Stresul financiar în companii lasă urme! Trimite-l în concediu!

Dacă ai avea un sistem inovator de detectare a nivelului de stres financiar al angajaților ce ar arăta acesta? Ce sunet ar scoate? Crezi că ar asurzi compania sau ar fi, mai degrabă, un strigăt slăbit de ajutor?

Imaginează-ți sunetul de la Securitate la intrarea într-o clădire bine securizată. Cum ar fi să piuie și când un angajat este afectat financiar și implicit foarte stresat? Oricât de bine am crede că suntem securizați, fisurile în sănătatea (și) financiară a angajaților noștri fac ca banii să plece pe ușă și productivitatea, rapid după ei.

40% din fluctuația locului de muncă se datorează stresului. Înlocuirea unui angajat mediu costă minim 120%-200% din remunerația pentru postul afectat.

Cheltuielile cu sănătatea sunt cu aproape 50% mai mari pentru angajații care raportează niveluri ridicate de stres.

Nu aștepta zgomotul să tulbure liniștea companiei.

Adu liniștea înapoi sau nu o lăsa să plece niciodată! Vin în ajutor!

Poate afecta sănătatea financiară a angajatului, cultura companiei?

Da! Poate duce la necesitatea creșterii numărului de angajați sau concedieri inutile, poate crește cheltuielile cu asistența medicală, poate reduce productivitatea și, în cele din urmă, poate reduce profitabilitatea. Unde mai pui influența negativă asupra atmosferei la locul de muncă și asupra vibe-ului bun, atât de necesar zi de zi.

Având o legătură atât de strânsă între bunăstarea financiară și productivitate, lipsa focalizării asupra acestui domeniu este surprinzătoare. Pe lângă asigurarea faptului că angajații sunt plătiți cu un salariu echitabil, este important să îi ajuți/ajutăm să se simtă stăpâni pe finanțele lor.

Dintre angajatorii cu strategii de sănătate și well-being, sub 25% se concentrează activ pe wellbeing financiar,  în comparație cu 57% care se concentrează activ pe bunăstarea mintală.

Atenție angajatori! Sănătatea financiară precară costă timp și bani

Timp pentru discuții, timp pentru noi angajări, timp de analiză costuri…timp…timp și apoi bani, mulți bani! Costul absenteismului într-o companie mare poate ajunge la câteva milioane de euro.

Prezenteismul deficitar, atunci când angajații sunt prezenți, dar nu funcționează pe deplin din cauza bolii, stresului financiar sau a altor cauze – costă și el.

Este esențial să analizați la nivel de companie cu ajutor specializat, modalități prin care puteți contribui activ la îmbunătățirea sănătății financiare a fiecărui angajat.

Angajații vor ajutor -”nimic” (prea) personal

În anii trecuți, angajatorii evitau să ofere instrumente de bunăstare financiară, deoarece credeau că problemele financiare sunt prea personale pentru locul de muncă.

Dar după cum se dovedește, angajații caută și cer soluții.

În Europa peste trei sferturi dintre angajați spun că este important ca un angajator să ofere beneficii de bunăstare financiară. Aproximativ aceeași proporție se simte confortabil să primească sprijin financiar personal la locul de muncă de la un profesionist financiar.

Peste 50 % din angajații europeni spun că ar avea mai multe șanse să rămână la un loc de muncă care oferă programe utile de bunăstare financiară.

Într-o țară ca România, atât de deficitară la educație financiară, sănătatea financiară a angajaților ar trebui să fie o urgență majoră.

Diminuăm împreună nivelul de stres financiar al angajților tăi. Pentru fiecare îngrijorare am și soluții

1. Elaborează un plan de sănătate financiară cu ajutorul unui specialist.

Dacă ai dori să alergi un maraton, cum te-ai pregăti pentru a nu ți se tăia respirația în primii 500 m? Urmezi un plan de antrenament constant pentru a fi în forma fizica maximă pentru cursă, nu? Ca și în cazul acestui obiectiv, pentru a-ți ajuta angajații să obțină o sănătate financiară optimă, stabilirea unui plan este esențială.

2. Înțelege oportunitatea pentru compania ta.

Ca în orice altceva, primul pas este recunoașterea problemei la nivel organizațional. Stresul financiar lasă urme, trebuie doar sa fii atent la simptome. Ia investiția în sănătatea financiară a angajaților ca pe o oportunitate. Aceasta se va traduce în productivitate, bani, nu mai spun imagine de brand sănătoasă.

3. Adu departamentele din organizația ta la aceeași masă a sănătății financiare!

Este important ca toți angajații să știe exact ce implică bunăstarea financiară. De la specialistul de resurse umane până la angajații din conducere, succesul programului se va baza în mare măsură pe sprijinul tuturor departamentelor vizate și interesate.

Durata seminariilor mele de educație financiară este de aproximativ 1h30 de minute și 30 de minute pentru Q&A.

4. Vorbește înainte cu angajații tăi!

Fiecare organizație este diferită. Programul tău de sănătate financiară ar trebui să reflecte oamenii și problemele pentru care este conceput să ajute. Pentru a identifica soluțiile potrivite va trebui să-l asculți, pe fiecare. Sondajele anonime, grupurile de discuție sau evaluările mai detaliate pe departamente pot ajuta și ele.

5. Identifică și implementează soluții cu ajutorul unui coach.

Strategia de sănătate financiară a companiei ar trebui să se bazeze pe informații clare de la cele despre economisire, bugetare, gestionarea datoriilor până la cele despre moduri sănătoase de investire a banilor, sau chiar strategii pentru mai multă securitate socială.

6. Stimulează implicarea continuă!

Un program nu poate fi eficient dacă angajații nu se implică în el, nu scot subiectele despre bani din zona tabu și nu se măsoară rezultatele. Este important să cultivăm împreună interesul și acțiunea.

7. Succesul vine sub mai multe forme. Măsurați succesul! 

O strategie eficientă de măsurare ar include captarea feedback-ului angajaților, identificarea modalităților de a stimula aplicarea și utilizarea eficientă a informațiilor transmise și nivelul de implicare. Este important să existe transparență în comunicarea obiectivelor și rezultatelor în întreaga organizație.

Programele de bunăstare financiară pot avea un impact pozitiv imens nu doar asupra bunăstării angajaților dar și a capacității de retenție la nivel de companie și chiar asupra bradului în sine.

Ajută la diminuarea nivelului de stres financiar al angajaților din compania ta. Oferă sprijin azi pentru bunăstare financiară și organizațională pe termen lung!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top