Obligatiuni corporative cu randamente anuale de pana la 8% la RON si 6% EUR?

Da, poti cumpara de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) obligatiuni corporative care ofera randamentele de pana la 8% anual pentru investitia in RON si pana la 6% pe an pentru investitia in EUR. Poti gasi in acest articol informatii care te vor ajuta sa intelegi mai bine oferta de obligatiuni corporative disponibile la tranzactionare pe BVB.

Scurta recapitulare referitoare la obligatiuni

O obligatiune este un imprumut acordat de cel care cumpara obligatiunea, celui care a emis obligatiunea. In schimbul banilor imprumutati, emitentul obligatiunii plateste o dobanda anuala (denumita si cupon) cumparatorului obligatiunii, pe toata perioada pana la scadenta.

Clasificare a obligatiunilor in functie de emitent:

  • Titlurile de stat sunt obligatiuni emise de administratia centrala (adica de stat prin intermediul Ministerului de Finante)
  • Obligatiunile municipale sunt obligatiuni emise de administratiile locale (primarii si consilii judetene)
  • Obligatiunile corporative sunt obligatiuni emise de companii.

Obligatiunile corporative sunt garantate de soliditatea companiei care le-a emis. Daca compania emitenta nu intra in faliment pe perioada de existenta a obligatiunii, in majoritatea cazurilor, compania emitenta a obligatiunilor este obligata sa plateasca anual cupon-ul promis si la final sa returneze integral suma imprumutata.

Oferta de obligatiuni corporative emise in RON

Nota:Datele YTM* sunt valabile la data de 05.06.2020

Cum se citeste acest tabel?

Emitent reprezinta numele companiei care a emis obligatiunea respectiva.

Simbol reprezinta codul sub care vei gasi obligatiunea respectiva la broker-ul cu care lucrezi pentru a tranzactiona instrumente listate pe BVB. In genera simbolul are in denumire cateva initiale ale emitentului si anul scadentei (NRF25 de exemplu este o obligatiune emisa de Norofert, cu scadenta in 2025).

YTM (Yield to maturity) sau in limba romana randamentul pana la maturitate este utilizat de investitori pentru a aproxima randamentul unei obligatiuni, avand in vedere pretul actual la care aceasta se tranzactioneaza si pastrarea obligatiunii pana la scadenta, presupunand ca toate platile de cupon si a principalului sunt facute complet si la timp. Mai simplu spus, daca astazi cumperi o obligatiune la pretul pietei si o tii pana la maturitate, procentul calculat pentru YTM (randament pana la maturitate) este ceea ce vei incasa ca si randament, in fiecare an (Despre pretul unei obligatiuni si YTM am scris AICI). Trebuie sa mentionez ca YTM sunt valabile la data de 05.06.2020. In tabel, daca pe coloana YTM apare N/A, inseamna ca acea obligatiune nu a fost tranzactionata recent si nu are un YTM relevant.

Valoarea nominala reprezinta pretul la care au fost emise obligatiunile initial.

Cuponul reprezinta dobanda initiala pe care emitentul a hotarat sa o plateasca pentru banii imprumutati. Intotdeauna cuponul reprezinta un procent din valoarea nominala.

Anul scadentei reprezinta anul in care obligatiunea expira. Trebuie sa mentionez aici ca data scadentei este o data fixa in calendar dar pentru simplificare am decis sa trec doar anul scadentei.

Oferta de obligatiuni corporative emise in EUR

Nota: Datele YTM* sunt valabile la data de 05.06.2020

Pasi de urmat daca doresti sa cumperi obligatiuni corporative

  1. Analizeaza din punct de vedere financiar compania emitenta.
  2. Gandeste-te daca scadenta obligatiunii pe care doresti sa o cumperi corespunde cu orizontul de timp pe care doresti sa plasezi banii disponibili cumparand acea obligatiune.
  3. Poti cumpara numai numar fix de obligatiuni, fara fractii, iar pretul la care vei cumpara 1 obligatiune este apropiat de valoarea nominala. Daca, de exemplu doresti sa investesti 1.000 EUR si ai dori sa cumperi o obligatiune emisa de Impact Developer, nu vei putea face acest lucru, pentru ca pretul obligatiunii acestui emitent depaseste 1.000 EUR (pentru Impact Developer, valoarea nominala a fost de 5.000 EUR, iar pretul la care vei cumpara va fi in jurul acestei valori).
  4. Verifica daca acel emitent are lichiditate – adica daca obligatiunea se tranzactioneaza pe piata si daca gasesti pe cineva care sa vanda numarul de obligatiuni pe care tu doresti sa il achizitionezi.
  5. Verifica care sunt comisioanele de tranzactionare percepute de broker-ul tau pentru operatiunile cu obligatiuni.

