42 de sfaturi financiare de la români pentru români

Acum câteva săptămâni am făcut o postare în Social Media în care am menționat cel mai bun sfat financiar pe care eu îl pot oferi, pe baza experienței de peste 14 ani în piața de capital și private banking, sfat financiar venit atât pe baza experienței mele investiționale cât și din experiență de a lucru cu mii de clienți. Citește în continuare postarea mea inițială, dar și o listă de 42 de sfaturi financiare practice generate de aceasta.

Cel mai bun sfat financiar pe care ți-l pot da:

Câștigă mai mult, cheltuie mai puțin, investește simplu și stai investit cât mai mai mult!

Sunt curios, care este cel mai bun sfat financiar pe care l-ai primit?

Sfaturi financiare practice

Plecând de la această postare, am rugat persoanele din comunitatea mea și din alte comunități de persoane interesate de eficientizarea finanțelor personale, să menționeze cele mai bune sfaturi financiare pe care le-au primit și care, poate, le-a schimbat semnificativ viața.

Iată mai jos care au fost sfaturile financiare primite, împărțite pe categorii:

Sfaturi financiare în privința cheltuielilor

1. Nu ai nevoie de încă o pereche de pantofi.

2. Nu e un sfat pe care l-am primit ci mai degrabă o afirmație puternică și des întâlnită: “We buy things we don’t need, with money we don’t have, to impress people we don’t like”.

3. Poți cheltui la fel și să te bucuri în același timp de viață. Nu trebuie să fii frugal pentru a ajunge atât la independența financiară cât și la inteligență financiară. Soluția nu e frugalitatea și abținerea de la a-ți face plăcerile nevinovate care îți bucură inima și îți înfrumusețează viața. Gândește-te cum să produci mai multă valoare adăugată pentru a câștiga mai mult , educă-te, implică-te, schimbă-ți viața, locul, oamenii ce te înconjoară. La ce folos să fii atât de frugal dacă treci pe lângă viață și nu te și bucuri de ea în egală măsură cu obiceiul sănătos de a economisi și investi? Vrei să ajungi la 70 de ani și să te bucuri de toate milioanele pe care le-ai economisit mâncându-ți de sub fund? Frugalitatea nu e o soluție, ci îmbunătățirea aptitudinilor și a calității vieții per general.

4. Cumpără ce ai nevoie în primul rând, fă diferență dintre dorință și nevoie.

5. Dacă prinzi un preț bun la un produs uzual poți cumpăra câteva bucăți.

6. Pune bani deoparte pentru vise și siguranță financiară și bucură-te de restul (cheltuie) astfel încât să nu îți treacă prin cap întrebarea: oare vreau să mai trăiesc așa?

7. Dacă vrei să îți cumperi ceva, stai câteva zile fără acel ceva. Dacă ai supraviețuit, înseamnă că nu îți trebuie cu adevărat!

8. Cel mai bun sfat este exemplul văzut zilnic la mama. Scrie pe hârtie ce va cumpăra, cât costă, pe ce cheltuie banii. Are control zilnic asupra banilor. Și-a permis lucruri extraordinare cu venituri mici.

9. Cheltuie mai puțin decât câştigi!!

10. Lasă țigările! 

11. Planificarea bugetului pe fiecare lună. Am făcut-o și în perioadele de sărăcie, și în cele mai bune financiar. Planificăm să avem economii permanent, minim 1000 de euro sau echivalent, niciodată nu știm când avem nevoie de ele. Toți banii la comun. Orice cumpărătură, cât de mică, se discută în familie. Recunosc că am parte de un soț destupat la minte, niciodată nu am simțit nevoia să îi ascund lucruri.

Educație financiară

12. Stăm în școală vreo 17 ani (dacă punem și facultatea) ca după, să muncim pentru bani o viață întreagă (sperăm să nu?) și ne dăm seama că de fapt nu știm mai nimic despre managementul finanțelor personale, că educația financiară în școală este inexistentă. Când am realizat asta, am apăsat la maxim pedala de accelerație pentru documentare și ulterior investiții.

13. Cele mai bune investiții sunt în propria educație, sănătate și reședința principală. Abia apoi vin alte investiții, în active financiare, imobiliare etc.

14. Fă-ți bugetul! Ca să te ajungi cu banii, ca să știi pe ce ai cheltuit banii și ca să-ți stabileșți obiective de economisire realiste. După ce-l studiezi și vezi încotro se duc banii, ajustează-ți cheltuielile și planifică-ți bugetul! Și bogații își fac bugetul. Bugetul nu e semn de zgârcenie.

Fă-ți un fond de urgență! Pentru o urgență medicală, stomatologică, veterinară (pentru cine are animale de companie), în caz că se strică mașina de spălat rufe sau automobilul, sau în caz că se sparge o țeavă de apă. Fondul de urgență să fie între 15-30% din venitul tău pe o lună.

Fă-ți un fond de siguranță! Pentru cazul în care eșți concediat sau rămâi fără venituri. Fondul de siguranță trebuie să-ți asigure traiul timp de 3-6 luni sau chiar mai mult, depinde de fiecare cât consideră că e durata cu care se simte confortabil.

