
O intrebare importanta pe care trebuie sa ne-o punem fiecare dintre noi, daca ne aflam pe drumul planificarii financiare este daca ar trebui sa incepem sa economisim, sa investestim sau sa facem speculatii? Planificarea financiara incepe cu economisirea.
Aceast articol este primul dintr-o serie de 3 articole – astazi voi discuta despre Economisire, urmand ca in celelalte 2 articole sa vorbesc despre Investitii si respectiv despre Speculatii. Pot exista confuzii intre acesti termeni si aceasta serie de articole are rolul de a clarifica unele aspecte.
Despre Economisire
Drumul planificarii financiare INCEPE cu economisirea. Nu poti face niciun pas inainte daca nu reusesti sa pui bani deoparte.
In general economisim pentru nevoile noastre pe termen scurt.
Care ar putea fi aceste nevoi, pe termen scurt?
- Achizitia unei vacante
- Achizitia unui obiect electrocasnic mare
- Achizitia unui autovehicul
- Constituirea Fondului de Urgenta
Primul pas pe care trebuie sa il facem este sa ne cream un obicei de a economisi.
Cum cream un obicei de a economisi lunar?
In ziua de salariu facem un ordin de plata programat prin care, in fiecare luna, transferam automat minim 10% din salariu intr-un cont de economii (ATENTIE!!!…nu economisim ce ramane din salariu, la sfarsitul lunii ci economisim la inceputul lunii si cheltuim ce ramane).
E important sa incepem corect…economisirea se face IN ZIUA DE SALARIU – in literatura de specialitate acest procedeu se numeste “Pay yourself first! (Plateste-te intai pe tine!)”.
Cat ar trebui sa economisesc pentru Fondul de Urgenta?
In general ar trebui sa avem un Fond de Urgenta (voi discuta intr-o postare viitoare despre acest subiect, dar pe scurt fondul de urgenta reprezinta o suma de bani pe care sa o folosesc in cazul aparitiei unui eveniment neasteptat si posibil destabilizator, pornind de la o defectiune la masina pana la pierderea locului de munca sau o problema de sanatate mai grava), care sa acopere 3 pana la 6 luni de cheltuieli ale familiei – aici ar trebui sa includem tot – rate, mancare, utilitati, transport, educatie, iesiri in oras, etc.
Mai simplu, daca familia ta are un venit de 5.000 LEI / luna si presupunem ca economisiti 10% din venitul lunar (adica 500 LEI), rezulta ca veti avea cheltuieli lunare de 4.500 LEI. In aceasta situatie sumele economisite in fondul de urgenta ar trebui sa fie intre 13.500 si 27.000 LEI.
Unde ar trebui sa fie plasati banii din Fondul de Urgenta?
In cont de economii sau depozit.
Sumele acestea ar trebui sa fie lichide – in caz de urgenta sa poate fi accesate rapid.
Pentru eficientizare, sumele respective pot fi schimbate si in EUR si in USD – despre avantajele diversificarii valutare voi scrie intr-un articol viitor.
Retine!!! Primul pas este sa economisim pentru obiectivele noastre financiare pe termen scurt si pentru eventualele urgente care pot aparea. Sumele ce depasesc aceste obiective sunt bani care ar trebui sa produca bani pentru noi si de care nu vom avea nevoie intr-un interval scurt de timp. Aceste sume ar trebui plasate in Investitii, dar despre acest subiect intr-o postare viitoare.
Pe scurt, economisim :
- Pentru obiectivele pe termen scurt si pentru fondul de urgenta
- Minim 10% din venit, in ziua de salariu, transferat automat in cont de economii
- In plasamente lichide – cont de economii si depozit
- In RON, EUR si / sau USD
- Pentru conservarea banilor
In incheiere, iti recomand sa vizitezi sectiunea Servicii https://educatsibogat.ro/ro/servicii/coaching-1-1) de pe site-ul www.educatsibogat.ro si sa afli cum poti obtine o sesiune gratuita de coaching financiar cu mine.
Despre mine poti afla accesand urmatorul link: https://educatsibogat.ro/ro/despre-mine
O lista cu cartile recomandate de mine, a fi citite de cei interesati de educatie financiara, poate fi gasita accesand link-ul: https://educatsibogat.ro/ro/carti-recomandate
Daca ti-a placut acest material, te rog sa il distribui si catre alti prieteni interesati de Educatia Financiara. Totodata poti sa dai un like paginii mele de Facebook – EducatsiBogat pentru a fi la curent cu urmatoarele postari.
Multumesc pentru incredere si spor la economisit si la investitii profitabile!
Mihai
Ai uitat sa spui ca ecomisirea se face in vremuri bune, normal ca daca vine o inflatie cum se preconizeaza(asta dupa un pic de deflatie la inceput) ai pierdut toti banii. Sunt si alte instrumente de aconomisire ca sa eviti inflatie. Poate ar trebuie sa le spui care sunt si sa-I avertizezi
Multumesc pentru comentariu. Sunt multe de povestit…incerc sa le iau pe rand fara sa incarc cu prea multe informatii articolele.
In general depozitele, despre care am discutat deja in articol, ar trebui sa ofere dobanzi aproximativ egale cu inflatia, chiar daca sunt perioade scurte cand acest lucru nu se intampla. Mai exista si obligatiuni indexate cu inflatia si alte instrumente dar pentru investitorul incepator si pentru fondul de urgenta eu nu cred ca sunt potrivite.