Cateva idei cu care sa ramai din acest articol

  1. Obligatiunile corporative pot oferi investitorilor randamente interesante avand in vedere raportul Risc – Randament.
  2. Obligatiunile sunt imprumuturi acordate de cel care cumpara obligatiunea, celui care emite obligatiunea.
  3. Obligatiunile corporative sunt obligatiuni emise de companii.
  4. Obligatiunile corporative sunt garantate de soliditatea companiei care le-a emis.
  5. Nu uita ca un randament mai mare inseamna de obicei si un grad de risc mai mare.
  6. Analizeaza foarte bine compania emitenta si abia apoi decide-te daca cumperi acea obligatiune.
  7. YTM este randamentul anual pe care il vei primi daca tii obligatiunea pana la scadenta.
  8. Fa-ti analiza de risc – randament singur si decide pentru tine daca merita sau nu sa investesti in obligatiuni corporative.
  9. Verifica impreuna cu broker-ul tau care sunt caracteristicile fiecarei obligatiuni. In acest articol pot aparea diferente fata de caracteristicile acestor instrumente.

 In ultimul articol din seria dedicata obligatiunilor voi scrie despre riscurile investitie in obligatiuni.

Multumesc pentru incredere si spor la economisit si la investitii profitabile.

Mihai

PS: Poti obtine o sesiune GRATUITA de coaching 1:1 cu mine. Trimite-mi un email la mihai@educatsibogat.ro sau lasa-mi un mesaj pe Facebook si spune-mi cu ce te pot ajuta.

Detalii despre mine poti gasi AICI.

PPS: Urmareste blog-ul www.educatsibogat.ro si pagina de Facebook cu acelasi nume pentru mai multe articole de calitate.

7 thoughts on “Obligatiuni corporative cu randamente anuale de pana la 8% la RON si 6% EUR?”

  1. Salut,
    Investia Fiance – randament la maturitate 22,53%?????
    Am studiat informatiile de pe cupon si am remarcat ca ofera si o suma de 10 lei/per obligatiune.
    Pare interesanta investitia sau este doar o impresie…???

    1. Mihai Constantinescu

      Salut Mihai,

      La momentul scrierii articolului, YTM era intradevar de 22.53%, generat probabl de lispa de lichidatate (cineva a dorit sa vanda cu orice pret si nu a gasit pe cineva dispus sa vanda decat la un pret mult mai mic). Astazi (16.06.2020), YTM pentru INV23 este de 7.60%. Pot exista multe oportunitati pentru investitorii in obligatiuni. De aceea am tinut sa scriu o serie intreaga referitoare la investitia in obligatiuni. Spor la investitii!

  2. Salut,

    Poti sa-mi spui te rog ce se intimpla daca compania da faliment inainte de data scadentei ?
    Am pierdut toata suma pe care am investit-o ? ma refer la suma initiala cu care am cumparat obligatiunile.

    Multumesc

    1. Mihai Constantinescu

      In functie de tipul activelor pe care compania care a dat faliment le detine si care pot fi valorizate, de sumele de bani disponibile in conturile companiei si de tipul de obligatiune detinuta, detinatorul de obliagtiuni va inregistra o pierde din valoarea initiala dar aceasta pierdere este doar partiala. Detinatorii de obligatiuni sun considerati creditori ai acelei companii si sunt printre primii care recuperea o parte din investitie in cazul unui default.

      De exemplu, daca obligatiunea corporatista este de tipul Senior unsecured debt, aceasta are prioritate mai mare de plata in fata uneia de tipul subordinated debt sau a unei obligatiuni convertibile. Este important tipul de obligatiune detinuta si in functie de acest aspect exista o prioritate mai mare sau mica de recuperare a banilor in caz de default.

    1. Mihai Constantinescu

      Poti afla detalii despre lichiditatea obligatiunilor fie de la broker fie de pe site-ul bvb.ro, cautand simbolul obligatiunii de interes. Spor!

  3. Servus Mihai, descopar si eu pas cu pas aceata lume super faina a investitiilor-am investit subtil de cateva luni in actiuni indicele BET pe tradeville si pe XTB in trei ETF:EUNL,EUNA si IS3N toate DE/eur. As vrea sa investesc pe Tradeville si in obligatiuni, si, am vazut ca, in RON emit si cei de la ELEFANT( Eu fiind client fidel de fff multi ani in achzitie de carti pe ELEFANT.Ro) astfel ca, ma gandeam sa investesc si in obligatiuni emise de ei. Cum vezi aceasta idee? Multumesc frumos.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top