Tot ce trebuie sa stii despre investitia in titluri de stat

Articolul de astazi este dedicat exclusiv investitie in titluri de stat romanesti, in valuta RON. Voi pune accent pe acest instrument financiar pentru ca este accesibil si este ideal in orice portofoliu.

Trebuie sa mentionez ca este cel mai lung articol scris pana acum dar consider ca ofera multe informatii valoroase despre investitia in titluri de stat romanesti. Asa ca te rog sa ai rabdare pana la sfarsit. Cu siguranta vei gasi informatii importante.

Ca o mica recapitulare a celor scrise despre titlurile de stat – titlurile de stat sunt obligatiuni emise de administratia centrala (adica de stat). Statul cand are nevoie de bani (si are nevoie de bani aproape tot timpul) se imprumuta prin emisiunea de titluri de stat. Statul se imprumuta pe diferite perioade de timp (maturitati) si in functie de aceste maturitati plateste o dobanda (care in cazul obligatiunilor se numeste CUPON). Aceasta dobanda este, in majoritatea cazurilor mai mare, pe masura ce maturitatea titlului de stat este mai lunga.

De ce ar trebui sa am titluri de stat in portofoliu?

  1. Titlurile de stat sunt GARANTATE. Garantarea titlurilor de stat este stipulata in constitutie. Practic, sunt cele mai sigure instrumente financiare, chiar mai sigure decat depozitele.
  2. Cupoanele (dobanzile) incasate prin plasarea banilor in titluri de stat NU SUNT IMPOZITATE. Asta inseamna ca, tinand cont ca nu vom plati impozit de 10% pe banii incasati ca si cupoane pentru investitia in titluri de stat, randamentul obtinut este mai mare decat prin plasarea banilor in depozit cu aceeasi dobanda afisata la banca. Poti gasi mai jos un exemplu al corespondentei dobanzilor nete intre titluri de stat si depozite:
Dobanda depozit (afisata la banca) Impozit dobanda depozit (10%) Dobanda neta depozit Cupon net titluri de stat
3.30% 0.30% 3% 3%
4.40% 0.40% 4% 4%
2.20% 0.20% 2% 2%

Practic un titlu de stat cu un cupon de 3% are acelasi randament net cu un depozit cu o dobanda afisata de 3.3%.

3. Randamentele oferite de investitia in titluri de stat sunt bune, avand in vedere riscul asociat. Cat sunt aceste randamente sau cat au fost in trecut poti gasi mai jos.

Primul contra-argument cand discut despre investitia in titluri de stat romanesti

Stiu, primul contra-argument pe care il primesc cand discut despre investitia in titluri de stat romanesti este ca statul roman nu este foarte sigur si in consecinta investitia in titluri de stat are un grad de risc crescut. Iata care sunt 3 argumente pe care ti le pot  oferi pentru investitia in titluri de stat si care sustin increderea mea in capacitatea statului roman de a isi indeplini obligatille generate de detinerile de titluri de stat:

  1. Gradul de indatorare al statului roman (datorie guvernamentala raportatat la PIB) era in decembrie 2019 la nivelul de 35% (mult sub nivelele de indatorare ale tarilor dezvoltate – Italia – 135%, Grecia – 177%, SUA – 107%, etc)
  2. Valuta statului roman este RON, diferit de EUR. Asta inseamna ca, cel putin la nivel teoretic, in cazul unor probleme mari, statul roman poate sa printeze bani si sa returneze detinatorilor de titluri de stat banii plasati (chiar daca acest lucru va genera inflatie) – aceasta situatie este diferita fata de situatia Greciei, de exemplu, care avand ca valuta EUR, nu a putut sa printeze bani pentru a acoperi nevoile de capital.
  3. Rating-ul pentru datoriile de stat ale Romaniei sunt in categoria Investment Grade (recomandata investitiei ), adica in zona de investitii mai conservatoare (rating-ul actual fiind BBB-). Despre rating-ul unei obligatiuni am scris AICI. Mai jos puteti gasi evolutia rating-ului Romaniei in ultimii 20 de ani.

Care sunt modalitatile de achizitie a titlurilor de stat?

Achizitia titlurilor de stat prin intermediul bancilor

Majoritatea bancilor mari ofera clientilor lor posibilitatea de a investi in titluri de stat romanesti, sumele minime fiind intre 5.000 RON si 50.000 RON. Mai jos poti gasi un exemplu de randamente pentru titlurile de stat romanesti, in RON, oferite de una dintre bancile de top din Romania.

