Mamă, tată aș vrea să investesc! Undă liberă adolescentului în investiții?

Auzi destul de des: Trebuie să investim în copiii noștri…sau banii pentru educația lor sunt o investiție. Când vorbim de educația în care investim, vorbim oare clar și de educația financiară a copiilor și adolescenților? Și ce te faci, dacă într-o zi, adolescentul tău se așează la masă și nu îți mai spune doar cum a fost la școală azi, dar în schimb spune: Aș vrea să … devin investitor!?

Ar fi bine atunci, ca reacțiile tale ca părinte sau tutore indiferent de domeniul în care activezi sau sumele posibile/ disponibile pentru investiții, să fie echilibrate. Ideal ar fi să nu iei în derâdere absolut deloc o astfel de inițiativă. Ca părinte – cu ‘’super puteri’’ în lumea imprevizibilă în care trăim, ar trebui să faci pact cu educația financiară pentru a putea contribui la un viitor mult mai bun al lui / ei.

 Și cum nimeni nu s-a născut învățat, dacă simți ca esti depășit de situație cere ajutorul unui coach! 

Până atunci, hai să vedem ce aspecte fac din decizia unei investiții în adolescență, o idee bună de luat în seamă?!

Adolescentul tău vrea să devină investitor? Dragă părinte, nu te teme!

Ușor de spus, greu de făcut? Investiția de la vârste tinere este categoric punctul de pornire pentru o viață mai echilibrată, și nu doar financiar. Totuși ce înseamnă vârstă tânăra în investiții? Sunt plauzibile și în România investițiile încă din adolescență? 

Da, pot fi. Evident sub atenta supraveghere a părintelui sau a /și a unui coach financiar.

Abilitatea de a ne gestiona banii de la cele mai mici vârste, este o parte importantă a unei vieți sănătoase. Capacitatea adolescenților noștri de a gestiona banii va afecta fiecare pas pe care îl fac în viața lor adultă. Acesta include obținerea unui loc de muncă, gestionarea carierei, închirierea unui apartament, cumpărarea unei case și formarea unei familii.

Un aspect necesar al gestionării banilor pentru adolescenți este cum să câștige și să-și crească banii.  Majoritatea adulților nu au fost învățați elementele de bază ale investițiilor în adolescență, nu mai spunem de accesul la platforme de investiții într-o eră fără internet.

Cu cât începi să investești mai devreme, cu atât banii tăi au mai mult timp pentru a crește. Acest avantaj pentru adolescentul investitor este amplificat de puterea capitalizării. Pe măsură ce îți reinvestești câștigurile și dobânda pentru a genera profituri suplimentare, valoarea contului poate crește. Acest fapt face și mai benefic să începi/ să permiți adolescentului tău să investească. Investiția poate părea prea riscantă sau ar putea fi intimidantă pentru adulți. Cu toate acestea, dacă este făcută în mod corect, investiția timpurie îi poate ajuta pe adolescenți să își creeze viața pe care și-o imaginează.

Reconfirm, nevoia permanentă de educație financiară!

„Calea corectă”, începe cu educația financiară este crezul Educat și Bogat și al coachilor financiari cu focus și pe copii, cum ar fi și Eddie Behringer, primul consilier de investiții înregistrat (RIA) centrat pe adolescenți și copii. 

Cercetările arată că adolescenții doresc să învețe de timpuriu despre finanțe și sunt dornici să înceapă să investească. Deoarece finanțele nu sunt predate în școli, majoritatea adolescenților nu înțeleg însă finanțele și mulți cer ajutor părinților. Dacă părinții nu o pot face fie din teamă sau lipsa educație în investiții, ei apelează la un coach.

Date din mai multe studii, publicate de Forbes în februarie 2023 arată:

– 74%: adolescenți nu se simt încrezători în educația lor financiară

 – 32% dintre adolescenți nu pot face diferența dintre un card de credit și unul de debit

 – doar 27%: tineri știu ce este inflația și pot face un calcul simplu al ratei unei dobânzi.

Cu inflația în creștere și vremuri instabile, adolescenții sunt nevoiți să aprofundeze educația financiară dincolo de simple noțiuni de economisire; trebuie să învețe despre creșterea bogăției implicit despre investiții.

Una dintre cele mai mari oportunități pentru dezvoltarea bogăției adolescenților este timpul petrecut pe piață și disponibilitatea de a-și asuma riscuri.

Ce ne facem cu vârsta la care investim?

Persoanele care nu au atins încă vârsta legală de adult au diverse opțiuni pentru a începe să investească în coordonare cu un părinte sau cu un adult responsabil, prin acordul lui și o atentă supraveghere.

Pentru un tânăr care a decis deja să investească, a discutat cu un adult acest lucru următoarea întrebarea este: ce urmează? Aici poate interveni coach-ul.

Cu ce poate ajuta un coach, adolescentul investitor?

  • Educația despre investiții: există o mulțime de cărți evident pentru a te ajuta să înțelegi elementele de bază dar îți pot fi alături prin sesiuni de coaching personalizate pentru tine sau/și familia ta ca să filtram informația care îți este cu adevărat necesară la această vârstă.
  • Claritatea privind obiectivele financiare sau/și stabilirea obiectivelor financiare. Ce vrei să faci cu banii? Care este obiectivul principal pe termen lung? Stabilirea obiectivelor te ajută să determini o strategie de investiții care funcționează custom made pentru tine.
  •  Selectarea cu atenție a investițiilor. Cu atât de multe opțiuni disponibile, cercetarea investițiilor potențiale poate părea copleșitoare. Este esențial să te întrebi ce tip de investiție are cele mai bune șanse de a te ajută să-ți atingi obiectivele.
  •  Sfaturi pentru părinți: s-ar putea în unele situații ca părinții să fie îngrijorați de un posibil  parcurs (chiar și foarte pozitiv al investițiilor copiilor lor) și să necesite informații clare suplimentare despre unde acordul lor este esențial , mai ales dacă investițiile încep sub vârsta majoratului.

Disclaimer: Minorii categoric trebuie să colaboreze cu un părinte sau cu un alt adult /tutore pentru a începe să investească!!!

Cu toate acestea, adolescenții au timpul de partea lor ca avantaj imens. Practic un avans mare de timp în construirea averii lor ulterioare. În ecuația vieții cu rezultat fericit, banii investiți la momentul potrivit, consecvent, pot schimba totul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image

Scroll to Top