Iată-ne în decembrie! Un an dat parcă pe fast forward, cu decizii financiare de gestionat și Sărbători cum ar spune marile reclame … DE NERATAT, nici anul acesta!
Ce ne facem însă când o sărbătoare simplă, profund religioasă, devine extrem de comercială incitând la cheltuieli uneori nefondate?
De la an la an fiecare colț frumos împodobit marchetează ideea că ceva îți lipsește și ar trebui negreșit să cumperi…!? Crăciunul vinde, s-o spunem cinstit, pentru că vine la pachet cu incredibilul: „Păi măcar o dată în an … să simți, să ai, să pui peste toate 700 de beculețe?”
Coach financiar versus Moș Crăciun – cum se înțeleg cei doi?
Coachul financiar e chiar prieten cu Moș Crăciun. Hai să ne gândim: amândoi iubesc planificarea, listele și cadourile dedicate după cât de cuminți ați fost … cuminți cu cheltuielile nejustificate, vacanțele, la suprapreț și investițiile impulsive. Nu știm dacă moșul s-a orientat spre Crypto dar tindem să credem că nu?!
Un gadget nou, chiar o pereche nouă funny de șosete tematice, sunt pe listă, dar grijile legate de datorii și grijile financiare nu ar trebui să fie. Din păcate, odată ce entuziasmul Crăciunului și Sărbătorilor de iarnă se termină, unii dintre noi s-ar putea confrunta în luna ianuarie cu un gol în buget, imens cam cât sacul lui Moș Crăciun.
Hai să vedem ce a vorbit coach-ul financiar cu Moșul și cum dăm Crăciunului ce e al Crăciunului fără datorii și găuri imense, în buget.
Câți oameni se îndatorează de Crăciun?
Deci cât de gravă este problema datoriilor de Crăciun? Cum studiile la noi sunt puține, hai să aruncăm un ochi la cele ale Marii Britanii a anului 2018, când recesiunea încă nu lovise și nici exitul, Brexitul. Aproape 8 milioane de britanici au spus că ar putea rămâne în urmă cu finanțele lor în ianuarie din cauza sezonului festiv. Adică 16% din populație cheltuiește în exces de Crăciun, apoi se luptă să remedieze cu greu situația în primele luni ale anului următor.
Decizii financiare pentru Sărbători liniștite
Planifică devreme cumpărăturile de Crăciun
Nu este niciodată prea devreme să începi să planifici Crăciunul. Black Friday-ul (…recunoaște!) s-a jucat puțin cu mintea noastră obosită pe final de an și cu numărul introducerii CVV-urilor de pe card.
De la lista trimisă Moșului Crăciun de copii sau de rudele până la grad 4, la ofertele agențiilor de turism pentru anul 2023 sau câți oameni veți avea în jur pentru cina de Crăciun, organizarea și planificarea fac diferența. De asemenea ar fi recomandat să evităm și risipa alimentară.
Cifrele plasează România la jumătatea clasamentului european al țărilor care trimit mâncarea la pubelă, după numărul de kilograme pe cap de locuitor, 70 kg la ultima analiză din luna mai 2022.
“Un proiect legislativ nou are ca scop reducerea risipei alimentare în România la jumătate, până în 2030. Acesta vine în momentul în care inflația a ajuns la valori foarte mari, iar experții vorbesc de o criză alimentară mondială iminentă.”
Revizuiește finanțele înainte de a lua orice decizie legată de vacanță, acordă un minut pentru a verifica:
- Cât cheltuiești în mod regulat?
- Cât economisești tu dar toată familia ta în fiecare lună?
- Investești în mod curent?
- Ți-ai îndeplinit obiectivele financiare stabilite până la finalul anului?
Înțelegerea bunăstării tale financiare generale este un obicei grozav pe care trebuie să-l deprinzi. Te va ajuta să fii realist cu privire la cât poti să cheltuiești în acest sezon.
Stabilește un buget
Adună totalul și asigură-te că este o sumă pe care ești confortabil să o cheltuiești. Dacă nu, repetă calculele până când ajungi la o sumă mai rezonabilă.
