Trenduri financiare 2023 – Ce menținem și ce schimbăm pentru stabilitatea finanțelor personale?

Trenduri vestimentare, trenduri alimentare…trenduri în sănătate și trenduri financiare 2023?! Asocierea cuvântului trend cu finanțele noastre poate părea cel puțin ciudată.

Trendurile financiare 2023 vin să accentueze încă o dată nevoia și importanța bugetării atente a cheltuielilor noastre, nevoia de a economisi și importanța începerii unui portofoliu investițional. Toate acestea,  în contextul nivelului crescut al inflației și implicit al creșterii accelerate a prețurilor. Dacă vorbim de investiții, vedem necesitatea unui portofoliu diversificat cu atenție la titlurile de stat, obligațiuni, acțiuni.

Hai să vedem încotro se îndreaptă trendurile financiare sau dacă ce am făcut în 2022 rămâne ”la modă” pentru atingerea obiectivelor financiare și în 2023 și anii care vor urma.

Trenduri financiare

O concentrare mai mare pe controlul cheltuielilor

Recesiunea care pare că bate la ușa evidențiază necesitatea de a ne pregăti pentru noi și noi incertitudini economice și de a eficientiza procesele, ori de câte ori este posibil.

2023 va fi cu siguranță anul frugalității. Presiunea va fi pusă puternic pe umerii specialiștilor financiari pentru soluții de adaptare financiară, pe măsură ce va lovi recesiunea economică.

Abordările au fost schimbate în ultimii doi ani datorită digitalizării rapide, piețele având condiții mai echitabile și concurența crescând în oferte pentru a gestiona mai bine bugetul tău. Nu uita însă că nimic nu poate înlocui coachingul financiar adaptat nevoilor tale personalizate.

Anul 2023 poate fi anul perfect pentru a reduce suma pe care o plătești pentru unele dintre facturi. Este posibil chiar să poți renunța complet la unele dintre ele. Nu utilizezi abonamentul la sală? Renunță la el și aleargă în aer liber. Fă mișcare la tine acasă sau în parc mai ales că iarna s-a dovedit mult mai prietenoasă. Nu urmărești serialele preferate atât de des cum o făceai? Ia o pauză de la abonamente de acest tip. Renegociază, adaptează,reevalueaza, cere!

Necesitatea unui coach financiar

În perioade de criză iminentă sau pentru atingerea obiectivelor pe termen lung și foarte lung, coachingul financiar a devenit “destinația” multor oameni și companii în 2022, iar  trendul se pare că rămâne și pentru 2023. Educația financiară a pus umărul la luarea unor decizii financiare avizate. A tras și un semnal de alarmă pentru necesitatea tot mai mare a unui coach financiar de-a lungul deciziilor investiționale.

Dacă tu nu ai făcut încă asta, mai ai timp să te înscrii la Programul Money and Wine, un concept de coaching financiar unic în România sau să optezi pentru o ședință de coaching 1 la 1 dacă acest serviciu/mod de abordare ți se potrivește mai bine.

Oamenii au mai multă grijă de banii și timpul lor. Ușor, ușor renunță la a lua decizii imprevizibile, la frici și discută cu un specialist înainte de a face mișcări financiare ireversibile.

Bugetare și iarăși bugetare

Bugetarea este cea mai eficientă modalitate de a înțelege cum să nu cheltuiești mai mult decât e pretabil veniturilor tale dar monitorizarea sumelor intrate în buget și urmărirea ieșirilor duce la o economisire mai sănătoasă și la posibilitatea de creștere în parcursul tău financiar spre zona de investiții. Bugetarea atentă rămâne focus major și pentru companii și în 2023. Bugetarea te face chiar să identifici mai rapid zonele în care poți reduce imediat cheltuielile.

Dacă ai avut probleme să economisești și/sau să investești în 2022, noul an este un moment bun pentru a schimba asta definitiv. Consilierii financiari worldwide vin la unison și spun că „a te plăti pe tine primul” este cea mai bună soluție și în 2023.

În cele din urmă, asta înseamnă să pui mai întâi bani în conturi de economii sau de investiții, decât să aștepți până la sfârșitul lunii și să vezi ce a rămas.

A face economisirea și / sau investițiile automate și nu ceva asupra cărora trebuie să decizi în fiecare lună te va ajuta, de asemenea.

Investește în tine

Până la marile investiții în bursă, ar trebui să rămână o constatța investiția în noi? Anul 2023 cere de la noi răbdare, organizare dar și o mai mare adaptare. Generarea de noi venituri, o mai bună gestionare a finanțelor –  toate vin cu deprinderea unor noi informații și abilități. 

Reevaluarea sau achitarea creditelor

Reevaluarea creditelor. La urma urmei, a avea un credit bun sau “îmbunătățit” poate însemna și să plătești dobânzi mai mici și comisioane mai puține. Poate însemna și achitarea anticipată a creditului, cu un plan bine făcut.

Diversificarea investițiilor

Trend financiar sau mai degrabă cea mai bună abordare pe care poți s-o ai și în 2023 pentru investițiile tale? Ești cumva printre cei care încă nu și-au diversificat portofoliul de investiții? 2023 îți va cere negreșit asta! Fie că mergi pe instrumente sigure (cele mai recomandabile pentru acest an), fie că ai alte gânduri financiare, hai să vedem cum punem banii la treabă pentru tine. Nu uita de titlurile de stat, obligațiuni, fonduri mutuale.

“Sfântul” fond de rezervă!

Nu îi subestima niciodată utilitatea și valoarea imensă și în 2023.

Obiceiul, rutina de economisire și disciplina fac echipă bună când vorbim de fondul de rezervă. Cât ar trebui să fie? Ar trebui să acopere ideal un minim de 3 până la un 6 luni de cheltuieli.

Este un an asupra căruia planează o multitudine de incertitudini. Organizațiile disponibilizează masiv dar mai ales, reduc drastic bugete. 

Dacă fondul de rezervă alungă norii financiari temporar, eliminând din stresul financiar instalat în situații de urgență, apelând la un coach financiar poți alunga norii pentru o perioada mai lungă de timp sau să-i faci să apară tot mai rar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top