putea fi 535.000 RON.
- Articolul de astazi este mai mult despre obiceiuri.
- Sumele mici, cheltuite zilnic, conteaza. Aceste sume economisite zi de zi si investite ne pot aduce mai aproape de Independenta Financiara.
Retine…articolul de astazi nu este neaparat despre a renunta la a cumpara cafeaua in oras…este despre acele CHELTUIELI MICI, facute zilnic, care au un COST MARE, pe termen lung.
In articolul viitor voi aduce cateva idei de reducere a risipei si implicit a cheltuilelilor.
Esti pregatit sa faci aceasta schimbare?
Multumesc pentru incredere si spor la economisit si la investitii profitabile.
Mihai
PS: Poti obtine o sesiune GRATUITA de coaching 1:1 cu mine. Trimite-mi un email la mihai@educatsibogat.ro si spune-mi cu ce te pot ajuta.
PPS: Urmareste blog-ul www.educatsibogat.ro si pagina de Facebook cu acelasi nume pentru mai multe articole de calitate.
Iti poti creste contributia la pilonul II de pensii ?
Doar daca iti creste salariul. In pilonul 2 ajung 3.75% din salariul brut. Daca vrei, poti sa depui mai mult, poti sa incepi sa contribui si la Pilonul 3.
Spor!