Isin Scadenta Moneda Cupon/DI (%) Randament cumparare (%) Randament vanzare (%)
RO1722DBN045 08Mar2022 RON 3.400 3.800 3.000
RO1522DBN056 19Dec2022 RON 3.500 3.920 3.120
RO1323DBN018 26Apr2023 RON 5.850 4.040 3.240
RO1823DBN025 28Jun2023 RON 4.250 4.100 3.300
RO1624DBN027 29Apr2024 RON 3.250 4.140 3.340
ROGV3LGNPCW9 17Jun2024 RON 4.500 4.200 3.400
RO1425DBN029 24Feb2025 RON 4.750 4.160 3.460
ROHRVN7NLNO2 22Apr2026 RON 4.850 4.380 3.580
ROVRZSEM43E4 12Feb2029 RON 5.000 4.870 4.110
RO1631DBN055 24Sep2031 RON 3.650 5.290 4.430
  • Avantaje ale investitie in titluri de stat prin intermediul bancilor:
    • Investitia este lichida – asta inseamna ca, daca la un moment dat, inainte de scadenta finala, doresti sa vinzi aceste titluri de stat, banca se asigura ca ti le poate vinde imediat (la pretul din momentul vanzarii, pret diferit fata de cel cu care ai cumparat initial titlul de stat).
    • Procesul de investitie este destul de simplu
    • Poti cumpara si vinde oricand titluri de stat
  • Dezavantaje ale investitie in titluri de stat prin intermediu bancilor:
    • Comisioane destul de mari (atat comision de  cumparare cat si de custodie), aceste comisioane pot fi luate o data la inceput sau pot fi anuale. Aceste comisioane scad randamentul final

Achizitia titlurilor de stat prin intermediul programelor pentru populatie

Aceste programe sunt deschise rar si doar pentru anumite perioade. Pentru anul 2020 inca nu a fost deschisa nicio emisiune de titluri de stat pentru populatie dar sunt sanse sa se deschida cel putin o emisiune anul acesta. Ultimele emisuni de titluri de stat pentru populatie au fost in 2019, programul s-a numit Tezaur, iar conditiile au fost urmatoarele :

  • Suma minima 1 RON
  • Achizitie prin Posta Romana sau prin Trezorerie
  • Maturitatile emisiunilor au fost de 1an, 2 ani, 3 ani si 5 ani
  • Cupoanele oferite au fost de 3.5%, 4%, 4.5% si respectiv 5%
  • Avantaje ale investitie in titluri de stat Tezaur :
    • Costuri 0 – nu se platesc nici comisioane de cumparare /  vanzare si nici comisioane de custodie.
    • Dobanzi mai bune decat pentru titlurile de stat pe care le putem achizitiona prin intermediul bancilor
  • Dezavantaje ale investitiei in titluri de stat Tezaur:
    • Procesul de cumparare este destul de greoi
    • Nu sunt disponibile tot timpul
    • Singurele 2 modalitati prin care poti vinde inainte de scadenta finala aceste titluri de stat sunt urmatoarele (conform ordin  1687 / 2019, pe care il puteti gasi AICI ):
      • Fie se face o cerere la Trezorerie de renuntare la aceasta investitie, situatie in care primesti inapoi doar suma investita initial (toate cupoanele incasate vor fi deduse din suma returnata)
      • Fie se pot transfera catre o alta persoana prin cerere scrisa.

Achizitia titlurilor de stat  de pe bursa

Poti gasi la broker-ul cu care lucrezi diferite emisiuni de titluri de stat romanesti, in RON. Mai jos poti gasi o  lista a titlurilor de stat disponibile la tranzactionare, pe bursa.

  • Avantaje ale investitie in titluri de stat romanesti, in RON, prin intermediul Bursei:
    • Modalitatea simpla prin care faci subscrierea
  • Dezavantaje ale investitie in titluri de stat romanesti, in RON, prin intermediul Bursei:
    • Comision de cumparare / de vanzare pentru achizitia de titluri de stat
    • Oferta este destul de limitat si lichiditatea aproape inexistenta.

Concluzii

Investitia in titluri de stat romanesti este o investitie conservatoare, titlurile de stat sunt garantate de statul roman. Randamentele oferite de aceste instrumente sunt bune, daca avem in vedere riscul asociat si in al doilea rand in majoritatea cazurilor ofera randamente reale (adica macar egale cu rata inflatiei). Ar trebui sa alegi acele maturitati pentru care crezi ca poti lasa banii pana la final.

Atentie!

Investitia in titluri de stat este garantata doar daca este mentinuta pana la maturitate. Asta inseamna ca, daca un titlu de stat este vandut inainte de scadenta finala, randamentul total poate sa fie pozitiv sau negativ in functie de pretul cu care se face vanzarea si de comisioanele platite. Este recomandat sa tii titlurile de stat pana la maturitate.

