Nu investi în greșeli – Top 10 greșeli în investiții

„Deși este bine să înveți din greșelile tale, este mai bine să înveți din greșelile altora”, spune Buffett. Așa o fi? Este una dintre cele mai mare greșeli în investiții să nu începi să investești? Cum faci să te uiți peste greșelile tale și să faci pace cu ele învățând rapid? Sau să privești atent la ce au greșit și ceilalți investitori?

Nu vom examina azi cele mai mari greșeli în investiții ale lui Warren Buffett. Însă aducem în prim plan doar câteva dintre cele mai frecvente greșeli care îți pot scăpa din vedere.

1. Așteptări mult prea mari sau raportarea la așteptările… altcuiva

Investiția pe termen lung implică crearea unui portofoliu bine diversificat, menit să vă ofere nivelurile adecvate de risc și rentabilitate într-o varietate de scenarii de piață. Dar chiar și după obținerea portofoliul potrivit, nimeni nu poate prezice sau controla cum se va comporta acesta, atât din punct de vedere al volatilitatii cat si al randamentului. Atenție la așteptările și obiectivele  tale și nu ale altor investitori.

2. Lipsa obiectivelor clare în investiții

O vorbă care nu se aplică doar în finanțe spune: Dacă nu știi exact încotro mergi, clar ajungi în altă parte. Totul, de la planul de investiții pana la strategiile folosite, la proiectarea portofoliului e recomandat să fie configurat având în vedere obiectivele de viață. Prea mulți investitori se concentrează pe cel mai recent mod de a investi sau pe maximizarea rentabilității investiției pe termen scurt. Asta deși ar trebui să proiecteze un portofoliu de investiții care are o probabilitate mare de a-și atinge obiectivele, pe termen lung.

3. ‘’Eșecul’’ în diversificarea (exagerată) a investițiilor

Singura modalitate de a crea un portofoliu care are potențialul de a oferi niveluri echilibrate/adecvate de risc și randament în diferite scenarii de piață este diversificarea adecvată. Adesea, investitorii cred că pot maximiza investiția lor prin asumarea unei expuneri mari într-un singur instrument sau sector de investiții. Cu o piață mereu în mișcare rezultatele pot fi negative.

 Așa cum lipsa diversificării poate avea un impact negativ, prea multă diversificare și prea multă expunere pot afecta, de asemenea, performanța investițiilor. Cere sfatul specialistului pentru a găsi echilibrul.

4. Atenție la modificările strategiei de investiții

Dacă ești tipul de investitor cu focus pe termen lung, specularea performanței unor investiții pe termen scurt (ce te pot atrage prin rezultate rapide), poate fi o rețetă pentru dezastru.

De ce? Deoarece te poate face să te îndoiești de strategia ta și să faci modificări nedorite portofoliului tău, lucru care poate  implica și tranzacții dese, costuri suplimentare etc.

Consultă un coach înainte de a modifica strategia! Astfel poți evita apariția unor greșeli în planul de investiții.

5. Tranzacționări prea multe și prea dese

Când investești, răbdarea este o virtute. Adesea este nevoie de timp pentru a obține beneficiile finale ale unei strategii de investiții și alocare a activelor.

Modificarea continuă a tacticilor de investiții și a compoziției portofoliului nu poate reduce doar randamentele, poate duce, la riscuri neprevăzute și necompensate. Eu pot reconfigura traseul portofoliului tău.

6. Lipsa revizuirii!

Dacă ai investit într-un portofoliu diversificat, există șansa ca unele lucruri să crească altele să scadă și lucrurile să arate diferit în 6 luni. Nu uita să-ți revizuiești portofoliul la 6 luni/un an și să refaci parcursul investițiilor tale.

7. Emoțiile în investiții

Investițiile pot ridica probleme și prin deciziile emoționale ce stau în spatele lor. Dorești să îți implici soțul/ia în planificarea finanțele tale? Ce vrei să se întâmple cu activele tale dacă ți se întâmplă ceva? Cum reacționezi în perioadele în care randamentul nu te mulțumește? Iei decizii impulsive, pe fondul altor tipuri de nemulțumiri? Emoțiile sunt un ‘’factor decizional’’ controlabil cu ajutorul unui coach financiar.

8. Să uiți de inflație / costuri

Întotdeauna fi atent la randamentul investițiilor tale după comisioane și fluctuațiile aduse de inflației. Chiar și atunci când economia nu se află într-o perioadă inflaționistă masivă, unele costuri se vor modifica oricum! Dezvoltă  disciplina și atenția sub acest aspect!

 Ai fi surprins dacă ai știi câți oameni nu cunosc bine costurile în momentul evaluării performanței portofoliului!

Atenție la randamentul investițiilor tale și la costurile ascunse ce pot veni din tranzacționări foarte dese. Studiile spun că peste 30% din investitorii începători omit să ia în calcul costurile în momentul evaluării randamentului.

9. Atenția exagerată la media!

Folosind știrile ca sursa unică de analiză a investițiilor poate fi o greșeală obișnuită a investitorului la început de drum. Atenție însă! În momentul în care informațiile au devenit publice a fost deja incluse în stabilirea prețurilor din piață.

Cheia este să analizezi cu precădere informațiile valoroase. Investitorii de succes, experimentați, adună informații de la mai multe surse independente ori apelează la un coach. Acesta îi re/ghidează prin avalanșa de informații.

10. Să nu începi sau să amâni investițiile

Poate te va surprinde dar cea mai mare ‘’greșeală’’ în investiții este să nu începi să investești deși ai putea să o faci din toate punctele de vedere. De la lipsa cunoștințelor de bază în investiții până la grija pentru momentul de start toate duc la o amanare deloc benefică pentru banii și bunăstarea ta. De asemenea există perioade de inactivitatea în investiții ca rezultat al pierderilor anterioare și al descurajării. Disciplina, planificarea și un coach bun te pot scoate din impas.

Cere sfatul când pornești pe propriul drum în investiții, sau ori de câte ori îți pierzi echilibrul pe parcurs.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top