Pregatit financiar in contextul Covid 19?

Perioada actuala este una ciudata si incarcata emotional. Desi este posibil ca in aceasta perioada sa luam decizicii neinspirate, putem folosi timpul avut la dispozitie pentru a ne organiza finantele personale.

Un studiu recent https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/un-sfert-romani-nu-bani-luna-raman-serviciu-1_5e71e7805163ec42710306db/index.html, evidentiaza cat de pregatiti sunt romanii din punct de vedere financiar:

Concluzia acestui studiu este ca aproximativ jumatate dintre romani nu au deloc economii sau sumele economisite pot acoperi cheltuielile esentiale pentru o perioada de maxim 3 luni.

Situatia nu este diferita nici in America, unde un studiu facut in 2018 a aratat ca 40% dintre americani nu isi permit sa plateasca o cheltuiala neasteptata de 400$ din fonduri proprii.

https://abcnews.go.com/US/10-americans-struggle-cover-400-emergency-expense-federal/story?id=63253846

Ce putem face in aceasta situatie?

In primul rand sa constientizam aceasta situatie. Apoi sa incepem cat mai curand sa economisim (despre Economisire am scris aici).

Cel mai important obiectiv pentru economisire este constituirea Fondului de Urgenta!

Ce este Fondul de Urgenta?

Fondul de urgenta reprezinta PLASA TA DE SIGURANTA sau asigurarea ta, ca indiferent ce se intampla in viata ta, esti mai pregatit financiar.

Fondul de urgenta este o suma de bani economisita ce va fi folosita exclusiv pentru a trece cu bine de evenimente neprevazute, cum ar fi:

  • O problema de sanatate mai grava
  • Pierderea locului de munca
  • O perioada dificila din punct de vedere economic, cand veniturile sunt puse in pericol
  • Reparatii la casa, care nu pot fi amanate

Cum putem incepe ACUM sa economisim pentru fondul de urgenta:

  1. Incepem sa monitorizam cheltuielile zilnice folosind o aplicatie mobila – eu folosesc aplicatia Money manager.
  2. Economisim minim 10% din salariu, in ziua de salariu, printr-un transfer automat din contul curent intr-un cont de economii.
  3. Impartim cheltuielile pe categorii si eliminam sau reducem, in perioada aceasta, cheltuielile discretionare. Exista in teoria educatiei financiare regula IDEALA de bugetare 50/30/20, care arata dupa cum urmeaza:

Regula 50/30/20

50% din cheltuieli ar trebui sa acopere cheltuieli esentiale:

  • Mancare
  • Utilitati
  • Rate Credit ipotecar / Chirie
  • Sanatate / Medicamente
  • Transport
  • Asigurari
  • Rate la alte credite

20% ar trebui sa mearga in Economisire si / sau Investitie

30% ar trebui sa fie cheltuieli discretionare – lucruri pe care ni le dorim, dar care nu sunt esentiale:

  • Iesirile la restaurant / club / pub
  • Imbracaminte / Incaltaminte
  • Abonament la sala, Netflix, etc
  • Gadget-uri (un nou TV, un nou telefon, ultimul model de aspirator, etc)
  • Bilete la concerte
  • Vacante

Analizand pur teoretic, am putea sa economisim in perioada aceasta pana la 50% din venitul nostru.

Ce iti propun este sa fim realisti si sa facem tot posibilul ca in perioada aceasta sa economisim aproximativ 20-25% din veniturile noastre, prin eliminarea sau reducerea unora dintre cheltuielile discretionare.

Peste cateva luni unele din cheltuielile discretionare vor reveni in bugetul tau, dar mi-as dori sa iti amintesti cat de important este sa ai o rezerva financiara.

Totodata este important sa continui sa economisesti in fondul de urgenta minim 10% din venitul (20% sau mai mult in conditii ideale), pana cand fondul de urgenta ajunge la suma care sa acopere toate cheltuielile pentru o perioada de 6 luni.

Sumele economisite pentru Fondul de Urgenta ar trebui sa fie plasate in conturi de economii sau depozite bancare, astfel incat, atunci cand apare evenimentul neprevazut, banii sa fie foarte usor accesibili.

Numai dupa ce ai finalizat sa economisesti pentru fondul de urgenta, te poti muta in zona de Investitii (despre Investitii am scris aici)

Intr-un articol viitor voi discuta in amanunt despre monitorizarea cheltuielilor si cat ar trebui sa alocam in fiecare categorie de cheltuieli in parte.

In incheiere, iti recomand sa vizitezi sectiunea Servicii de pe site-ul www.educatsibogat.ro si sa afli cum poti obtine o sesiune gratuita de coaching financiar cu mine.

Despre mine poti afla aici.

Daca ti-a placut acest material, te rog sa il distribui si catre alti prieteni  interesati de Educatia Financiara. Totodata poti sa dai un like paginii mele de Facebook – EducatsiBogat pentru a fi la curent cu urmatoarele postari.

Multumesc pentru incredere si spor la economisit si la investitii profitabile!

Mihai

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top