Cateva idei cu care sa ramai din acest articol

  1. Titlurile de stat sunt obligatiuni emise de stat
  2. Titlurile de stat sunt singurele instrumente financiare GARANTATE prin constitutie.
  3. Cupoanele (dobanzile) incasate din detinerile de titluri de stat NU SUNT IMPOZITATE.
  4. Randamentele oferite de titlurile de stat romanesti, denominate in RON sunt bune, avand in vedere riscul asociat.
  5. 3 argumente pentru care am inceredere ca statul roman isi poate indeplini obligatiile de plata fata de  detinatorii de titluri de stat, acum si in viitor:
    • Grad de indatorare scazut (datoria guvernamentala a Romaniei, in luna decembrie 2019, a fost de 35% din PIB).
    • Valuta Romaniei RON, ceea ce ii da posibilitatea sa printeze bani, daca in viitor intampina dificultati.
    • Rating BBB- pentru datoria suverana a Romaniei (rating-ul BBB- este in categoria recomandata investitiei, ceea ce ar trebui sa dea inceredere investitorilor).
  6. 3 Modalitati de a investi in titluri de stat:
    • Oricand de la bancile comerciale – suma minima intre 5.000 si 50.000 RON
    • Prin emisiunile pentru populatie (emisiunile Tezaur), disponibile doar in anumite perioade de timp
    • Prin cumpararea de la bursa – destul de greu de gasit.
  7. Investitia in titluri de stat este garantata doar daca este mentinuta pana la maturitate.
  8. Daca investitia in titluri de stat este vanduta inainte de termen, randamentul total poate fi pozitiv sau negativ, in functie de pretul de vanzare si de comisioanele platite
  9. Eu personal astept sa investesc in emisiunile de titluri de stat pentru populatie Tezaur, care sper sa fie oferite in 2020, la care ma astept sa fie cupoane chiar mai mari decat cele de anul trecut.
  10. Intrebarea principala pe care ar trebui sa ti-o pui inainte sa investesti in titluri de stat romanesti este daca crezi  ca statul roman va da faliment in perioada de maturitate a titlului ales. Eu personal am raspuns deja la aceasta intrebare.

In articolul viitor voi discuta despre cum fluctueaza pretul unei obligatiuni, pe perioada pana la maturitate.. Cu siguranta va fi un subiect foarte interesant si apreciat

Multumesc pentru incredere si spor la economisit si la investitii profitabile.

Mihai

PS: Poti obtine o sesiune GRATUITA de coaching 1:1 cu mine. Trimite-mi un email la mihai@educatsibogat.ro sau lasa-mi un mesaj pe Facebook si spune-mi cu ce te pot ajuta.

Detalii despre mine poti gasi AICI.

PPS: Urmareste blog-ul www.educatsibogat.ro si pagina de Facebook cu acelasi nume pentru mai multe articole de calitate.

6 thoughts on “Tot ce trebuie sa stii despre investitia in titluri de stat”

  1. Foarte util articolul. Multumesc pentru informatii!
    Intrebarea mea este: Cum afli despre titlurile de stat prin programul pentru populatie? Unde pot urmari daca apar in 2020?

    1. Mihai Constantinescu

      Multumesc pentru mesaj. Anunturile cu privire la lansarea titlurilor de stat pentru populatie se vor face in toata presa, mai ales in cea de specialitate si, cu siguranta, voi face si eu o informare pe blog-ul meu.

  2. Salut,

    Avem idee dacă se vor face emisiuni pentru populație in perioada următoare?

    Și mai am o întrebare puțin offtopic, programul growth pentru minori, se mai poate investi anul acesta? Dacă da, cum ți se pare ca și varianta ptr copil.

    1. Mihai Constantinescu

      Salut Mihai, nu stiu cand vor fi deschise emisiunile titlurilor de stat pentru populatie, dar din afirmatiile ministrului de finante, inteleg ca vor fi deschise pe parcursul anului 2020. Cu siguranta voi anunta pe blog cand se deschid aceste emisiuni de titluri de stat.
      Programul Growth pentru copii este un program bun, cu cat varsta copilului este mai mare atunci cand se incepe plasarea banilor in acest program, cu atat randamentul investitie este mai bun.

    1. Mihai Constantinescu

      Multumesc pentru mesaj. Articolul trimis este foarte interesant insa face referire la alt produs. Pentru a se evita confuziile este important de metionat ca exista emisiuni de titluri de stat, in programul Tezaur (despre care am scris eu acest articol) dar exista si programul de economisire pentru copii, numit Junior Tezaur (la care se face referire in articolul trimis de dumneavoastra). Pentru familiile cu copii mici, cele 2 produse se completeaza. Spor la economisit si investitii profitabile!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top