Sfat extra: lasă puțin spațiu de lucru în buget pentru unul sau două cadouri suplimentare, în cazul în care apare ceva inopinat.
Planificarea amănunțită este probabil cel mai important lucru pe care îl poți face pentru bugetul tău și al familiei pentru a ține sub control cheltuielile festive. Odată ce știi cât, pentru cine trebuie să cumpărați sau pentru ce aveți nevoie de buget, claritatea cu privire la cât vă puteți permite să cheltuiți va pune altă amprentă asupra acțiunilor.
Când spunem planificare spunem și scris. Notează totul pentru a menține drumul cel bun. Nu uita să incluzi costurile ascunse precum mâncarea pe drum dacă o să călătoriți spre rude, decorațiunile, ambalajele festive și călătoriile în sine. Astfel, să iei decizii financiare în prag de sărbători nu ți se va mai părea dificil.
Atenție la oferte dar și gratuități
Un alt avantaj al planificării din timp pentru Crăciun este că veți avea timp să faceți cumpărături pentru a găsi cele mai bune oferte. Acestea încep cu mult înaintea sărbătorilor. Acest lucru ar putea însemna să treceți de la mall-ul cu aglomerație infernală, la a găsi cadoul perfect online.
Poate exista o presiune mare de Crăciun pentru a participa la activități costisitoare, dar există o mulțime de modalități prin care poți bifa experiențe fără a pune presiune pe buget. Poți face plimbări în orașe apropiate mai puțin mediatizate pentru a vedea decorațiunile festive și alege produse locale pentru acasă.
Planifică cina de Crăciun
Pe lângă cadouri, una dintre cele mai mari cheltuieli este masa de Crăciun. Planifică meniul fie că vorbim de 3 sau 12 invitați. Nu lasă transmiterea invitațiilor pe ultima sută de metri pentru a evita risipa. Fă cumpărături din timp. Prețurile au măriri ascunse de până la 15% în perioada sărbătorilor.
Ceva ce la noi se obișnuiește mai rar dar ajută și gazda dar și echilibrarea bugetului este ca fiecare invitat să gătească sau să vină cu ceva. Fă o listă deschisă a nevoilor, întreabă de alergii alimentare, fă porții mici pentru copii. Nu da înapoi de la a oferi o masă caldă celor care au nevoie dând un exemplu incredibil copiilor.
Cheltuiește în mod rezonabil (și împrumută în mod responsabil)
Fă doar împrumuturi pe care ți le “permiți”. Rezistă impulsului de a cheltui bani pe care nu îi ai. Este mult mai bine să trăiești în limitele posibilităților tale decât să intri în noul an cu dificultăți financiare.
Citiți literele mici! De pe contracte, etichete, oferte fel de fel. Dacă decideți să împrumutați bani în timpul sărbătorilor chiar și pentru casa mult visată, verificați din nou toți termenii și condițiile.
Începe să economisești pentru anul viitor
Puneți pe lista de Crăciun și un moment al planificării economiilor pentru anul viitor. Nu ați reușit să începeți economiile de Crăciun cât de devreme ați fi dorit? Începeți să vă gândiți la anul viitor și planificați mai bine ce puteți pune deoparte în fiecare lună.
Cu cât abordați mai devreme o problemă potențială, cu atât mai devreme puteți lua măsuri pentru a o rezolva. Veți reduce astfel stresul și veți economisi bani pe termen lung. Vizitați secțiunea de ajutor!
Ești blocat pe lista fără sfârșit a Moșului?
Poate nu e timpul pentru ultimul gadget nici pentru a doua rochie roșie pentru petrecerea de la birou. Poate este momentul perfect pentru a lua decizii financiare rezonabile anul acesta de sărbători.
După un an atât de provocator fă rai din ce ai, adu tihna în familie, adu bucurie oriunde, pune cuvinte bune peste toate, repară unde e de reparat. Cumpăra experiențe, nu lucruri. Nu uita să te bucuri de ceea ce trăiești nu doar de ceea ce cumperi. Aprindem luminițele peste bugetul tău și investițiile inteligente!
Deschidem oficial, luna Sărbătorilor fericite financiar!