15. Ai grijă să nu sărăcești încercând să pari bogat!

16. Nu ține toate ouăle în același coș.

17. Emoțiile ne bagă mâna în buzunar – sfat pe care îl aud în podcasturile lui Adrian Asoltanie. Acesta este motto-ul meu în acest moment. Am dat același sfat unei prietene și acum nu îmi mai este prietenă. La un moment al vieții oamenii se separă în dependență de educație și interese.

18. Sfatul pe care mi l-am dat singur a fost acela de a trăi simplu, și de a nu-mi crea un stil de viață costisitor doar pentru că într-o anumită perioadă a vieții am câștigat mai mulți bani.

19. Mi-am cumpărat prima mașină nouă (am zis că am dreptul să fac și o prostie) la 44 de ani, după ce cumpărasem vreo 6 proprietăți… Copil fiind, am crescut cu contra-exemple (tata la 70 de ani nu are nicio economie, trăiește de la o pensie la alta), văzând la ai mei decizii financiare păguboase, am observat că a cheltui mai puțin decât câștig și a încerca să fiu mulțumit cu ceea ce am este ceva care funcționează pe termen lung.

20. Nu investi totul într un singur business.

21. Nu investi mai mult decât îți permiți să pierzi.

Sfaturi financiare legate de rambursarea anticipată a creditelor

22. Să achităm creditele înainte de a începe să investim.

23. Elimină toate datoriile și lichidează tot ce înseamnă credite și carduri de credit. Acesta este întotdeauna primul pas spre independența financiară.

24. Rambursează anticipat cu scăderea perioadei.

25. Dacă ai credite, rambursează-ți datoriile. Randament garantat, rezultate imediate.

Sfaturi financiare pentru investiții

26. Să investesc în dezvoltarea personală.

27. Nu investi decât în ceea ce înțelegi bine cum funcționează, pe tot parcursul carierei tale de investitor, de la prima cumpărare și până la lichidare. Folosește strategia de investiții care ți se potrivește ție, nu altora. Și ajustează randamentul așteptat la riscul asumat și la efortul depus.

28. Investește doar surplusul, dacă există. O viață ai!

29. Mănâncă fructe și legume.

30. Cumpără un teren agricol.

31. Cel mai bun sfat pe care l-am primit este de la mama. Educă-te, ascultă, mereu ai ceva de învățat. Riscă dar nu tot, oferă sufletului ce cere, puțin în timp se cunoaște. Acum când mă gândesc la un profit de 0,5%/zi timp de 20 zile, ce randament este. Elon Musk ar mai fi un sfat: dacă cineva lucrează 6 ore/zi, tu lucrezi 10 ore/zi la ceea ce îți place, cu multă disciplină, acele 4 ore zilnice în timp fac diferența.

32. Prin 2000 când eram tânăr și prost am vrut să-mi iau o Daewoo Nubira nouă să mă dau mare prin cartier, maică-mea era să-mi tragă una peste cap (aveam 25 de ani) și mi-a urlat „ÎȚI IEI GARSONIERĂ !!!” Am luat garsonieră în Cluj și de 20 de ani o închiriez, doar nu era să fiu bătut, nu??

33. Nu da banii pe prostii, ia acțiuni la copii!

34. Cel mai bun sfat primit de mine a fost de la un concurent, mi-a spus să diversific și să am o ofertă cât mai mare, doar așa o să vând mai mult. Ceea ce a fost adevărat…

35. Nu fi lacom!

36. Investește cu mintea, nu cu sufletul.

37. Trend is our friend.

38. Eu am 3 pași care îi spun mereu: Măsoară, Economisește, Investește.

39. N-aș putea alege un singur sfat care să fie cel mai bun, însă unul dintre cele mai bune sfaturi primite a fost să fac un calcul cam cât plătesc în taxe pentru pensie și cât aș lua pensie în baza acelor taxe. Și după să fac o paralelă cu aceeași sumă de bani, dar de data asta investită într-un instrument. Și să văd ce dă…După asta m-am apucat de investit. Apoi, sfaturi foarte bune au fost cele prin care am fost învățat cum să diversific investițiile.

Iar un alt sfat super bun a fost să nu mai încerc să întrec timpul, că nu am cum. Toți avem 24 de ore pe zi, la dispoziție. Totul depinde de ce alegem să facem cu ele. Că mai multe nu avem de unde să luăm.

Sfaturi financiare pentru economisire

40. Nu retrage toți banii de salariu din cont, mai lasă cel puțin 100 de lei în cont. A fost sfatul, pe care l-am aplicat și mi-a adus cele mai frumoase beneficii financiare.

41. Nu cheltui tot ce ai și pune banii să facă ceva pentru tine.

42. Plătește-te pe tine primul.

Sunt curios … care este consideri că este cel bun sfat financiar din această listă? Poți adăuga și tu alte sfaturi financiare care îi pot ajută și pe ceilalți? Lasă-mi un comentariu

2 thoughts on “42 de sfaturi financiare de la români pentru români”

  1. Regula numărul 1 in investiții: sa nu pierzi bani.
    Regula numărul 2 : vezi regula numărul 1 .
    Spor la investit 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top